Woensdag 29 oktober jl. hebben drie wijndocenten succesvol het examen SWEN Register Wijndocent afgelegd. Het zijn Ingrid Larmoyeur, Iteke van der Vlugt en Klazien Vermeer. Zij krijgen hiermee het recht om de titel SWEN Register Wijndocent te voeren en worden opgenomen in het register.
Het examen vond plaats bij het Productschap Wijn in Zoetermeer. Hiermee komt het totaal aantal SWEN Register Wijndocenten op zeventien.
Garantie
Het examen bestaat sinds anderhalf jaar. Frank Jacobs, voorzitter van de examencommissie, zegt erover: “Wijndocenten met deze titel mogen niet alleen worden beschouwd als de crème de la crème binnen het Nederlandse wijnonderwijs, maar de opname in het register vormt tevens een garantie naar hun huidige en toekomstige leerlingen dat een wijncursus op het niveau SWEN 1 en 2 door hen op een plezierige, begrijpelijke en vooral didactisch verantwoorde manier zal worden verzorgd.’
Hoger niveau
Het examen SWEN Register Wijndocent is opgezet door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn om het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dit te realiseren is het noodzakelijk eisen te stellen aan het beroep wijndocent. Wijndocenten die lesgeven op niveau I en/of II van de SWEN en die aan de gestelde eisen voldoen komen in aanmerking om, na het succesvol afleggen van het examen, de titel SWEN Register Wijndocent te voeren. Het examen is tot stand gekomen in samenwerking met PLATO, het onderwijskundig adviesbureau verbonden aan de Universiteit Leiden
Nederlandse wijnbouw
Het examen bestaat uit het verzorgen van een les van 30 minuten inclusief proeverij op niveau I of II van de SWEN. De les wordt beoordeeld door de Examencommissie SWEN Register Wijndocent.
Ingrid Larmoyeur (@vinissima) hield de presentatie met in de examencommissie niemand minder dan Frank Jacobs, Gerhard Horstink en Karel de Graaf. Stevig kritisch publiek om iets te vertellen over ‘Nederlandse wijnbouw – kansrijk of kansloos’. De eindconclusie van Ingrid luidde “kansrijk”, maar daar werd ze stevig over aan de tand gevoeld door de commissie.
Bijzondere Nederwijnen
Tijdens de les kregen de commissieleden een mooie selectie van bijzondere Nederlandse wijnen. Elk met een eigen verhaal.
De 2012 Brut de Holset van Sint Martinus is van johanniter en cabernet blanc en heeft onlangs een gouden medaille gewonnen op de Wijnkeuring der Lage Landen.
De 2013 Schouwen-Druiveland blanc van De Kleine Schorre in Zeeland van druifjes pinot blanc en auxerrois is de ‘Dutch Treat’ in KLM’s Business Class.
En de 2012 regent barrique – De Kus van Thérèse werd geschonken aan alle wereldleiders op de atoomtop in maart. Je moet maar durven. Ook trouwens om €24,95 voor een halve liter te vragen!
Neerlands best. Als je mensen met dat soort wijnen niet meer weet te overtuigen, weet ik het ook niet meer. Na de presentatie volgde een pittige – en terechte! – discussie over prijsniveau, smaak en kwaliteit van Nederwijn en het gebruik van hybride druivenrassen. Overall ziet Ingrid kansen voor Nederlandse wijn als Nederlandse wijnboeren zich voorlopig blijven concentreren op kwaliteitsverbetering.
Wie een avondje meer wil weten over Nederlandse wijn, kan bij @vinissima boeken…!
Meer info examen SWEN Register Wijndocent
Op 27 mei en 28 oktober 2015 wordt het examen SWEN Register Wijndocent opnieuw afgenomen.
Meer informatie over het examen, de toelatingseisen, inschrijven en de examencommissie vindt u op www.registerwijndocent.nl.
Geef een reactie