Explore the flavours of the world…
Als je een culinaire ontdekkingsreiziger bent, dan zit je bij Vinissima goed! Er is namelijk nog zoveel op je bord te ontdekken en te proeven. Fijnproevers en genieters krijgen hier volop inspiratie uit de hele wereld. Stamppot en cupcakes zul je hier niet vinden. Maar wel kleurrijke en verrassende gerechten uit bijvoorbeeld Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland, Brazilië, Venezuela, Hawaii, Marokko, Turkije, Libanon, Burma en Korea.
Je leert nieuwe producten, smaken en gerechten kennen. Je krijgt meer uitleg over onbekende ingrediënten. Je leest hoe je de gerechten moet bereiden en je krijgt wijn-spijs tips. Laat je ook inspireren, en geniet van de overvloed aan geuren en smaken die de wereld je te bieden heeft…!
Hieronder vind je een overzicht van smakelijke recepten, handig gebundeld naar verschillende categorieën, zoals borrelhapjes, voorgerechten, soepen, lunch, pasta & risotto, noodles, rijstgerechten, aardappelgerechten, hartige taarten & quiches, ovenschotels, hoofdgerechten (vis, vlees/wild, gevogelte), diverse landen, vega, salades, bijgerechten, sauzen/dips/dressings, drankjes, en ‘uitgelicht’.
Je vindt er uitgebreide beschrijvingen van eigen recepten, inspiratie voor de creatieve kookgek en soms lekkere suggesties voor varianten op een bestaand recept (dan met een link naar het originele recept). Bij de meeste recepten staan ook wijntips.
Eet smakelijk! Buon appetito! Bon appétit! Buen provecho! กินให้อร่อย Mahlzeit!
どうぞめしあがれ Dobar tek! გაამოთ! Shàhiya tayiba! Καλή όρεξη!
Bil-hanā’ wa ash-shifā’! 食飯! ¡Buen apetito! कृपया भोजन का आनंद लीजिये !
Selamat makan! Приятного аппетита! Smaklig måltid! Afiyet olsun! Enjoy your meal!
Voorgerechten
- Artisjokken met 2 dips (ansjovis-kappertjes aïoli en balsamico-dressing)
- Gravad lax met dronker gember, zalmtartaar, asperges en bietjes
- Kipcocktail met appel, mango en kerriedressing
- Mozzarella met gedroogde tomaat en basilicumolie
Borrelhapjes / amuses / tapas
- Oranje hapjes voor Koningsdag
- Pinchos morunos (Moorse spiesjes, tapas)
- Roodlof met truffeldip (amuse)
Soepen
- Aspergesoep met basilicumolie en Hollandse garnaaltjes
- Aspergesoep met pancetta
- Bietengazpacho
- Gazpacho andaluz (Spaanse koude tomaten-groentensoep)
Lunch (kijk ook verder bij salades voor meer inspiratie)
- Artisjokken met 2 dips (ansjovis-kappertjes aïoli en balsamico-dressing)
- Entrecôtereepjes, witlof, ruccola & ansjovisdressing à la Russell Norman (link naar recept)
- Kipcocktail met appel, mango en kerriedressing
- Salade van aardappel en gerookte forel
- Salade van roodlof, druiven, blauwschimmelkaas en bietendressing
- Talo vasco (Baskisch maïsbroodje) met knoflook-paprikaworstjes
Pasta en risotto (Meditterraan)
- Cazuela de fideos malaqueña (visstoofpotje uit Málaga met fideos-pasta)
- Citroenlinguini (vegetarisch; bij vis of limoncellokip)
- Citroenrisotto (vegetarisch; bij vis of limoncellokip)
- Fideuà a la catalana (Catalaanse pasta met schaal- en schelpdieren)
