Voor het eerst heb ik homemade vissticks (met crunchy cornflakes) gemaakt. Erbij zelfgemaakte remoulade en aardappelsalade met maïs & radijs. En een glaasje Elzasser pinot blanc van Bott Geyl.
Homemade vissticks
Is zelf vissticks maken makkelijker dan een pakje vissticks uit de diepvries? Nee, het kost veel meer tijd! Is het goedkoper dan diepvries-vissticks? Zeker niet! Is het gezonder? Ja, geen toegevoegde e-nummers etc. Is het lekkerder? Ja!
Oké, het kost meer tijd en het is duurder (zeker als je voor verse kabeljauw kiest, zoals ik), maar is wel lekkerder. Aan de slag dus…!
- 600gr verse kabeljauw, in repen van ca. 1 1/2cm (je kunt ook voor diepvriesvis kiezen, ik prefereer vers)
- Bloem (ik koos voor kikkererwtenmeel omdat het wat smaak toevoegt, maar gewone bloem ik natuurlijk prima)
- 1 ei, geklutst
- Cornflakes, ongezoet (!), wat midgrof gestampt (hiervoor moet je mogelijk naar de ecowinkel, want de gewone super heeft alleen ontbijt-cornflakes met suiker!)
- Zout, peper en eventueel wat specerijen om je vissticks met te kruiden; denk aan paprikapoeder, kerriepoeder of – zoals ik deed – gedroogde knoflookvlokken)
- Boter en olijfolie om in te braden
- Snij de vis in repen
- Doe bloem (met zout, peper en evt. specerijen), ei en cornflakes in drie aparte diepe borden
- Haal de visrepen achtereenvolgens door bloem, dan door het ei en tenslotte door de cornflakes. Druk de cornflakes goed aan.
- Bak de vissticks in ca. 5 minuten goudbruin in boter met olijfolie.
- Serveer met onderstaande remoulade en aardappelsalade.
Een echte remoulade (of remouladesaus) wordt vaak verward met ravigote (of ravigottesaus). Ravigote is een klassieke Franse (sla)dressing op basis van vinaigrette met kappertjes, tuinkruiden en een gesnipperde uitje. Remoulade is een saus op basis van mayonaise. Daar worden o.a. mosterd, ui, augurkjes en groene kruiden aan toegevoegd. Een heel andere saus dus die uitstekend past bij gebakken vis, vissticks of kibbeling.
Ingrediënten
- 6EL Griekse of Turkse joghurt
- 2EL mayonaise
- 1 sjalotje, heel fijn gesnipperd
- 1EL kappertjes, fijngehakt
- 1EL zoetzure augurkjes, fijngehakt
- 1TL citroensap (desgewenst)
- 1TL dijon-mosterd
- 1EL bieslook, fijngesnipperd
- 1EL peterselie, fijngehakt
- Zout en peper
Bereiding
- Vermeng alle ingrediënten.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Geef de saus bij gebakken vis.
Aardappelsalade met maïs en radijs (4 personen)
- Zakje krieltjes à 750gr (met of zonder schil, ik kook voor met schil)
- 1 middelgrote witte ui, gesnipperd
- 100ml bouillon
- 1EL wijnazijn
- 1TL suiker
- Snufje zout
- Blikje maïs à 150gr, uitgelekt
- Bosje radijsjes, gewassen en in dunne plakjes
Voor de dressing:
- Zure room, 125ml
- 2EL mayonaise
- 1 1/2TL mierikswortel
- 1TL suiker
- 2EL bieslook
- 1-2EL citroensap
- Zout en peper
- Kook de krieltjes gaar en giet af.
- Kook ondertussen de gesnipperde ui in de bouillon met azijn, suiker en een snufje zout. Giet niet af!
- Giet het uimengsel door de krieltjes en roer door. Laat even staan zodat het vocht in de aardappeltjes trekt. (zie foto boven)
- Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de dressing en de maïs door de krieltjes en garneer met de radijsjes.
Wijntip: Elzasser pinot blanc. Ik kook voor die van Bott Geyl.
Eet smakelijk!