Normaal maak ik ook aspergesoep van de schillen, maar tijdens de coronacrisis is het helemaal fijn als je alle restjes die je hebt kunt benutten. Dit heerlijke aspergesoepje is dan ook gemaakt met de restjes van ons aspergemaaltje van de avond ervoor. Ik had nog drie asperges over (want voor de soep wat extra gekocht) en een paar krieltjes van de kalfsentrecôte met asperges en mosterd-dragonsaus. Wat verse dragon was er ook, dus was de combinatie gauw gemaakt. Dragon heeft altijd iets anijsachtigs, vind ik. Daarom deed ik nog een flinke scheut Noilly Prat erbij, die vermouth combineert daar prachtig bij. Heb je geen Noilly Prat, vervang die dan door witte wijn of laat het gewoon weg.
Tip: bewaar altijd de aspergeschillen en het kookwater, zodat je de dag erna een fijn soepje kunt maken. Als je, zoals wij, ook nog wat aspergekontjes en een paar extra asperges over hebt, is dat natuurlijk helemaal fijn! Samen met de verse dragon en de gekookte krieltjes werd het een hele fijne restverwerking op die manier. Omi zou trots op me geweest zijn. Nu dus mijn luxe crisissoep: aspergesoep met aardappel en dragon.
Omi zou trots op me geweest zijn. Nu dus mijn luxe crisissoep: aspergesoep met aardappel en dragon.
Ingrediënten (voor 4 personen als voorgerecht, 2 personen als maaltijdsoep)
- 1 liter aspergekookvocht
- Aspergeschillen en aspergekontjes van 1 kilo asperges
- Optioneel: een paar gekookte asperges, in stukjes gesneden
- Optioneel: een gekookte aardappel of enkele krieltjes (als je die nog over hebt van de voorgaande dag)
- 2EL bloem
- 2EL boter
- 200ml (halfvolle) melk
- 200ml bouillon (van bouillonblokje)
- 50ml Noilly Prat vermouth (of witte wijn)
- Sap van een halve citroen
- Nootmuskaat
- Zout en peper
- Verse dragon, gehakt
Bereiding
- Verwarm het aspergekookvocht samen met de bouillon en kook de aspergeschilletjes daar een kwartier in.
- Zeef het geheel en vang het kookvocht op!
- Maak een roux: smelt boter in een pan en voeg bloem toe. Laat even goed meefruiten zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Giet in delen het aspergekookvocht en daarna de melk toe en roer goed zodat je geen klontjes krijgt. Verwarm goed. Voeg dan citroensap en Noilly Prat toe.
- Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
- Voeg de gesnipperde aspergekontjes en de aspergestukjes (en optioneel blokjes aardappel) toe. Voeg tenslotte de dragon toe en dien meteen op.
Tip: extra feestelijk maak je de soep met een paar Hollandse garnaaltjes als garnering.
Eet smakelijk en #blijfgezond !
Geef een reactie