- Gnocchetti Sardi con Sugo di Salsiccia, Funghi e Pomodoro
- Linguine gamberetti, zucchine e zafferano (garnalen, courgette en saffraan)
- Mac ‘n’ Cheese met tomaat en garnalen
- Kritharaki giouvetsi (Griekse stoofschotel met kritharaki-pasta en lamsgehakt)
- Orecchiette met salieboter
- Pappardelle al ragù di coniglio (pasta met konijn)
- Pappardelle met cavolo nero, zongedroogde tomaatjes en krokante pancetta
- Pasta al ragù met venkelworst en saffraan
- Pasta met gamba, mini-courgette en kreeftenfond
- Pasta met oesters en pangrattato
- Pasta met puttanescasaus
- Pompoenrisotto met pancetta
- Risotto met bleekselderij en feta (vegetarisch)
- Risotto met doperwten, munt en speck
- Risotto met rode biet (vegetarisch)
- Surf & turf van kip en gambas met risotto van riso
- Tagliatelle met kalkoenschnitzeltjes (scaloppine) en een saus van witte wijn, tomaat, citroen, boter en kappertjes
- Venkelrisotto met sinaasappel en gamba’s
- Zwarte pasta met gamba’s en burrata (incl. link naar recept)
- Zwarte pasta met garnalen en tomaatjes
Noodles (Aziatisch)
- Jjajanmyeon (Koreaanse noodles met varkensvlees en zwarte bonensaus)
- Ohn-no khaut swe (Birmese kip-kokosmelksoep)
- Spicy soba noodles met kip en mango
- Udon noodles, beef en flower sprouts
- Udon noodles met whisky-biefstuk, shiitake en bimi
- Udon noodles met zalm en courgette
Rijstgerechten
- Gebakken rijst met garnalen en groenten
- Jollof Rice (traditioneel rijstgerecht uit Nigeria/West-Afrika)
- Kokosrijst (bijgerecht)
- Verboden zwarte rijst met Chinese mandarijnenkip
- Zwarte Venus-rijst (Italiaanse riso nero venere) met coquilles, venkel en saffraansaus
- Zwarte rijst met gamba’s, ovengedroogde tomaatjes en burrata-crème
Aardappelgerechten
- Aardappelsalade met maïs en radijs (lekker bij remoulade en homemade vissticks; zie zelfde link)
- Gepofte aardappel met gerookte forel
- Hasselback-aardappel met kaviaar
- Knoflookaardappelpuree
- Salade van aardappel en gerookte forel
- Truffade (aardappelgerecht uit de Auvergne met Cantal-kaas)
- Zoete aardappelen uit de oven (met Spaans gekruid lam)
Hartige taarten, quiches, pizza’s en platbroden
- Arepas (Venezuelaanse maïsbroodjes)
- Flammkuchen (Tarte flambée) (platbrood uit de Elzas met beleg)
- Socca provençale aux oignons et olives (Provençaals platbrood met uien en olijven)
- Talo vasco (Baskisch maïsbroodje)
Ovenschotels
- Mac ‘n’ Cheese met tomaat en garnalen
- Meiknolletjes met harissa-kip en zoete aardappelen
- Shepherd’s Pie (Briste pubklassieker met lamsgehakt)
- Ovenschotel met harissa-kip, meiknolletjes en zoete aardappel
Hoofdgerechten vis, schaal- en schelpdieren
- Bacalhau à Brás (Portugese stokvis met aardappel en ei)
- Cazuela de fideos malaqueña (visstoofpotje uit Málaga met fideos-pasta)
- Coquilles met gekarameliseerde witlof en pastinaakpuree
- Creoolse gumbo met okra, tomaat en gamba’s
- Fideuà a la catalana (Catalaanse pasta met schaal- en schelpdieren)
- Fruits de mer (met krabpoten, vongole, tapijtschelpen, tijgergarnalen)
