ovenschotel met aubergine halloumi,tomaat en rozenharissa

🌱 Een nieuwe editie van een vleesloos dagje op maandag: Meatless Monday met een ovenschotel met aubergine, halloumi, tomaat en rozenharissa. Halloumi, de grilkaas die niet smelt uit Cyprus, is een ideale toevoeging als je een dagje geen vlees eet. Lekker stevig, en heerlijk als je die bakt in de pan of grilt in de oven. In ovengerechten doet ie het ook heel goed! En met aubergine en tomaat en rozenharissa erbij heb je een heerlijk mediterraan vegetarisch gerecht. De rozenharissa die ik gebruikte is van het merk Belazu en het is de favoriete rozenharissa van niemand minder dan Ottolenghi! Nou, dan moet het wel goed zijn. En deze is inderdaad heerlijk. Niet heel pittig, maar wel heel aromatisch. Een prachtige toevoeging dus. Maar je kunt natuurlijk ook andere (rozen)harissa gebruiken. Serveer bij deze ovenschotel rijst, platbrood, couscous, bulghur of, zoals wij deden, kasha. Kasha is geroosterde boekweit.

De rozenharissa die ik gebruikte is van het merk Belazu en het is de favoriete rozenharissa van niemand minder dan Ottolenghi!

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 aubergine, in plakjes van ongeveer ½cm
  • Een stuk halloumi (pakje à 225gr), in plakken gesneden
  • 1 grote witte of rode ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • Een blik tomatenpulp of -blokjes à 400gr
  • Optioneel: 2TL (basterd)suiker
  • 1EL rozenharissa of gewone harissa (Noord-Afrikaanse pittige chilisaus/-pasta)
  • Gedroogde oregano
  • Indien nodig: beetje groentebouillon (van bouillonblokje)
  • Olijfolie
  • Erbij: rijst, platbrood, couscous, bulghur, freekeh of kasha.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de aubergineplakken goudbruin en zacht aan beide kanten in een ovenvaste (gietijzeren) pan in de olijfolie. Haal uit de pan en leg apart. Waarschijnlijk moet je het in een aantal porties doen omdat alle plakjes aubergine niet in één keer in de pan kunnen. Voeg nog wat olijfolie toe indien nodig.
  • Voeg nog wat olijfolie toe en fruit de ui zachtjes glazig in ca. 5-7 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg de tomaten, (rozen)harissa en suiker toe en laat de saus zachtjes ca. 10 minuten inkoken. Als de saus te dik wordt, voeg je een klein beetje groentenbouillon toe.
  • Haal de pan van het vuur en laat desgewenst iets afkoelen. Leg nu dakpansgewijs afwisselend de plakjes aubergine en halloumi in de pan. Bestrooi tenslotte met een beetje oregano.
  • Zet de pan met de deksel erop 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de deksel van de pan en zet nog 5 minuten in de oven zodat de kaas en aubergine een beetje grillen.
  • Serveer met rijst, platbrood, knapperig boerenbrood, couscous, bulghur, freekeh of kasha.
ovenschotel aubergine halloumi tomaat en rozenharissa met kasha

Wijntip: hier kunnen heel veel wijnen bij. Denk aan een soepele sappige rode wijn uit een warm gebied, een volle milde witte wijn of een fruitige milde rosé.