New Talents Tasting

Tijdens de inmiddels 3e editie van de “New Talents Tasting” ging ik vooral op zoek naar interessante en ongebruikelijke wijnen. Die vond ik! “New Talents Tasting” is een proeverij van Duitse kwaliteitswijnen uit Rhein, Main & Mosel. Het event vond 2 juli 2018 voor de derde keer plaats. Het is georganiseerd door Melman Communications in samenwerking met Albert de Jong. De Jong is in 2016 in London door het Deutsches Weininstitut geëerd voor zijn enorme bijdrage aan de waardering van de riesling in ons land; hij mag zich ‘Riesling Fellow’ noemen.

Waarom kregen we oude wijnen uit de Schatzkammer van een aantal producenten? Waarom plant Helmut Darting in de Pfalz malbec aan? Wie is ’s werelds de grootste producent van Frühburgunder? Waarom heeft Maren Fendt rieslingwijn houtrijping? Welke druivenrassen zijn Lemberger en Schwarzriesling? Lees het hieronder.

PS Een aantal producenten zoekt nog een Nederlandse importeur! Meer info via info@melman-communications.nl

'Riesling Fellow' Albert de Jong

Schatzkammer
Naast de doorlopende proeverij met wijnen van 28 wijnproducenten, was er dit jaar ook een speciale Schatzkammer. Albert de Jong liet aan een overvolle zaal in het zonovergoten Amstel Boathouse 9 wijnen van oudere jaargangen proeven. Uitleg kwam niet alleen van hem, maar ook van de wijnmakers zelf. Waarom een Schatzkammer? De Jong licht dat zelf toe: “De cultuur van oude wijnen gaat steeds meer verloren. Maar pas na vijf à zes jaar gaat een wijn zijn echte karakter tonen.” Daarom dus.

We proefden onder meer:

2013 Baden - Reichholzheimer First Schwarzriesling R - VDP Erste Lage - Weingut Schlör 1

Schlör’s Schwarzriesling
Ik begin gewoon meteen bij mijn topper van de proeverij: 2013 Baden, Reichholzheimer First Schwarzriesling R, VDP Erste Lage van Weingut Schlör in Baden. Wow! Wat een ge-wel-dige wijn. Schwarzriesling…? Ja, dat is pinot meunier, je weet wel, die uit de Champagne. Zo noemen ze ‘m in Württemberg (en soms wordt ie daar Samtrot genoemd als het een mutatie van pinot meunier in Heilbronn is). Je komt pinot meunier of Schwarzriesling niet zo vaak tegen als mono-cépagewijn en daarom is het zo mooi dat Monika Schlör er een waanzinnige Bourgogne-achtige topper van weet te maken. 18 maanden nieuw barrique. Potloodtonen, aards, van Muschelkalk-bodem (waar het druivenras dol op is), fraicheur. “Schwarzriesling is een lastig druivenras om aan te planten. Dunne schil, gevoelig voor rot,” vertelt ze me. Maar ze wilde wel eens wat anders dan pinot noir, “dat is er al zoveel en voor de gastronomie is het fijn om aan gasten eens iets verrassends te kunnen serveren. Schwarzriesling past prima bij wild door het pepertje en de kruidigheid”.

Monika Schlör
Maren Fendt

Riesling op hout
2012 Baden, Riesling Altenberg van Weingut Fendt. Maren Fendt heeft deze wijn 12 maanden ‘sur lie’ en een houtrijping op 750L-vat meegegeven. Dik. Vol. Ongebruikelijk. Hoewel Fendt dit “klassisch” noemt. Riesling op hout klassiek? “Ja,” zegt ze. “Vroeger was hout ook gebruikelijk.” In dem Sinne.

We begonnen de proeverij met de 2016 muskateller van Staatsweingut Freiburg in Baden. Zeer aromatisch, spritzig en met tonen van grapefruit en muskaatdruiven.

2007 Rheingau, Riesling Erstes Gewächs Lorcher Bodental-Steinberg van Weingut Laquai. Door de klimaatverandering in Lorch, krijgt de riesling meer traminer-aroma’s en wordt deze droge wijn bijna feinherb.