- Gepofte aardappel met gerookte forel
- Gerookte kabeljauw, paprikacoulis en chorizocrumble
- Griet met mouhamarakorst en puttanescasaus
- Hawaiiaanse tonijn poke (rauwe gemarineerde vis)
- Heilbot in bananenblad en ananas-komkommer salsa
- Linguine gamberetti, zucchine e zafferano (garnalen, courgette en saffraan)
- Kabeljauw met gewokte zeekraal en witte wijnsaus
- Moqueca de peixe e camarão (Braziliaans stoofpotje met vis en garnalen)
- Mosselen met venkel en Noilly Prat
- Pasta met gamba, mini-courgette en kreeftenfond
- Pasta met oesters en pangrattato
- Salade van aardappel en gerookte forel
- Salade van rode bietjes, krieltjes en gerookte forel
- Vissticks, homemade (lekker met remoulade en aardappelsalade met maïs en radijs, zie zelfde link)
- Zeebeestfeestje voor 2 (tips voor fruits de mer met oesters, alikruikjes, vongole, mosseltjes, scheermessen en gamba’s)
- Zwarte pasta met garnalen en tomaatjes
- Zwarte Venus-rijst (riso nero venere) met coquilles, venkel en saffraansaus
- Zwarte rijst met gamba’s, ovengedroogde tomaatjes en burrata-crème
Hoofdgerechten vlees / wild / lam
- Entrecôtereepjes, witlof, ruccola & ansjovisdressing à la Russell Norman (link naar recept)
- Gestoofd konijn (incl. link naar recept van Marjoleine de Vos)
- Hertenfilet gerookt in rookoventje
- Jjajanmyeon (Koreaanse noodles met varkensvlees en zwarte bonensaus)
- Kalfsentrecôte met asperges en dragon-mosterdsaus
- Konijn in mosterd-dragonsaus
- Konijn in witte port (coelho com porto, Portugees recept)
- Kritharaki giouvetsi (Griekse stoofschotel met kritharaki-pasta en lamsgehakt)
- Pappardelle al ragù di coniglio (pasta met konijn)
- Spaans gekruid lamsfilet met zoete aardappelen
- Stifado met lam, cocktailuitjes en tomaat (Grieks stoofgerecht)
- Tortillamandjes met pittige chipotle-beefreepjes en mango-muntsalsa
- Wiener Schnitzel (gepaneerd kalfsfilet)
Hoofdgerechten gevogelte
- Chinese mandarijnenkip met verboden zwarte rijst
- Chocolade-chili kip met arepas (maïsbroodjes) uit Venezuela
- Churrasco de frango (Braziliaanse kip in limoen-knoflook-piripiri marinade)
- Freekeh-salade met gegrilde kip en amandelen
- Harissa-sinaasappel kipspiesjes
- Kipfilet in ahornsiroop gemarineerd met appel en gebakken aardappeltjes
- Kip met kumquatsaus (gerecht uit Corfu)
- Kip-mango salade
- Kip met sumac en za’atar (aangepast recept van Ottolenghi)
- Kippenlevertjes met ui en appel
- Limoncellokip (bijgerecht: citroenrisotto of citroenlinguini)
- Marokkaanse kip-kourdass
- Ohn-no khaut swe (Birmese kip-kokosmelksoep)
- Piccata di pollo al limone e capperi (kip met citroen en kappertjes, bij pasta; Italiaans)
- Pilav met kip en perzikken
- Pollo al ajillo (kip met knoflook; Spaans)
- Pollo a la vasca (Baskische kip)
- Ovenschotel met harissa-kip, meiknolletjes en zoete aardappel
- Ropa Vieja (Canarische stoofpot met kip, paprika en kikkererwten)
- Saffraankip met venkel, kruiden en sinaasappeldressing (incl. link naar recept Ottolenghi)
- Scaloppine di tacchino al limone (kalkoenschnitzeltjes met citroen)
