Portugese garnalen met ui en tomaat

Portugal op tafel. Garnalen met ui, knoflook en tomaat. Mijn inspiratie werd weer gehaald uit het WK Voetbal. De avondwedstrijden waren Iran vs Portugal en Spanje vs Marokko. Ik koos voor Portugal. Camarão frito com cebola e tomate (ook wel: camarão no molho cebola e tomate = garnalen in saus van uien en tomaten). Erbij aardappeltjes uit de oven. Typisch Portugees. Simpel, eerlijk, heerlijk. En lekker zomers. En een waanzinnige Portugese witte wijn erbij. Genieten, althans op het bord. Want de wedstrijd tussen Iran en Portugal viel erg tegen en Ronaldo miste zelfs een strafschop, maar zowel Spanje als Portugal zijn door naar de volgende ronde.

Camarão frito com cebola e tomate.  Typisch Portugees. Simpel, eerlijk, heerlijk. En lekker zomers.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de garnalen en saus:

  • 12 tijgergarnalen, rauw en schoongemaakt (ontdaan van darmkanaal en kop)
  • 2 witte of rode uien, in dunne ringetjes
  • 3 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 3 tomaten, ontveld en in blokjes
  • 2EL tomatenpuree
  • 100ml witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Olijfolie
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • Zout en peper
  • Peterselie, grof gehakt

Voor de aardappeltjes:

  • 10 ovenaardappeltjes in de schil, gehalveerd over de lengte
  • 1EL olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn, blaadjes fijngesneden
  • 1 knoflookteentjes, gesnipperd
  • Zout en peper
“invisível” aragonez branco Ervideira

Bereiding

Voor de garnalen en saus:

  1. Begin met de saus. Fruit de ui glazig en doe de gesnipperde knoflook (2x) erbij. Laat minstens 5 minuten zachtjes pruttelen.
  2. Doe de tomatenpuree erbij en fruit een minuutje mee.
  3. Blus af met witte wijn, doe de laurierblaadjes erbij en stoof de uien in ca. 10 minuten zacht.
  4. Doe de tomatenblokjes erbij, roer goed door en kook nog 5 minuten.
  5. Bak ondertussen de garnalen met 1 knoflookteentje. Tip: even om en om maximaal twee minuten per kant, ze mogen niet te gaar worden, want ze komen ook nog in de saus. Als de garnalen roze zijn geworden, zijn ze al bijna gaar.
  6. Doe de garnalen bij de saus en stoof een minuut mee.

Voor de aardappeltjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de aardappeltjes in de lengte schuin doormidden en vermeng ze met olijfolie en knoflook.
  3. Bestrooi met zout en versgemalen peper en de rozemarijn.
  4. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak een kwartier.
  5. Haal het aluminiumfolie eraf en bak de aardappeltjes in 25 krokant en bruin.

Serveren
Leg wat aardappeltjes op het bord. Serveer met de garnalen en saus en bestrooi met peterselie. Geef er een mooi glas witte Portugese wijn bij
Tip: Ik vind dit gerecht lekker met aardappeltjes uit de oven, maar als je wilt, kun je het even goed met stokbrood serveren en het stokbrood lekker in de saus dopen. Ook een frisse salade met sla en tomaat past er goed bij als aanvulling.

Wijntip: 2014 VR Alentejano, “invisível” aragonez branco van Ervideira. De eerste ‘blanc de noirs’ in deze categorie van het blauwe druivenras aragonez. Aragonez is een Portugees synoniem voor tinta roriz…en dat is weer de Portugese benaming van de Spaanse tempranillo. Bent u er nog? Deze witte wijn is dus van een blauw druivenras. It gevinifieerde tempranillo dus. De wijn werd toepasselijk op 1 april 2009 gelanceerd, als grapje omdat de wijn van een blauw druivenras was. En sindsdien wordt hij telkens op 1 april op de markt gebracht. En de naam invisivel betekent onzichtbaar, want de wijn heeft een heel lichtgele tint, bijna als water. Op alle manieren dus een verrassende wijn. De wijn heeft zes maanden op rvs-tanks gerust. Aroma’s van peer, meloen, rijp geel fruit, munt, venkel en zelfs bergamot-thee. Wat ziltig met een mooie fraicheur, een aangenaam bittertje en een bijna oxidatieve stijl. Vol, rijk en complex, Koel ‘m niet te sterk en hij zal je doen verbazen. Prachtig bij garnalen, vis in zoutkorst of bij sushi.

WK kookinspiratie
Dit is een gerecht uit mijn WK Voetbal 2018 kookinspiratie. Hier staan alle twaalf gerechten uit de wereldkeuken op een rijtje:

Argentijnse churrasco met chimichurri
Portugese garnalen met ui en tomaat
Dalmatische stoofschotel van tonijn
Arroz con pollo – kip met rijst uit Costa Rica
Panamese ropa vieja con arroz de coca (rundvlees met kokosrijst uit Panama)
Uruguay – tuco de carne (pasta met gehakt-tomatensaus)
Ploughman’s Lunch: snaaien op z.n Engels
Zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze
Vlaams konijn met pruimen en bier op grootmoeders wijze met witloofslaatje
Klassiek Frans genieten: Parmentier de confit de canard
Liver & Onions: gebakken lever en uienjus uit Engeland
Provençaalse pissaladière, de Franse uientaart

Portugese garnalen met ui en tomaat
Portugese garnalen
#IRNPOR