Wednesday Schnitty Night, Thursday Schnitty Night. Woensdag- of donderdagavond is het schnitzelavond in de Australische stad Adelaide (en soms ook op maandag, zaterdag of zondag). Ik schreef er al eerder over bij mijn recepten voor de Beef Schnitty with Mushroom Sauce, de Schnitzel Parmigiana en onlangs nog de Lemon & Herb Turkey Schnitty. Adelaide is volgens MasterChef Australia’s jurylid Jock Zonfrillo Australië’s “home of the schnitzel”. Laat ik nou gek op een goede schnitzel zijn. In Adelaide hebben tal van schnitzelvarianten, soms ook hele gekke. Het was bij ons ook weer eens ‘Schnitty Night’, zoals de Australiërs dat liefkozend noemen. Met weer een nieuwe variant van Schnitty Night: kalkoenschnitzel en Caesarsalade met doperwten.
Australiërs eten gek genoeg weinig schnitzels van kalfsvlees (zoals de oorspronkelijke Wiener Schnitzel vereist) of varkensvlees (zoals Duitsers meestal doen), maar nemen beef of kip. Veel kip. Maar kalkoen komt ook voor. Ik maak mijn Schnitzel Wiener Art meestal met kalkoenfilet, dus vandaag mijn eigen variant van de gepaneeerde schnitzel, namelijk met een heerlijke kalkoenschnitzel en Caesarsalade met doperwten. De schnitzel heeft naast het gebruikelijke jasje van bloem, ei en paneermeel (of nog beter: panko) ook nog Parmezaanse kaas en peterselie. Lekker!
Als je wilt, kun je er ook een ‘totaalsalade’ van maken: maak de schnitzels en snij ze in repen en leg ze op de salade. Eventueel kun je er nog croutons overheen doen, zoals ik deed. Eet je de salade naast de schnitzel, dan kun je er zeker ook nog wat croutons aan toevoegen. Of je serveert er frietjes of gebakken aardappeltjes bij.
De schnitzel heeft naast het gebruikelijke jasje van bloem, ei en paneermeel (of nog beter: panko) ook nog Parmezaanse kaas en peterselie. Lekker!
Recept kalkoenschnitzels
Ingrediënten schnitzels (4 personen)
- 4 platte kalkoenschnitzels
- 6EL bloem
- 2 eieren, losgeklopt
- 8-12EL panko (de schnitzels moeten goed bedekt zijn)
- 4EL geraspte Parmezaanse kaas
- 2EL gehakte peterselie
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie en bakboter (schnitzels moeten er ruim in kunnen ‘zwemmen’)
- Garnering: geef er plakjes of partjes citroen bij
Bereiding schnitzel
Tip: Een goede gepaneerde schnitzel haal je eerst door bloem, dan door ei en dan door paneermeel/panko. Vervolgens bak je de schnitzel in een ruime hoeveelheid olie en boter (samen in de pan).
- Vermeng de panko met de Parmezaanse kaas en gehakte peterselie.
- Zet drie diepe borden klaar en doe daar van links naar rechts in: bloem, losgeklopte eieren (met een snufje zout) en het panko-kaas-kruiden mengsel.
- Bestrooi de schnitzels met zout en peper.
- Wentel de schnitzels vervolgens een voor een achtereenvolgens door bloem, ei en het pankomengsel.
- Verwarm de olie en boter samen in een grote koekenpan of in twee koekenpannen. Neem een ruime hoeveelheid. De schnitzels mogen echt wat ‘zwemmen’ in het vet.
- Bak de schnitzels in max. ca. 5-6 minuten gaar. Ca. 3 minuten per kant is voldoende voor een mooi krokant laagje en om het vlees gaar te krijgen maar toch sappig te houden. Langer bakken droogt je schnitzel uit.
- Geef er onderstaande doperwtensalade met Caesar-dressing bij. Serveer de schnitzels erbij of snij de schnitzels in repen en leg die op de salade.
Recept Caesarsalade met doperwten
Ingrediënten Caesarsalade met doperwten
Voor de Caesar-dressing
- 4EL mayonaise
- 4 ansjovisfilets
- 1TL dijon-mosterd
- 1TL grove mosterd
- 1 knoflookteentje, geraspt of fijngehakt
- Sap van een halve citroen
- 1TL Worcestershiresaus
- Versgemalen zwarte peper
En verder:
- Sla; bijvoorbeeld een romaine-sla (of 2 baby-romaines), een krop botersla, 4 Little Gems: bladeren los, gewassen en in kleine stukjes gescheurd of gesneden. PS Romainesla wordt ook voor de originele Caesar-salade Een knapperige slasoort is voor deze Caesar-salade met doperwten lekkerder.
- 400gr doperwten (diepvries)
- 1EL fijngesneden bieslook
- Geraspte Parmezaanse kaas en wat Parmezaankrullen (met de kaasschaaf)
- Optioneel: croutons: 4 plakken (oud) witbrood (of een stuk oud stokbrood of ciabatta), een knoflookteentje in plakjes en olijfolie.
Bereiding salade
- Doe de bevroren diepvrieserwten in een pan en giet er heet water over. Laat de 5-10 minuten staan. Ze zijn nu in principe knapperig en voor de salade te gebruiken. Wil je ze liever wat zachter, kook ze dan nog heel kort (maximaal een paar minuten, maar hou ze knapperig en frisgroen). Giet het water goed af en dep de doperwten eventueel nog wat droog.
- Optioneel als je croutons erbij maakt: maak de croutons door het wit brood (zonder korst) in blokjes te snijden en samen met de knoflook krokant te bakken in olijfolie. Laat het brood uitlekken op keukenpapier en haal de knoflook ertussen uit.
- Meng in een grote schaal alle ingrediënten voor de dressing door elkaar tot een gladde saus.
- Leg de gescheurde slabladeren in de dressing en hussel ze met twee lepels of je handen voorzichtig door de dressing. Voeg de een deel van de doperwten en de bieslook toe en hussel samen nog eens voorzichtig.
- Verdeel de salade over de borden. Verdeel de rest van de doperwten over de salade. Garneer met wat geraspte Parmezaanse kaas en enkele Parmezaankrullen.
- Tenslotte verdeel je de croutons over de slabladeren (optioneel).
- Serveer de schnitzels erbij of snij de schnitzels in repen en leg die op de salade.
Wijntip: een lekkere Australische chardonnay misstaat hier niet bij. Ik koos voor de 19 Crimes chardonnay met wat houtrijping.
Eet smakelijk! Op naar de volgende Schnitty Night…
Geef een reactie