- Schnitzel Wiener Art (van kalkoenfilet)
- Spicy soba noodles met kip en mango
- Straccato di pollo con rucola e parmigiano (Italiaans)
- Tagliatelle met kalkoenschnitzeltjes (scaloppine) en een saus van witte wijn, tomaat, citroen, boter en kappertjes (Italiaans)
- Turkse kip in joghurtmarinade (Yoğurtlu tavuk)
Landen: Italië (zie ook: pasta en risotto)
- Gnocchetti Sardi con Sugo di Salsiccia, Funghi e Pomodoro
- Linguine gamberetti, zucchine e zafferano (garnalen, courgette en saffraan)
- Orecchiette met salieboter
- Pasta al ragù met venkelworst en saffraan
- Panzanella (Toscaanse broodsalade)
- Pappardelle al ragù di coniglio (pasta met konijn)
- Pappardelle met cavolo nero, zongedroogde tomaatjes en krokante pancetta
- Pappardelle met spinazie, gedroogde tomaten en roquefortsaus
- Pasta met oesters en pangrattato
- Piccata di pollo al limone e capperi (kip met citroen en kappertjes, bij pasta)
- Pompoenrisotto met pancetta
- Puttanescasaus (bij pasta)
- Risotto met bleekselderij en feta (vegetarisch)
- Risotto met doperwten, munt en speck
- Risotto met rode biet (vegetarisch)
- Scaloppine di tacchino al limone (kalkoenschnitzeltjes met citroen)
- Straccato di pollo con rucola e parmigiano
- Surf & turf van kip en gambas met risotto van riso
- Tagliatelle met kalkoenschnitzeltjes (scaloppine) en een saus van witte wijn, tomaat, citroen, boter en kappertjes
- Venkelrisotto met sinaasappel en gamba’s
- Zwarte pasta met garnalen en tomaatjes
- Zwarte Venus-rijst (Italiaanse riso nero venere) met coquilles, venkel en saffraansaus
- Zwarte rijst met gamba’s, ovengedroogde tomaatjes en burrata-crème
Landen: Spanje en Portugal
- Bacalhau à Brás (Portugese stokvis met aardappel en ei)
- Cazuela de fideos malaqueña (visstoofpotje uit Málaga met fideos-pasta)
- Coelho com porto (konijn in witte port, Portugees)
- Doce de tomate (Portugese tomatenjam, bij brood en kaas of bij de BBQ)
- Fideuà a la catalana (Catalaanse pasta met schaal- en schelpdieren)
- Gazpacho andaluz (Spaanse koude tomaten-groentensoep)
- Pastéis de Belém (Portugese roomtaartjes; zoet)
- Pinchos morunos (Moorse spiesjes van kalkoenfilet, tapas, Spanje)
- Pollo al ajillo (kip met knoflook, Spaans)
- Pollo a la vasca (Baskische kip)
- Portugese sangria
- Ropa Vieja (Canarische stoofpot met kip, paprika en kikkererwten)
- Spaans gekruid lamsfilet met zoete aardappelen
- Talo vasco (Baskisch maïsbroodje, b.v. als lunch met knoflook-paprikaworstjes)
Landen: Frankrijk
- Artisjokken met 2 dips (ansjovis-kappertjes aïoli en balsamico-dressing)
- Socca provençale aux oignons et olives (Provençaals platbrood met uien en olijven)
- Tian (Provençaalse groenteschotel uit de oven) (bijgerecht bij bijvoorbeeld lam)
- Truffade (aardappelgerecht uit de Auvergne met Cantal-kaas)
Landen: Oostenrijk
Landen: Griekenland
- Kip met kumquat en rijst (Corfu)
- Kritharaki giouvetsi (Griekse stoofschotel met kritharaki-pasta en lamsgehakt)
- Stifado met lam, cocktailuitjes en tomaat (Grieks stoofgerecht)
