Rosé & Spijs + recept tonno alla siciliana. Deze week staat bij mijn in het teken van rosé & spijs. Dat betekent dat ik elke dag een gerecht bij een mooie rosé bedenk. Dit keer dus niet wijn bij het eten, maar eten bij wijn. Het werd bij de Bandol-rosé van Domaines Bunan een fantastisch ‘tonna alla siciliana’, gegrilde tonijn met mediterrane saus. Fantastisch makkelijk sausje dat je meteen in vakantiesferen brengt. En heerlijk bij de tonijn en met de rosé! Ik vertel hieronder wat meer over het combineren van rosé met gerechten en hapjes en ik geef je het recept voor de ‘tonno alla siciliana’.
Tonno alla siciliana is gegrilde tonijn met een heerlijke saus met mediterrane/Siciliaanse smaken: rode ui, knoflook, verse tomaten, kappertjes, olijfjes, witte wijn en citroensap, en basilicum. Soms ook bekend als ‘tonno alla messinese’. Frisse salade erbij. Lekker licht. Laat die zomer maar komen!
Bij het combineren van rosé & spijs hangt een goede match af van de bereiding van je gerechten èn de stijl van je rosé.
.
Rosé en spijs
Hoewel we in Nederland rosé meestal als aperitief op het terras of in de tuin drinken, heb je bij rosé ook tal van mogelijkheden voor lekkere bijpassende gerechten. Ik noem er een paar, zonder uitputtend te zijn:
- Een zomerse salade, bijvoorbeeld Niçoise, kipsalade of een salade met eendenborst en frambozen. Salade met gerookten eendenborst, vijgen en geitenkaas. Of een watermeloensalade. Of panzanella met tomaat, parmaham en burrata. Panzanella met watermeloen, munt en feta.
- Geitenkaas (jong) .
- Hummus en platbrood.
- Spiesje meloen en prosciutto. Parmaham.
- Tapas met vis, garnalen, tomaat of ham (b.v. serranoham). Serranoham met geitenkaas. Fuet.
- Pizza met groenten of vis.
- Gegrilde groenten, raratouille of tian, gegrilde aubergines met granaatappelpitjes en (rozen)harissayoghurt, of groentenspiezen van de BBQ. Tarte tatin met tomaat en geitenkaas.
- Quiche met feta en spinazie of groene asperges.
- Rijstgerechten zoals paëlla.
- Kruidige gerechten, zoals curries, Libanese gerechten of Marokkaanse tajines.
- Gerechten met zalm, kreeft, langoustines, krab, gambas/tijgergarnalen, Hollandse garnaaltjes, maar ook verse tonijn, pasta met tonijn (uit blik) en tomaten, bouillabaise, ceviche met granaatappelpitjes, en ansjovis(dressing).
- Gerechten met lamsfilet met Provençaalse kruiden, eendenborst, kalkoen, kwartel met roze peper, gegrilde kip. Gegrilde (merguez-)worstjes van de BBQ. Varkenshaas met kersensaus.
- Verse aardbeien. Roze druiven.
- Lekker bij de picknick aan het strand met druiven, ham en watermeloen.
Bereiding van je gerecht en stijl van de wijn
Bij het combineren van rosé & spijs hangt een goede match af van de bereiding van je gerechten èn de stijl van je rosé.
De bereiding van je gerechten maakt uiteraard wel uit: lichte (voor)gerechten of stevige smaken, meer neutraal van smaak of kruidig en pikant?
En het hangt natuurlijk vooral ook van de stijl van je rosé af: droog, fruitig of met een (licht) zoetje? Veel zuren en crispy of met milde zuren en rond? Licht en elegant? Of juist frivool en fruitig met bosaardbeitjes en framboosjes? Of krachtig, droog, vol en kruidig? Of…mousserend? Denk aan champagne, Sekt en cava en hou hierbij zuurgraad en suikergehalte in de gaten als je erbij eet.
Niet alle rosés zijn zogenaamde ‘gastronomische’ rosé, die je dus prima bij het eten kunt combineren. Sommige hele lichte rosé met weinig complexiteit zijn vooral lekker als aperitief- of terraswijn. Maar aardig wat rosés – in allerlei stijlen – kun je prima combineren met hapjes of gerechten. Probeer het de komende tijd gewoon lekker zelf uit!
Ingrediënten ‘tonno alla siciliana’ (2 personen)
- 2 tonijnmoten (vers)
- 1 klein wit uitje, gesnipperd
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 200gr kerstomaatjes, in vieren
- 100ml witte wijn
- 50gr zwarte of taggiassche-olijven, gehalveerd en zonder pit
- 1 à 2 EL kappertjes (ik hou ervan, dus doe lekker veel)
- Zest en sap van een halve citroen
- Een handvol (ca. 10-15) basilicumblaadjes, in groffe reepjes gesneden
- Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken of een klein gesnipperd chilipepertje
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie
- Erbij: een frisse salade met sla en tomaten
Bereiding
- Fruit de ui op laag vuur 5 minuten in olijfolie.
- Fruit de knoflook een minuut mee.
- Voeg de tomaten toe en blus af met de witte wijn. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg dan de olijven, kappertjes, zest en citroensap en desgewenst chilivlokken) toe en laat nog vijf minuten zachtjes koken. Voeg aan het einde de basilicum toe en breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi ondertussen de tonijnmoten met zout en peper. Gril (grilpan) of bak (koekenpan) de tonijnmoten aan beide kanten ca. 2 minuten.
- Serveer de tonijn met de saus en geef er een frisse salade bij.
De rosé
2021 Bandol rosé, “Moulin des Costes” van Domaines Bunan. Van 40% cinsault, 35% mourvèdre en 25% grenache. Aromatisch, krachtig en vol.
Geniet van de zomer!
Geef een reactie