Ga naar inhoud
Vinissima Logo Vinissima Logo
  • HOME
  • WIJN
    • Ontkurkt
    • Wijngebieden
    • Druiven
    • Vergeten druiven
    • Wijn-spijs
    • Wijnwijs
    • Wijnevents
  • CULINAIR
    • Amuses, tapas, voorgerechten
    • Soepen
    • Lunch
    • Hartige taart en brood
    • Pasta en Risotto
    • Noodles
    • Rijst(vervangers)
    • Aardappelgerechten
    • Ovenschotels
    • Vis
    • Gevogelte
    • Vlees
    • WERELDKEUKEN >>>
      • Italië
      • Frankrijk
      • Spanje, Portugal
      • Griekenland
      • Oost-Europa
      • Europa overig
      • Midden-Oosten
      • Afrika
      • Azië
      • N-Amerika
      • Z-Amerika
    • Vegetarisch
    • Salades
    • Bijgerechten
    • Bewust
    • Sauzen, dressings, salsa’s
    • Zoet en dessert
    • Drankjes
    • Diversen culinair
    • @NationalDishes
  • SPARKLING
  • COCKTAILS
    • Cocktailklassiekers
    • Zomercocktails
    • Wintercocktails
    • After dinner cocktails
    • Cocktails met gin en Gin-Tonic
    • Cocktails met rum
    • Cocktails met wodka
    • Cocktails met whisk(e)y
    • Cocktails met tequila en mezcal
    • Cocktails met jenever
    • Cocktails divers
    • Alcoholvrij en mocktails
    • Dranken
    • Frisdranken
    • Wat heb je nodig?
  • TRAVEL
    • Reistips
    • Culitips
    • Uitjes
  • REVIEWS
    • Wijnboeken
    • Kookboeken
  • ACTUEEL
Home » Klaar voor ORANJE… #neddui EK2012
Vorige Volgende

Klaar voor ORANJE… #neddui EK2012

Interessant artikel? Deel het!

Vond je dit artikel interessant? Delen wordt gewaardeerd. Of laat hieronder een reactie achter.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
Door Ingrid Larmoyeur|2012-06-13T11:24:57+02:0013 juni 2012|Algemeen|

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

🍷☀️🥵 𝗨𝗻𝗰𝗼𝗿𝗸 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱: “𝑵𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒂𝒍 𝑯𝒊𝒕𝒕𝒆𝒑𝒍𝒂𝒏”. 
Het is weekend! Speciaal daarvoor heb ik weer een AI-plaatje voor jullie gemaakt. Deze heet ‘Nationaal Hitteplan’.

Deze week werd in Nederland het Nationaal Hitteplan actief. Nou nou. Poe poe. Maar niet alleen wij hebben het warm, ook flessen wijn kunnen het te warm krijgen. En dat geldt zeker voor rode wijn. In tropische temperaturen warmt die op tot ver boven de ideale drinktemperatuur, waardoor de wijnen log en alcoholisch overkomen. Zonde!

❄️Een frisse tip: zet lichte, fruitige rode wijnen (zoals Beaujolais, Bardolino of een elegante pinot noir) gerust even in de koelkast. Een kwartiertje tot een half uur koelen kan wonderen doen; ze komen dan rond 12–14 °C in je glas, en zijn fris èn smaakvol. Ook stevigere rode wijnen kunnen trouwens in de zomer een korte koelronde gebruiken; 16–18 °C is namelijk veel prettiger dan de zomerse ‘kamertemperatuur’ van boven 28 graden. 😉

Dus: hou jezelf koel, bescherm ook je rode wijn tegen de hitte en geniet van een perfect gekoeld glas … zeker als het Nationaal Hitteplan van kracht is. Santé!

NB Voor dit beeld werd ik geïnspireerd door de stijl van Leonetto Cappiello (1875–1942), de Italiaanse kunstenaar die wordt gezien als de ‘vader van de moderne reclameposter’. Cappiello brak begin 20e eeuw radicaal met de gedetailleerde, schilderachtige affiches van zijn tijd. Hij zette in op krachtige, vereenvoudigde vormen, gedurfde kleurcontrasten en een grote, opvallende centrale figuur tegen een donkere achtergrond, vaak met een speelse of humoristische twist. Zijn felle kleuren en grafische helderheid trokken onmiddellijk de aandacht, zelfs vanaf een afstand, en maakten zijn werk tot een revolutie in de 20e eeuwse affichekunst. 

Fijn weekend allemaal!