Landen: Oost-Europa
- Šopska salata (Bulgarije, Macedonië)
Landen: Midden-Oosten, Libanon, Marokko, Turks, Ottolenghi
- Fattoush (Libanese broodsalade)
- Freekeh-salade met gegrilde kip en amandelen
- Harissa (Noordafrikaanse hete saus)
- Kip met sumac en za’atar (aangepast recept van Ottolenghi)
- Kweeperen met lamsgehakt (incl. link naar recept Ottolenghi)
- Marokkaanse kip-kourdass
- Mexikaanse kip met chocoladesaus (incl. link naar recept Sabinakookt)
- Ovenschotel met harissa-kip, meiknolletjes en zoete aardappel
- Rode bietensalade (Ottolenghi)
- Saffraankip met venkel, kruiden en sinaasappeldressing (incl. link naar recept Ottolenghi)
- Salade van tomaat en granaatappelpitten (incl. link naar recept Ottolenghi)
- Salade van zoete aardappel en vijgen (incl. link naar recept Ottolenghi)
- Turkse kip in joghurtmarinade (Yoğurtlu tavuk)
- Watermeloen-feta-munt salade
Landen: Aziatisch, Oosters
- Gebakken rijst met garnalen en groenten
- Jjajanmyeon (Koreaanse noodles met varkensvlees en zwarte bonensaus)
- Ohn-no khaut swe (Birmese kip-kokosmelksoep)
- Spicy soba noodles met kip en mango
- Udon noodles, beef en flower sprout
- Verboden zwarte rijst met Chinese mandarijnenkip
Landen: Zuid-Amerika en Caraïben
- Chimichurri (saus/marinade bij Argentijns vlees)
- Chocolade-chili kip met arepas (maïsbroodjes) uit Venezuela
- Churrasco de frango (Braziliaanse kip in limoen-knoflook-piripiri marinade met mangosalsa)
- Creoolse gumbo met okra, tomaat en gamba’s
- Ensalada chilana (Chili)
- Mexikaanse kip met chocoladesdaus (incl. link naar recept Sabinakookt)
- Moqueca de peixe e camarão (Braziliaans stoofpotje met vis en garnalen)
- Tortillamandjes met pittige chipotle-beefreepjes en mango-muntsalsa
Landen: Verenigde Staten
- Hawaiiaanse tonijn poke (rauwe gemarineerde vis)
- Mac ‘n’ Cheese met tomaat en garnalen
Landen: Afrika
- Jollof Rice (traditioneel rijstgerecht uit Nigeria/West-Afrika)
Vega (zie ook bij salades)
- Fattoush (Libanese broodsalade)
- Freekeh-salade
- Gazpacho andaluz (Spaanse koude tomaten-groentensoep)
- Ovengedroogde tomaatjes
- Panzanella (Toscaanse broodsalade)
- Pappardelle met spinazie, gedroogde tomaten en roquefortsaus
- Roodlof met truffeldip (amuse)
- Socca provençale aux oignons et olives (Provençaals platbrood met uien en olijven)
- Taartje van gegrilde groenten (bijgerecht)
- Venkelsalade met gegrilde halloumi (hoofdgerecht)
Salades
- Aardappelsalade met maïs en radijs (lekker bij homemade vissticks, zie zelfd e link)
- Ensalada chilana (Chili)
- Fattoush (Libanese broodsalade)
- Freekeh-salade met gegrilde kip met baharat-kruiden
- Freekeh-salade met gegrilde kip en amandelen
- Kipcocktail met appel, mango en kerriedressing
- Kip-mango salade
- Panzanella (Toscaanse broodsalade)
- Rauwe bietensalade met mandarijnendressing
- Rode bietensalade (Ottolenghi)
- Salade van aardappel en gerookte forel (lunch- of maaltijdsalade)
- Salade van rauwe asperges, kastagnechampignons en veldsla
- Salade van rode bietjes, krieltjes en gerookte forel
