Ik maakte PF Changs Aziatische slawraps met kip. Ze worden wel “Copycat PF Chang’s Lettuce Wraps” genoemd en passen goed in een koolhydraatarm of keto-dieet, deze overheerlijke slawraps met kip en waterkastanjes (want dat is het geheime ingrediënt van de originele versie!). Je ziet veel recepten die het originele recept van de slawraps van PF Chang’s namaken, vandaar ‘copycat’ (imitatie of ‘op mijn manier’) dus. PF Chang’s zegt ons in Nederland weinig, maar is in de VS heel bekend. Het eerste restaurant werd in 1993 opgericht door Philip Chiang (zoon van Cecilia Chiang van restaurant Mandarin) en restaurateur Paul Fleming. Het is inmiddels een keten van meer dan 200 Chinese / Aziatische restaurants in de VS en zo’n 100 restaurants in 25 andere landen.
De originele wraps van PF Chang zijn calorierijk, o.a. door veel suiker in de hoisinsaus, doe dus voorzichtig met deze saus, zeker als je ‘m kant-en-klaar in een flesje koopt. En in de wraps zit naast kleine blokjes kip ook waterkastanjes. Die kun je kopen bij de toko. Ze geven iets knapperigs. Maar waterkastanjes bevatten ook redelijk wat koolhydraten. Wil je het recept dus nog meer ‘low carb’ (kha of keto), vervang ze dan helemaal door bijvoorbeeld shiitake.
Als je goed kijkt naar de foto van het gerecht op de site van PF Chang’s, dan zie je vier onderdelen van het gerecht: slabladeren, het mengsel met kip, een dipsaus èn gefrituurde rijstnoodles (“crispy rice sticks”).
Knapperige rijstnoodles
Als je goed kijkt naar de foto van het gerecht op de site van PF Chang’s, dan zie je vier onderdelen van het gerecht: slabladeren, het mengsel met kip, een dipsaus èn gefrituurde rijstnoodles (“crispy rice sticks”). De site van PF Chang’s noemt als ingrediënten: gehakte kip, knoflook, sjalot, sesamolie, ijsbergsla en (“crispy rice sticks”. Over waterkastanjes, shiitake, hoisin of sojasaus wordt verder niet gesproken; je gaat je geheimen per slot van rekening niet zomaar prijsgeven! Die knapperige rijstnoodles worden vaak weggelaten, en als je low carb wilt, zou ik dat ook zeker doen. Maar ze voegen wel een leuk crunchy effect toe. Een vegetarische optie met gehakte groenten en munt is ook beschikbaar. Chang’s Lettuce Wraps worden trouwens als ‘appetizer’ (voorgerecht) gezien en niet als hoofdmaaltijd. Ik maakte er wel een hoofdmaaltijd van.
Je vindt Chinese varianten van dit gerecht ook onder de naam ‘san choy bow’.
Ingrediënten (4personen)
- 4 kipfilets (of 400gr kipgehakt)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 3cm verse gember, geraspt
- 3EL hoisin saus
- 2EL sojasaus
- 1EL rijstazijn
- 2TL sesamolie
- Olijfolie om in te bakken
- Een blikje waterkastanjes à 235gr, kastanjes in fijne blokjes gehakt (tip: wil je nog koolhydraatarmer, vervang dan door b.v. taugé of shiitake)
- Optioneel: extra toevoegen 100gr verse shiitake, in fijne blokjes
- Zout en peper
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- 25gr dunne (!) rijstnoedels (ook wel: mihoen rice noodles)
- 1 krop sla
- Optioneel erbij: wortel (julienne), korianderblaadjes (of platte peterselie), geroosterde en gehakte pinda’s en/of sesamzaadjes. Partjes limoen.
Voor de pikante dipsaus:
- 2EL sojasaus
- 1EL rijstazijn
- 1TL sambal of chilipasta of 1TL gedroogde chilivlokken of een half gesnipperd chilipepertje
- ½TL sesamolie
Bereiding
- Vermeng alle ingrediënten voor de dipsaus en zet apart.
- Snij de kipfilet in kleine blokjes, nog net geen gehakt wat mij betreft, ik hou ervan als de blokjes nog waarneembaar zijn en niet zo fijn als gehakt.
- Bak ze in olie en haal ze uit de pan.