#uncorktheweekend #VinissimaUncorked
#aiartbyvinissima #aiartbyvinissima📸© #uncorkingtheweekend 
#ontdekken #inspiratie #dutchfoodie #dutchfoodblogger #dutchwineblogger #wijn #winelover  #weekendvibes #cheerstotheweekend #zomerwijn #chillablereds #leonettocappiello
#ophetbordeninhetglas
🍴🇮🇷 𝙊𝙥 𝙝𝙚𝙩 𝙗𝙤𝙧𝙙: leftover lam van de Roemeense lamsstoof ‘Friptură de miel la cuptor’ van eerder deze week verwerkt in een heerlijke Perzische shirin polo. Deze ietwat zoete saffraanrijst met wortel, rozijnen en amandelen, en warme specerijen als saffraan, kurkuma, kardemom en kaneel, heet ‘shirin polo’. ‘Shirin polo’ betekent zoete rijst; ‘polo’ is pilaf. De rijst is ook bekend als Perzische huwelijksrijst of juwelenrijst (in het Engels ook ‘jeweled rice’ genoemd). De pilaf wordt bij speciale gelegenheden geserveerd, zoals bruiloften en feesten. Prima dus voor onze donderdag op deze mooie zomeravond. 😎
Voor het recept: kijk op vinissima.nl en typ 🔎shirin polo in het zoekveld. 
🍷🇫🇷 𝙄𝙣 𝙝𝙚𝙩 𝙜𝙡𝙖𝙨: 2018 Minervois La Livinière, “Les Planets” van Château Maris. Van syrah en max. 15% grenache. Biodynamisch (Demeter en Biodyvin). 12 maanden Frans eikenhout (1/3 nieuw). Rijkelijk in de alcohol (15%, maar dat merk je niet). Donker fruit, zwarte kersen, cassis, kruidig, zoethout, peper, rozemarijn, munt, vleugje anijs, maar ook bacon. Vol en krachtig. Fluweelzachte tannines. Voldoende fraicheur. Gekoeld, want nog te warm vandaag. 
Trouwens, Château Maris is pionier in de regio qua biodynamie. Ze waren de eerste wijngaard in Minervois‑La Livinière die volledig gecertificeerd biodynamisch zijn. 

#ophetbordeninhetglas #wijnspijs #wijnspijstip 
#dutchfoodie #dutchfoodblogger #wineblogger #cookingvibes 
#leftoverlam #leftoverlamb #shirinpolo #huwelijksrijst #châteaumaris @maris_wines
🇳🇱🏑🇫🇷 POV: Halve finale 🏑. Oranj 🇳🇱🏑🇫🇷 POV: Halve finale 🏑. Oranje scoort … straks Mort Subite voor Frankrijk?

Met m’n favoriete kriekje van Mort Subite erbij. 
Fun fact 🍒: Mort Subite dankt zijn naam aan het Brusselsse dobbelspel 421, waarbij de laatste ronde “plotselinge dood” werd genoemd. Cafébaas Théophile Vossen vond het zó leuk dat hij zijn bier én café ernaar vernoemde. 🎲🍺

#pov #ekhockey #oranje #oranjehockey #teamnl #mortsubite #kriek @mortsubitebeer
#inhetglasenophetbord Meestal doe ik #ophetbordeni #inhetglasenophetbord
Meestal doe ik #ophetbordeninhetglas, een wijn uitzoeken bij mijn gerecht. Maar af en toe is de wijn mijn uitgangspunt. Zo ook vandaag. Ik kreeg de wijn onlangs van wijnvriendin Anne-Wies die in Roemenië woont en weet dat negru de Drăgășani een van mijn favoriete Roemeense druivenrassen is. Daarom wilde ik er een passend Roemeens gerecht bij maken. 

🍷🇹🇩 𝙄𝙣 𝙝𝙚𝙩 𝙜𝙡𝙖𝙨: 2021 Dealu Mare, Negru de Drăgășani “Via Marchezului” van Viile Metamorfosis. Viile Metamorfosis (inmiddels overgenomen door Antinori) bevindt zich aan de rand van de Zuiderlijke Karpaten in één van de bekenste wijnregio’s in Roemenië namelijk Dealu Mare. Negru de Drăgășani (een Roemeense kruising uit 1993 tussen negru virtos x ?, nog betwist, kan zijn saperavi of mogelijk băbească neagră ) doet het zeer goed in Dealu Mare.
De wijn heeft ca. 8-12 maanden houtrijping. Paarsrood. Veel alcohol (16%!, kortom echt een heerlijke lichte zomerwijn, haha). Mid zuren, fluweelzachte rijpe tannines. Donker fruit. Bramen. Zwarte kersen. Bosbessen. Laurier en rozemarijn. Peperig. Tabak en leer. Vanille. Munt en pure chocolade (After Eight). We hebben ‘m maar wat gekoeld, want met een buitentemperatuur van 28 graden en een alcoholpercentage van 16% kon ie wel wat verfrissing gebruiken. Mooie volle wijn. 
🍴🇹🇩 𝙊𝙥 𝙝𝙚𝙩 𝙗𝙤𝙧𝙙: Miel la cuptor (ook wel Friptură de miel la cuptor): langzaam in de oven gegaard lamsvlees. Ik badderde het vlees een dag in een marinade van yoghurt, citroensap, knoflook, oregano, tijm, rozemarijn en paprikapoeder. Daarna drie uur in de oven. Met gebakken aardappeltjes en bospeen. En een lepeltje Roemeense knoflooksaus (mujdei). Echt lekker, en gelukkig heel goed bij de wijn. 

#inhetglasenophetbord #roemenië #roemeenseten #dutchfoodie #dutchfoodblogger #miellacuptor #fripturădemiellacuptor @annewiesnl @annewiesnl_wine_food_writer @viilemetamorfosis #negrudedragasani #negrudedrăgăşani
🥕🥕🥕 #POV: als je liever zelf sappige bosp 🥕🥕🥕 #POV: als je liever zelf sappige bospeentjes schrapt dan smakeloze voorverpakte geschrapte wortelen koopt …

Wat doen jullie? Zelf schrappen of toch maar een pakje kopen?

#pov #bospeen #bospeentjes #wortelenschrappen #dutchfoodie #dutchfoodblogger
Volg op Instagram
DutchEnglishGermanFrenchItalianSpanishPortugueseChinese (Simplified)
© Vinissima | All Rights Reserved

OVER VINISSIMA | SAMENWERKEN | CONTACT | PRIVACY


by: Ber|Art
FacebookInstagramYouTubeXE-mail
Page load link