Een tijdje geleden kocht ik Le Gin, een Franse gin op basis van appels en cider (meer info over deze gin, zie hier). Le Gin adviseerde als een van de Perfect Serve-cocktails de Red Lion. Tijd dus om deze gin-klassieker eens uit te proberen.

Ingrediënten

  • 30ml gin (ik koos Le Gin, maar een ander merk kan ook)
  • 30ml Grand Marnier cordon rouge
  • 15ml vers sinaasappelsap
  • 15ml vers citroensap
  • 2,5ml rode grenadine
  • Garnering: sliertje of stukje sinaasappelschil

Bereiden

  • Shake alle dranken in een shaker met ijs.
  • Dubbel strainen (door cocktailzeef en extra fijn zeefje vanwege het verse vruchtensap) in een elegant cocktailglas.
  • Garneren met een sinaasappelschilletje.

Cocktailklassieker

Je ziet in de diverse recepten verschillende verhoudingen voor deze cocktail, maar ik heb de cocktail gemaakt op basis van het oorspronkelijke recept. Ik heb daar alleen nog wat grenadine aan toegevoegd, zoals later in zwang raakte om de cocktail een kleurtje te geven, maar vooral om hem iets zoeter te maken.

Red Lion is een cocktailklassieker uit de 30-ger jaren van de vorige eeuw. Het recept werd in 1933 bedacht door de Londonse bartender Arthur Albert Tarling (1902-1974) en deze cocktail won destijds de eerste prijs tijdens de British Empire Cocktail Competition. Broer Billy beschreef de Red Lion voor het eerst in zijn boek ‘Café Royal Cocktail Book’.

Rood

De originele cocktail was wat aan de zure kant, maar dat werd gecompenseerd doordat er een suikerrandje op het glas zat. Tegenwoordig wordt dat zoete element vervangen door een scheutje grenadine.

Denk niet dat Red Lion door de grenadine ineens rood wordt. Red Lion is helemaal geen rode, maar goudgele cocktail. Vanwaar dan de naam? Vermoedelijk omdat Tarling in het originele recept uitging van Grand Marnier cordon rouge en Booth’s gin. Het logo van Booth’s was … een rode leeuw.

Le Gin

Ik gebruikte voor deze cocktail Le Gin. De appeltonen van de gin versterken in deze cocktail die verder krachtig en fruitig is met friszure tonen. Voeg meer grenadine en/of suikersiroop toe als je ‘m zoeter wilt, maar ik vond ‘m prima zo met 30 Grand Marnier, 30 gin, 15 verse citroensap en 15 verse sinaasappelsap en 2,5 grenadine.

Uiteraard kun je ook een andere gin voor deze cocktail kiezen

Cheers!