Gisteren aten wij Griekse lamsschenkel uit de oven met knoflook, citroen, oregano en aardappelen (κότσι αρνιού από το φούρνο με σκόρδο ρίγανη λεμόνι και πατάτες; kótsi arnioú apó to foúrno me skórdo, lemóni, rígani kai patátes). De keuze was toevallig, maar het blijkt dat 25 maart in Griekenland een speciale dag is, zo meldde de Grieks-Nederlandse foodblogster Elefteria. Ze schreef op Instagram: “Chronia polla! Vandaag is het dubbel feest in Griekenland. Op 25 maart wordt de Onafhankelijkheidsdag gevierd met een parade in iedere stad. Maar ook wordt er gevierd dat Maria de Boodschap kreeg van de engel Gabriël dat ze de moeder zou worden van Jezus.” Elefteria at ‘bakaliaros met skordalia’ (gebakken kabeljauw en aardappelpuree met knoflook en citroen). Wij aten heerlijke lamsschenkels die we op z’n Grieks in de oven gaarden met knoflook, citroen, oregano en aardappelen. Vooraf choriatiki, de smakelijke Griekse boerensalade.
Ingrediënten (4 personen)
- 4 lamsschenkels (ca. 350gr p.p. incl. bot)
- 2 knoflookbollen, buitenste velletje van de bollen eraf, maar velletjes van de knoflookteentjes er nog om
- 250-350ml krachtige kippenbouillon (van bouillonblokje) (TIP: of gebruik 1 pot lams-, kippen- of runderfond)
- Olijfolie om aan te braden
- Optioneel: feta (verbrokkeld) en grof gesneden peterselie
Voor de marinade van de lamsschenkels:
- 4 gepelde knoflookteentjes, gesnipperd
- 4 takjes verse oregano, blaadjes erafgerist en grof gehakt
- Sap en zest van een citroen
- Zeezout en versgemalen peper
- 2EL olijfolie (voor het aanbraden van de schenkels en het fruiten van de groenten)
Voor de aardappelen:
- 1 kilo kleine aardappeltjes (krieltjes of gehalveerde ovenaardappeltjes) of geschilde aardappelen (neem vastkokende; geschild en gehalveerd of in kwarten)
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 1 takje rozemarijn, blaadjes gehakt (of 1TL gedroogde rozemarijn)
- Sap van een halve citroen
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie
Bereiding lamsschenkel uit de oven
Je kunt voor de bereiding in de oven kiezen voor wat langer op lagere temperatuur of (iets) korter op wat hogere temperatuur. Ik koos voor 3 uur afgedekt op 160 graden en daarna een half uur onafgedekt op 170 graden. Kijk uit dat je vlees niet uitdroogt, en check af en toe of er nog wat vloeistof is.
PS Ik ga uit van een bereidingstijd van de lamsschenkels in de oven van 3 ½ uur. De aardappelen bak ik ànderhalf uur mee in de oven, die gaan er dus na 2 uur bij.
- Maak de marinade van olijfolie, knoflook, oregano, citroensap en citroenzest, zout en peper. Besmeer de schenkels met de marinade en laat 4-8 uur intrekken (bewaar in de koeling).
- Haal de lamsschenkel 45-60 minuten voor de ovenbereiding uit de koeling en breng ze op kamertemperatuur.
- Verwarm je oven voor op 160 graden.
- Verwarm de olijfolie en braad de schenkels één-voor-één rondom aan in een gietijzeren pan (of een braadslede als je daarin meteen kunt aanbraden).
- Haal de schenkels uit de pan en leg de lamsschenkels in een ovenschaal en giet de bouillon of fond erbij.
NB mijn gietijzeren pannen waren niet groot genoeg voor 4 lamsschenkels (plus straks de aardappelen!), maar als je wel zo’n grote pan hebt, dan kun je alles in diezelfde pan doen! - Leg de knoflooklookbollen erbij.
- Bedek de ovenschaal met aluminiumpapier (of doe het deksel op de pan) en gaar zachtjes zo’n drie uur in de voorverwarmde oven. Draai de schenkels elk uur even.
- Vermeng de aardappelblokjes met olijfolie, knoflook, citroensap, zout, peper en de rozemarijn.
- Leg na 2 uur de aardappelblokjes bij de lamsschenkels en dek weer af met aluminiumfolie. Giet er eventueel wat bouillon bij als er bijna geen vloeistof meer is.
- Haal een uur later (dus na drie uur in de oven) de aluminiumfolie eraf en rooster nog een half uur op 170 graden. Het vlees moet nu van de schenkels afvallen en de aardappelblokjes moeten gaar, goudbruin en knapperig zijn.
NB Let op: de gaartijd van je schenkels kan verschillen al naar gelang het lam jonger of ouder is! Voorjaarsvlees en vlees van jonge lammeren zijn waarschijnlijk sneller gaar. In dat geval gaar je de schenkels bijvoorbeeld 3 uur in totaal en voegt de aardappelen er na anderhalf uur bij. - Serveren: leg op elk bord een lamsschenkel met wat aardappeltjes eromheen. Optioneel: verdeel er wat verbrokkelde feta en peterselie over.
Wijntip: ja, rood bij lam. Tuurlijk. Of niet? Ik twijfelde, want door de citroen trekt het lamsvlees naar de frisse kant en past een rode wijn wellicht niet zo goed. We hadden gasten en dus zette ik een witte wijn van chardonnay met een klein beetje houtrijping in, naast een soepele fruitige rode wijn (Corbières). Je kunt tal van wijnen kiezen, maar in dit geval werd de rode wijn wat bitter, overheerste het gerecht iets en paste minder goed. De witte wijn was veel beter in balans bij het gerecht en had ons aller voorkeur. Je ziet weer eens te meer dat de bereidingswijze veel uitmaakt bij de keuze van je wijn.
Eet smakelijk en “Chronia polla”! Χρόνια Πολλά. Ofwel: nog vele jaren.
Geef een reactie