1993 Nahe, Riesling Auslese trocken, Burg Layer Johannisberg van Weingut Forster. De oudste wijn uit de Schatzkammer-proeverij. Goudgeel. Licht en elegant. Karamel en boterbabbelaar. De benaming Auslese trocken bestaat nu niet meer, daar is VDP Grosses Gewächs of de benaming Selection voor gekomen.

2012 Württemberg, Lemberger reserve van Weingut Klopfer. Lemberger is Blaufränkisch (Oostenrijk) en kekfrankos (Hongarije). Deze wijn laat volgens Albert de Jong het verschil met Oostenrijkse Blaufränkisch zien. Lemberger uit Württemberg is slanker en heeft een fris zuurtje. Blaufränkisch is juist machtiger.

Yvonne Ellwanger

Weingut Ellwanger in Württemberg heeft na een bezoek aan Nieuw-Zeeland van de sauvignon blanc een specialisme gemaakt. We proefden de 2010 sauvignon blanc. Strakdroog en krachtig dankzij 10 maanden Holzfass.

Eckehart Gröhl

We proeven de magnum 2009 pinot noir, Oppenheimer Herrenberg van Weingut Eckehart Gröhl in Rheinhessen. Gröhl noemt zijn instap-pinot noir gewoon op z’n Duits “Spätburgunder”, maar deze premiumserie van Steillage op kalkbodem noemt hij pinot noir, “vanwege de internationale bekendheid”.
Ik proefde ook nog een serie mooie Sekts van Gröhl, Klassische Flaschengärung (méthode traditionelle, tweede gisting op fles dus).

Junges Schwaben - Yvonne Ellwanger - Anette Wachtstetter - Tanja Zipf - Hans Hengerer

Junges Schwaben
Vijf wijnproducenten uit Schwaben vormen sinds 2002 samen ‘Junges Schwaben’: Jochen Beurer, Sven Ellwanger, Hans Hengerer, Rainer Wachtstetter und Jürgen Zipp. Op de foto (v.l.n.r.) Yvonne Ellwanger, Anette Wachtstetter, Tanja Zipf en Hans Hengerer van Junges Schwaben.
De wijnproducenten van Junges Schwaben gelden allemaal als geweldige vertegenwoordigers van wijnen uit Württemberg.
Meer info? Zie www.jungesschwaben.de.

Josephine trägt Orange - Weingut Kistenmacher u Hengerer

Orange wine
Ja hoor. Ook in Duitsland doen ze mee aan de orange-wijn rage! Bij Weingut Kistenmacher & Hengerer hebben ze de 2015 Josephine trägt Orange. Geweldige wijn. Van het druivenras kerner. Twee jaar vatrijping en licht gefilterd. Met vrolijk opvallend etiket in de verder redelijk traditionele collectie.

Tobias Holub

Gemischter Satz
De jonge enthousiaste Thomas Holub van Weingut Holub maakt een Gemischter Satz. We kennen dat vooral uit Wenen, maar het kan dus ook in Baden. Zeven rassen van oude stokken (30-50 jaar) groeien samen op de berg en Holub stopt ze lekker samen in de fles: weissburgunder, kerner, müller-thurgau, sauvignon blanc, gutedel, riesling en muskateller. Het levert een fijne frisse wijn op met venkeltonen.

Malbec
Van Weingut Darting in de Pfalz proefde ik een mooie 2017 blanc de noirs van pinot noir en pinot meunier. Rijp fruit met een fijne zoetzuur balans. Helmut Darting constateert dat het klimaat in de Pfalz te warm begint te worden voor o.a. de huxelrebe en müller-thurgau. Daarom heeft hij dit jaar malbec aangeplant! Een experiment. Kijken wat dat oplevert.

Helmut Darting

Frühburgunder
Ik leerde Frühburgunder kennen tijdens een proeverij met wijnen uit de Ahr. De Ahr is vooral bekend om de pinot noir (Spätburgunder), maar de Frühburgunder verraste me nog meer. En nu sta ik ineens oog in oog met de grootste producent van Frühburgunder ter wereld: Peter Kriechel! Maar liefst 4 hectare heeft hij van dit ras aangeplant, en is daarmee de grootste, want zoveel is er niet. Zijn 2015 Julius Frühburgunder Goldkapsel met 14 maanden barrique is lekker vol en bevalt me uitstekend.

Peter Kriechel