Italiaanse gehaktballetjes met salie-botersaus

Ik had nog bijna een bos verse salie over. Wat ermee te doen? Ik bedacht deze ‘Polpettine al burro e salvia – Italiaanse gehaktballetjes met salie-botersaus’.
Italiaanse klassiekers doen het altijd goed; of je nu gaat voor een elegante antipasto of een snelle doordeweekse maaltijd. Deze ‘polpettine al burro e salvia’ zijn kleine gehaktballetjes, op smaak gebracht met knoflook, Parmezaanse kaas en verse salie. Even bakken, en dan door een goudbruine salie-botersaus wentelen. Eenvoud op z’n best.
Lekker als borrelhapje, maar ook heerlijk als hoofdgerecht met verse pasta en salie-botersaus, of met een stuk knapperig boerenbrood om in die aromatische boter te dippen.

Italiaanse saliegehaktballetjes – klassiek, kruidig en onweerstaanbaar

salie

salie

ingrediënten Italiaanse gehaktballetjes met salie-botersaus

ingrediënten Italiaanse gehaktballetjes met salie-botersaus

polpettine al burro e salvia

polpettine al burro e salvia

Italiaanse saliegehaktballetjes met pasta

Italiaanse saliegehaktballetjes met pasta

Ingrediënten (2 personen)

Voor de polpettine:

  • 350gr kalfs- of rundergehakt (niet authentiek, maar lamsgehakt kan ook)
  • 1 ei
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 10-16 blaadjes verse salie, fijngehakt
  • 4EL Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3EL paneermeel of panko (of oud brood geweekt in melk)
  • 2EL melk (optioneel, indien nodig
  • 2TL dijon-mosterd (optioneel)
  • Zout en zwarte peper
  • Nootmuskaat
  • Olijfolie om in te bakken

Voor de salie-botersaus:

  • 50 g ongezouten roomboter
  • 10–12 verse salieblaadjes
  • Optioneel: klein scheutje witte wijn of kneepje citroen

Voor erbij (optioneel):

  • Verse tagliatelle, pappardelle of aardappelpuree
  • Of knapperig boerenbrood om in de saus te dippen
  • En eventueel een frisse groene salade

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de polpettine tot een samenhangend gehaktmengsel. Laat ca. 10 minuten rusten.
  • Vorm ca. 12-16 balletjes (ter grootte van een walnoot).
  • Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur in een beetje olijfolie tot ze rondom mooi bruin zijn en gaar vanbinnen (ca. 10–12 minuten). Haal ze uit de pan. Ze zijn nu klaar om als borrelhapje geserveerd te worden. Wil je ze met salie-botersaus en pasta eten, volg dan onderstaande instructies.Maak de salie-botersaus:
  • Smelt de boter in dezelfde pan.
  • Voeg de salieblaadjes toe en laat zachtjes bakken tot de boter lichtbruin kleurt en de blaadjes krokant worden.
  • Voeg een flink scheut witte wijn of het sap van een (halve) citroen toe.
  • Doe de gehaktballetjes terug in de pan en schep ze goed door de salie-botersaus. Laat nog 1 à 2 minuten zachtjes meewarmen.
  • Serveer als borrelhapje (al dan nbiet mer de salie-botersaus) of met tagliatelle, pappardelle, aardappelpuree of rustiek brood en desgewenst een frisse salade erbij.

Wijnadvies: wil je wit kies dan bijvoorbeeld een Soave Classico of verdicchio, prefereer je rood, kies dan bijvoorbeeld Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba, of een elegante Chianti.