- Fruit een ui en laat wat karameliseren.
- Fruit de knoflook en gember een halve minuut mee en voeg dan de kip weer toe.
- Voeg hoisin, rijstazijn, sesamolie, waterkastanjes en shiitake toe en verwarm een minuut al omroerend mee.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Roer de bosuiringetjes erdoor.
- Voor de gefrituurde rijstnoodles laat je frituurolie goed heet worden in een pan of wok. Trek de noodles eerst goed uit elkaar en leg de noodles dan voorzichtig in de pan met olie. De noodles gaan een beetje schuimen, dus wees voorzichtig! Als de noodles in grootte ongeveer ontploft en verdubbeld zijn, dan zijn ze gaar; dat duurt echt maar zo’n 10 seconden! De noodles moeten crispy worden, maar niet bruin. Haal ze met een schuimspaan meteen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze eventueel nog met een beetje zout.
NB Mijn eerste poging mislukte volledig. De olie was niet heet genoeg en de noodles zakten meteen naar beneden en verbrandden al gauw. Snik. Daarna liet ik de olie echt gloeiend heet worden. Tweede poging. En ziedaar … it’s magic! Binnen een paar seconden werden de noodles spierwit en krokant. - Serveren: Leg op verschillende schaaltjes de slabladeren, het kipmengsel, de koriander (of peterselie), wortelreepjes, pinda’s, limoenpartjes etc. Laat iedereen aan tafel zelf zijn slabladeren vullen met het kipmengsel en naar wens garneren met de gefrituurde rijstnoodles, wortelreepjes, koriander, pinda’s en/of sesamzaadjes. Een kneepje limoensap erbij kan lekker fris zijn. Geef de dipsaus erbij zodat je de wraps in de dipsaus kunt dopen of eroverheen kunnen doen.
Variatie
- Gebruik kalkoen-, runder- of lamsgehakt.
- Geef er als garnering nog andere groenten bij, zoals reepjes witte kool of spitskool (schaaf met de mandoline flinterdunne reepjes en eet het rauw), taugé, bietjes (julienne), reepjes rode of gele paprika,blokjes courgette, gebakken plakjes shiitake etc. Ik hield het gewoon origineel met waterkastanjes en shiitake.
- Ik gebruik botersla, maar ijsbergsla is ook lekker crunchy om te gebruiken. Of neem little gem of baby-romainesla.
- Maak je eigen hoisin-saus!
- Vervang de hoisin door b.v. teriyaki.
- Neem een andere dipsaus, bijvoorbeeld een pindasaus met kokosmelk.
- Om het gerecht wat pittiger te maken, kun je fijngesneden chilipeper of een thee- of eetlepel Srirachi toevoegen.
- Je kunt er ook rijst of noodles bij serveren of in doen, maar dan is het niet meer koolhydratenarm. Alternatief is: bloemkoolrijst.
- Alternatief voor de gefrituurde rijstnoodles is om kroepoek of cassave wat te verkruimelen en erbij te geven.
- Je kunt iedereen aan tafel zelf z’n slawraps laten vullen (leuk, ook voor de kids!) of de gevulde wraps zo serveren.
- Voor een vegetarische versie, gebruik blokken gebakken tofu of seitan.
- De slawraps zijn ideaal als lunch, voorgerecht of snack. Wil je er een hoofdmaaltijd van maken, geef er dan bijvoorbeeld wat groenten bij, zoals gewokte bimi, gekookte haricots verts, gebakken aubergine, groene asperges of zoetzure komkommer. Of maak gewoon meer. J
Wijntip: als je de slawraps met pikante dipsaus gebruikt, dan heb je een volle witte wijn nodig met fruitigheid, liefst een klein zoetje en/of milde zuurgraad en zonder houtrijping. Pinot gris uit de Elzas, viognier uit Zuid-Frankrijk, riesling Auslese uit Duitsland, chenin blanc uit Zuid-Afrika, een milde chardonnay uit Californië (zonder houtrijping maar met veel rijp fruit). Ik koos voor de viognier van La Forge Estate uit de Pays d’Oc. Vol, rijp en zacht met perziktonen, wat honing en een vleugje vanille. Bijna off-dry wat goed past bij de wat zoutige hoisinsaus.
Geef een reactie