Ilja Gort - Slurpen in Frankrijk

Ilja Gort heeft weer een nieuw boek, “Slurpen in Frankrijk”. Wat drinken we daarbij? Natuurlijk een glaasje van zijn nieiwe Château La Tulipe New Stule!

Vrolijke kiekjes
Het boekje leest lekker weg. Dat is natuurlijk ook wel toevertrouwd aan deze voormalige reclameman. Korte tekstjes en fijne vrolijke kiekjes van La Douce France die ons een aardig inkijkje leven in het leven van een Nederlandse wijnboer (en zijn “wijnboerenminnares”) in Frankrijk die in de Bordeaux zijn eigen wijndomein begon. We volgen de kalender van de wijngaard en de activiteiten op Château La Tulipe. Voorjaar. Bijen. Enge beestjes. Babydruifjes. Vendanges vertes (ofwel: het nut van zomeroogst). De eerste zelfstandige handelingen van wijnboerenzoon Klaas. Ilja’s visie op bio in Bordeaux. Het rooien van oude stokken. Het proeven van de nieuwe oogst (“C’est un bong année.”). Bij het doorbladeren droom je weg, en krijg je trek.

Gort à la Cart

Humoristisch en met zelfspot vertelt hij over zijn avonturen in Frankrijk tijdens de opnames van zijn tv-programma ‘Gort à la Carte’. Met zijn authentieke ouwe Franse “wijnboerenmobiel” scheurt hij lekker rond, op zoek naar verse ‘herbes de Provence’ en meer. En zijdelings komen wij ook nog allerlei wetenswaardigheden te weten over Fransen en hun gebruiken (zoals een serieus potje ‘petanque’ op het dorpsplein), over Franse (streek)producten (kippen, croissants, bouillabaisse; dat soort werk) en krijgen we de leukste en lekkerste adresjes om te eten en slapen.

QR

En als je er na de laatste pagina nog geen genoeg van hebt, kun je nog wat filmpjes bekijken. Via scannen van de QR-codes kom je heel gemakkelijk op YouTube en kun je 7 korte filmpjes bekijken. Slim.

Het boek ‘Slurpen in Frankrijk’ kost €14,95 en is te bestellen onder ISBN-nummer 9789082522013.

Château La Tulipe New Style

En wat drinken we tijdens het lezen van Ilja’s ‘Slurpen in Frankrijk’? De nieuwste wijn van Ilja natuurlijk! 2015 Bordeaux Supérieur, Château La Tulipe, ook wel “Château La Tulipe New Style” genoemd. Van metlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Nou sta ik bekend als Bourgogne- / pinot noir-fan en bepaald niet als Bordeaux-liefhebber, maar deze Château La Tulipe bevalt me wel. Mooi paarsrood rolt ie uit de fles. Lekker sappig en fruitig, niks geen stoffige Bordeaux. Zachte ronde tannines. Kersjes. Bramen. Vleugje kruidigheid. Hout mooi geïntegreerd. Voldoende diepgang bij de biefstuk of BBQ, maar drinkt ook zo bij een blokje kaas – of in mijn geval Roquefort met Ilja’s boek – lekker weg.

Wat zegt Ilja er zelf over? “Is het de samenstelling van de miljoenen jaren oude riviergrond die de wijngaarden op de heuvels rond CHÂTEAU la Tulipe zo bijzonder maakt? Of komt het door het handmatige plukken van onze kostbare druiven? Kom, laten we niet lullig doen en de complimenten geven aan wie ze als eerste verdient: onze pinot noir-verliefde, vrouwelijke winemaker Caroline Shipley. Want als ‘Main man in the cellar’ is zij verantwoordelijk voor de rijpe, diepe bourgognesmaak van deze extreem smakelijke bordeaux. CHÂTEAU La Tulipe – Extreem lekkere wijn.”

Klaas

De New Style-Bordeaux kwam bewust tot stand in het streven naar een andere stijl Bordeaux: weg van de robuuste stijl, maar een wijn met meer fruit en minder hout. Kennelijk heeft het feit dat Ilja’s zoon Klaas ook in het bedrijf stapte, tot deze koerswijziging bijgedragen. Ik zeg: heel goed! En het verklaart gelukkig waarom ik als Bourgogne-liefhebber deze Bordeaux waardeer. 😉

En daarnaast was 2015, zoals alle jaren volgens Franse wijnboeren, wederom een goed jaar. Of zoals ze down under in La Douce France zeggen: “C’est un bong année.”

Andere stijl

De wijn is verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €9,99 (maar soms in de bonus voor €6,99). Wel vond mijn Appie het kennelijk nodig om klanten te waarschuwen dat dit niet de ‘gewone’ Slurp-wijn van Ilja Gort is: “ander etiket – andere stijl – andere prijs”, waarschuwt het bordje eronder! Dat je het maar weet. Dan zijn ze meteen af van de vraag waarom Château La Tulipe duurder is dan de al bekende wijnen van Ilja. De merlot van La Tulipe de la Garde is namelijk €5,99 en de Slurp!-serie in rood, wit en rosé kost €4,99. Geestig, dat bordje. Maar toegegeven, de nieuwe Château La Tulipe biedt wel wat meer. De wijnen van Ilja vind je dus nu in drie niveaus: SLURP! als instapper (die trouwens uit de “zondoorstoofde Languedoc” komt, omdat – citaat – Bordeaux voor een “recht voor z’n raap boerenwijn” niet geschikt is), La Tulipe de la Garde als middenrange (3x rood, 1x wit en 1x rosé uit de Bordeaux en 1x chardonnay uit de Languedoc, want dat druivenras heb je in de Bordeaux niet) en Château La Tulipe Bordeaux Supérieur als toppertje. Uit die laatste serie komt de nieuwe “Château La Tulipe New Style”. Wat mij betreft mag je die echter ook gewoon lekker opslurpen…!

Eettip

En wat eten we bij deze top-slurp? Ik maakte er een rauwe bietensalade en mijn harissa-sinaasappelkip bij. Geslaagde combi!

Ik zeg: bon appétit et santé!