Aussie Lemon and Herb Turkey Schnitty

Wednesday Schnitty Night, of Thursday Schnitty Night. Woensdag- of donderdagavond is het schnitzelavond in de Australische stad Adelaide. Ik schreef er al eerder over bij mijn recepten voor de Beef Schnitty with Mushroom Sauce en de Schnitzel Parmigiana. Adelaide is volgens MasterChef Australia’s jurylid Jock Zonfrillo Australië’s “home of the schnitzel”. Laat ik nou gek op een goede schnitzel zijn. In Adelaide hebben tal van varianten, soms ook hele gekke. Het was bij ons ook weer eens ‘Schnitty Night’, zoals de Australiërs dat liefkozend noemen. Met weer een nieuwe variant. Australiërs eten gek genoeg weinig schnitzels van kalfsvlees (zoals de oorspronkelijke Wiener Schnitzel vereist) of varkensvlees (zoals Duitsers meestal doen), maar nemen beef of kip. Maar kalkoen komt ook voor. Ik maak mijn eigen Schnitzel Wiener Art meestal met kalkoenfilet. Heerlijk sappig en mals vlees en licht verteerbaar. Mijn nieuwe versie is daar een Australische variant op: de Aussie Lemon & Herb Turkey Schnitty. Dus een krokante gepaneerde kalkoenschnitzel met citroen en kruiden (salie en peterselie). Ik moet zeggen: erg lekker! Heerlijk licht en fris door de citroen en kruiden door de panko. Eigenlijk meer een vrolijke zomerse schnitzel die goed past bij de citrusachtige witte wijn van Antica Casa Visconti uit Lugana. Bimi (aspergebroccoli) erbij en gebakken aardappeltjes. Heerlijk!

Ik maak mijn eigen Schnitzel Wiener Art meestal met kalkoenfilet. Heerlijk sappig en mals vlees en licht verteerbaar. En deze Aussie Lemon & Herb Turkey Schnitty is een heel vrolijke zomerse schnitzel.

Schnitty Night in Villa Vinissima
Panko met citroenzest salie en peterselie
Kalkoenschnitzel maken
Schnitzels gepaneerd met citroen en kruiden

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 platte kalkoenschnitzels
  • 6EL bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 8-12EL panko (de schnitzels moeten goed bedekt zijn)
  • Zest van 2 citroenen
  • 4EL gehakte peterselie
  • 2EL gehakte verse salie (ca. 8 salieblaadjes)
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie en bakboter (schnitzels moeten er ruim in kunnen ‘zwemmen’)
  • Garnering: plakjes of partjes citroen
  • Erbij als bijgerecht v. broccoli/bimi/aspergebroccoli en gebakken aardappeltjes of frietjes.

Bereiding
Tip
: Een goede gepaneerde schnitzel haal je eerst door bloem, dan door ei en dan door paneermeel. Vervolgens bak je de schnitzel in een ruime hoeveelheid olie en boter (samen in de pan).

  • Vermeng de panko met de citroenzest, gehakte peterselie en fijngesneden salieblaadjes.
  • Zet drie diepe borden klaar en doe daar van links naar rechts in: bloem, losgeklopte eieren en het panko-citroenzest-kruiden mengsel.
  • Bestrooi de schnitzels met zout en peper.
  • Wentel de schnitzels vervolgens een voor een achtereenvolgens door bloem, ei en het pankomengsel.
  • Verwarm de olie en boter samen in een grote pan of in twee koekenpannen. Neem een ruime hoeveelheid. De schnitzels mogen echt wat ‘zwemmen’ in het vet.
  • Bak de schnitzels in ca. 5-6 minuten gaar. Ca. 3 minuten per kant is voldoende voor een mooi krokant laagje en om het vlees gaar te krijgen maar toch sappig te houden. Langer bakken droogt je schnitzel uit.
  • Geef er bijvoorbeeld bimi en gebakken aardappeltjes of broccoli en frietjes bij.
Kalkoenschnitzel en Lugana van Visconti

Wijntip: wij dronken er een Lugana van Antica Casa Visconti bij. Een volle maar knisperfrisse mineralige witte wijn van druivenras turbiana met fijne zuren, aroma’s van kruisbes en gras en een citrustoontje dat uitstekend aansluit bij het frisse en citroenige van de schnitzel. Liever wat anders? Kies een grüner veltliner, of een frisse pinot grigio uit Noord-Italië.

Eet smakelijk! Op naar de volgende Schnitty Night…