Wat doe je als je weer eens lekker mosselen met venkel hebt gegeten en nog wat gekookte mosselen en een halve venkel over hebt? Je maakt de dag erna mosselsoep. Ik bedacht een heerlijk mosselsoepje met venkel, saffraan en kokosroom. Daarin verwerkte ik wat mosselkookvocht dat ik bewaard had, een restantje gekookte mosselen en de rest van de venkel. Fijn als lunch of als feestelijk voorgerecht bij een mooi diner.
Ingrediënten (2 personen)
- Een halve venkelknol, in kleine blokjes
- 1 kleine witte ui of een sjalotje, in kleine blokjes
- Restje mosselen (ca. 20)
- 100ml Noilly Prat (of witte wijn)
- 400ml mosselkookvocht (of neem kant-en-klare visfond of visbouillon van een bouillonblokje)
- 200ml kokosroom
- Plukje saffraandraadjes, in een paar eetlepels weekwater
- 1TL kurkuma
- 1TL laospoeder
- Versgemalen peper (zout waarschijnlijk niet nodig)
- Olie om in te bakken
Bereiding
Ik ga hier uit van mosselkookvocht van de mosselen met venkel die ik de dag ervoor maakte. Maar je kunt ook kant-en-klare visfond of visbouillon van een bouillonblokje gebruiken.
- Fruit de ui zachtjes in olijfolie.
- Fruit daarna de venkelblokjes een paar minuten mee.
- Blus af met Noilly Prat of witte wijn.
- Voeg kurkuma, laospoeder en saffraan met weekwater toe en roer om.
- Giet daarna het mosselkookvocht (of de fond/bouillon) en de kokosroom toe en breng aan de kook. Kook 10 minuten zachtjes door met de deksel op de pan.
- Voeg de mosselen toe en laat alleen verwarmen (niet meer koken!).
- Breng op smaak met peper. Zout is vermoedelijk niet meer nodig.
- Dien op en garneer met de bosuitjes.
Geef een reactie