Quinoa (spreek: kien-wa, maar iedereen zeg kie-noo-a) is al even bekend. Maar geen reden om het superzaad niet weer een keer te gebruiken in een lekkere mediterrane salade. Dit keer: salade van quinoa, granaatappel, feta en tomaat. Je kunt deze salade als lunchsalade eten of als bijgerecht bij bijvoorbeeld kip of de BBQ.
Quinoa wordt als belangrijkste voedselgewas al sinds 6000 jaar in Zuid-Amerika verbouwd. Quinoa is een superzaad dat rijk is aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium.
Ingrediënten
- quinoa
- granaatappelpitjes
- fetablokjes
- gehalveerde kerstomaatjes
- gesnipperde bosui
- gescheurde blaadjes verse munt, platte peterselie en koriander
Voor de dressing:
- 4EL olijfolie
- het sap van een halve citroen
- sap van een hele sinaasappel
- een teentje knoflook
- zout & peper
Inca’s
Quinoa is een superzaad en wordt als belangrijkste voedselgewas al sinds 6000 jaar in Zuid-Amerika verbouwd. De Inca’s gebruikten het reeds als akkerbouwproduct. Vooral in de Andes boven de 4000 meter, omdat maïs op deze hoogte niet meer kan groeien. De plant kan onder koude, voedselarme en droge omstandigheden groeien. De groeiduur is 5-6 maanden. De belangrijkste landen zijn Peru, Bolivia en Ecuador. Door kruising zijn rassen ontstaan die bestand zijn tegen Europese en Noord-Amerikaanse omstandigheden.
Glutenvrij
Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. De zaden dienen vooral in Zuid-Amerika als voedselbron. Ofschoon de plant niet behoort tot de granen, worden de zaden op een vergelijkbare manier bereid en gegeten, meestal net zoals rijst of couscous.
Overigens: omdat quinoa geen graan is, kunnen mensen met een glutenallergie in principe prima quinoa eten. Let alleen wel op dat er wel regelmatig sporen van gluten op quinoa te vinden zijn!
Wij maakten een kleurrijke salade met quinoa: de salade van quinoa, granaatappel, feta en tomaat.
Bereiding
- Meng voor deze salade quinoa, granaatappelpitjes, fetablokjes, gehalveerde kerstomaatjes, gesnipperde bosui, gescheurde blaadjes verse munt, platte peterselie en koriander.
- Doe er een dressing van 4EL olijfolie, het sap van een halve citroen en een hele sinaasappel, een teentje knoflook en zout & peper bij.
- Erbij: geroosterde kip ingesmeerd met olijfolie en za’atar.
Wijntip: drink er een lekkere elegante fruitige rosé uit bijvoorbeeld de Rhône of de Provence bij.
Geef een reactie