- Salade van roodlof, druiven, blauwschimmelkaas en bietendressing
- Salade van roodlof, minneola en burrata
- Salade van tomaat en granaatappelpitten (link naar recept Ottolenghi)
- Salade van tomaat en haricots verts
- Salade van zoete aardappel en vijgen (link naar recept Ottolenghi)
- Šopska salata (Bulgarije, Macedonië)
- Tabouleh of taboulé (Libanese salade met o.a. bulgur, peterselie, tomaat)
- Venkelsalade met gegrilde halloumi (vegetarisch hoofdgerecht)
- Watermeloensalade
- Watermeloen-feta-munt salade
Bijgerechten (groenten, aardappel etc.) (zie ook bij salades)
- Gekarameliseerde cocktailuitjes in rode wijn (bij rood vlees of wild)
- Gekarameliseerde witlof
- Hasselback-aardappel met kaviaar
- Kokosrijst
- Pastinaakpuree (puree van geroosterde pastinaak)
- Wortelrösti
- Tian (Provençaalse groenteschotel uit de oven)
- Taartje van gegrilde groenten
Sauzen, dips, dressings, salsa’s, marinades, chutneys
- Ananas-komkommersalsa
- Ansjovisdressing (dip / dressing bij entrecôte / biefstuk en stokbrood)
- Ansjovis-kappertjes aïoli (dip bij artisjokken of bij rood vlees)
- Balsamico-dressing (dip bij artisjokken of als sladressing bij b.v. sla en tomaat)
- Bietendressing (voor b.v. salade met roodlof)
- Chimichurri (saus/marinade bij Argentijns vlees)
- Chipotle-marinade (marinade met gerookte jalapeño voor biefstuk)
- Doce de tomate (Portugese tomatenjam, bij brood en kaas of bij de BBQ)
- Dragon-mosterdaus (bij entrecôte of kalfsentrecôte met asperges)
- Harissa (Noordafrikaanse hete saus)
- Mangosalsa (Braziliaans, bij BBQ)
- Mango-komkommersalsa (bij biefstuk, BBQ of gegrilde vis)
- Mango-muntsalsa (bij chipotle-beefreepjes, BBQ of pittige kip)
- Paprikatapenade (bij biefstuk, BBQ of op stokbrood)
- Peterseliejoghurt (bij vis)
- Portsaus (bij wild, struisvogel of biefstuk)
- Puttanescasaus (Italiaanse saus bij pasta of aardappeltjes)
- Remoulade (lekker bij gebakken vis of homemade vissticks)
- Saffraansaus (bij vis en schaal- en schelpdieren)
- Sinaasappelsaus (bij kip)
- Stroganoffsaus (bij vlees)
- Truffeldip (amuse: roodlof met truffeldip)
- Tzatziki
- Zigeunersaus (bij schnitzel)
- Zomerse saladedressing (bij salade)
Zoet & dessert
- Pastéis de Belém (Portugese roomtaartjes)
- Tiramisu met advocaat in een glaasje (paasdessert)
- Ugnspannkaka med blåbär (Zweedse oventaart met bosbessen)
- Wentelteefjes van suikerbrood met kaneelijs en gekarameliseerde appeltjes
Diversen
Drankjes
- Alcoholvrije (zomer)drankjes en mocktails (0%-cocktails)
- Aperol en Aperol Spritz (oranje drankjes en hapjes)
- Cocktails, zie hier voor overzicht van alle cocktails
- Gemberthee (Indiase chai met gember)
- Kriek en rosébier, test
- Portugese sangria
- Verse gemberthee (en Indiase chai met specerijen)
Uitgelicht
- Cantal (kaas uit de Auvergne)
- Flower sprouts (groente)
- From cocoa to chocolate (Hoe maak je chocolade?)
- Korenaar asperge (groente)
- Okra (groente)
- Pimontón de la Vera (Spaans gerookt paprikapoeder)
- Verjus (azijnvervanger)