Deze week was het weer zover, heel ‘eet-schrijvend’ Nederland trok naar de Kookfabriek in Amsterdam voor de jaarlijkse culiperslunch. Tijdens dit event ontmoeten allerlei merken op het gebied van eten & drinken en culinaire journalisten en bloggers elkaar. De influencers krijgen noviteiten te zien èn natuurlijk te proeven. Hieronder licht ik enkele producten eruit die ik tijdens de #CPL2017 heb gespot. Onder deze hashtag is het event ook te volgen via de social media. De CPL wordt georganiseerd door Nieuwe Haring Media (Marcus Polman) in samenwerking met Pitch PR.

Rosé d’Anjou Slush Puppy
Het welkomstdrankje bij binnenkomst werd aangeboden door Loire Valley Wines, de overkoepelende Loire promotie-organisatie. Het bleek een lekker cocktail van, verrassend, Loire-rosé (de Feu! Die bij de Jumbo te koop is) met crushed ice en suikersiroop.

Vylmer – apéritif du Sud
Mijn tweede stop was bij Annelies Lefere. Zij is de drijvende kracht achter dit vrolijke bitterzoete aperitiefdrankje uit de Provence. Vylmer is geïnspireerd op het recept van Madame Volmer. Zij was de buurvrouw van de ouders van Annelies in de Luberon. De ouders kregen het recept in de jaren ’70 van Madame Volmer. Jarenlang bleef het oorspronkelijke recept uit de ’50-ger jaren verborgen, maar Annelies maakte er nu een mooi eigentijds drankje van. Vylmer is gemaakt van rosé uit Luberon in de Provence. Aan de wijn worden kruiden, de zest van bittere en zoete sinaasappelen en rietsuiker toegevoegd. Vergelijk het drankje met een fruitige vermouth.
Vylmer kan on-the-rocks, met tonic (verhouding 70ml Vylmer en 70ml tonic; met wat sinaszest en een takje munt of citroentijm) of als spritz (50ml Vylmer met 100ml prosecco) gedronken worden.

Azijnbrouwers
Vervolgens ging ik azijn proeven bij azijnmakers Tromp & Rueb. Tromp & Rueb zijn “azijnbrouwers” met een missie. Azijnbrouwers…? Ja, hun azijn wordt volgens eeuwenoude receptuur op ambachtelijke wijze gebrouwen. Het levert pure azijn op. Mooie zachte op eikenhout gerijpte natuurazijn. Aromatische dubbel gefermenteerde appelazijn. En kruidenazijn van 8 kruiden. En hoe zit dat met die missie? Ze willen de wereld niet alleen laten zien dat azijn smaakmaker is, maar ook bekender maken dat azijn vlees malser maakt. Dat wist ik, maar kennelijk moet de moderne mens dat weer opnieuw leren.
Spannender dan bovenstaande azijn vond ik de testflesjes die ik mocht proeven. Ze zijn nog niet op de markt, maar er komen hele nieuwe smaken aan. Framboos-kardemom bijvoorbeeld, en de verrassende combi chilipeper-venkel. Ik zie ernaar uit!

Appelrisotto
José van Mil had speciaal voor Marlène-appels® drie mooie creaties bedacht. Onder het label Marlène® brengen fruittelers uit Alta Adigo / Südtirol (in Noord-Italië) diverse appelsoorten op de markt. Allereerst een lekkere cocktail met zelfgemaakte appelsiroop en prosecco (of non-alcoholisch met bruiswater). De siroop is ingekookt appelsap van Granny Smith en Royal Gala. Bij de appelrisotto van ui, knoflook, risottorijst, kippenbouillon en prosecco werden de laatste minuten blokjes Granny Smith, Fuji en Red Delicious toegevoegd. Dan garneren met Parmezaanse kaas en speck uit Südtirol. Tot slot was er nog een verleidelijke appel-panacotta.

Runderhart
Buiten waren de stoere mannen van Smokey Goodness met de BBQ in de weer. Uiteraard, want bij Smokey Goodness draait alles om de BBQ en de mannen hebben net hun tweede boek uitgebracht, Smokey Goodness 2. Even schrikken, of ik een spiesje runderhart wilde, vroeg Dre Meijer. Slik. Het bleek lekker te zijn, compleet met een heerlijk friszuur Peruaans sausje van koriander-limoen-basilicum.

Kruiden
Daarna luidde de bel en chefkok Peter Lute presenteerde zijn nieuwe boek ‘De kracht van kruiden’. Mijn eigen motto is “Explore de flavours of life!” Logisch dus dat ik deze ode aan kruiden en specerijen waardeer! Het is een fijn boek geworden met pure fotografie, mooie recepten en goede achtergrondinformatie. Een paar lekkere recepttitels: taboulehsalade met peterselie, munt en geroosterde grapefruit; oerbiet als carpaccio met krokante feta en dille; prei ‘caveman’ met krabsalade en briochecroutons’; roodlof met gemberbier, Mexikaanse dragon en gamba’s; en mulfilet met wortel-wasabicrème en waterkers.
Lute serveerde op het event avocadocrème met snowcrab, tapioca, bloedzuring, duizendblad en preiolie. Heerlijk!

Orange secco
Zoet en fruitig, dat kun je zeggen over ”Be Dutch, Be Orange”. Het nieuwe knaloranje drankje is natuurlijk geweldig voor Koningsdag of het EK of WK Voetbal (als we dat ooit nog weer eens halen…), maar kan ook op elke zomerse dag gedronken worden. Het is een “Europese” frizzante van 2,5 bar met suiker, kleurstof en sinaasappelaroma. Klinkt chemisch, maar is best lekker voor een ‘wine based cocktail’. Voor de ongecompliceerde feestelijke dagen. Olé olé. Serveer ‘m ijskoud en zonder (!) ijsblokjes volgens de makers, want het ijs halt de ingespoten bubbels eruit. Het is maar dat je het weet.

Zilte gin
Van frizzante van 8,5% naar gin met 43%. Hermit Dutch Coastal gin presenteerde zich opvallend: we proefden de gin uit halve oesterschelpen! Dat is niet zomaar een grap. Hermit is namelijk gemaakt met gefilterd Oosterscheldewater. Daarnaast bevat deze Nederlandse gin de volgende ingrediënten naast de verplichte jeneversbes: koriander, sinaasappel, kardamon, kaneel, nootmuskaat, engelwortel, curacao-schil, zoethout en Oosterscheldewater. Het resulteert in een zeer zachte gin met frisse citrustonen en een lichte ziltige toets. Hermit gin is ook lekker met oesters, of op oesters: gewoon wat gin op de oesters sprayen en klaar.
De gin wordt gemaakt door master distiller Leo Fontijne bij de distillateur Van Toor in Vlaardingen.
De ‘Perfect Serve’ probeerde ik meteen thuis uit: met Fever-Tree Mediterranean, zest van roze grapefruit en zeekraal. De roze grapefruit zit niet in de gin zelf, maar voegt volgens de makers “een extra dimensie” toe aan de gin. Inderdaad heel aangenaam. Zacht en perfect in balans.
Een andere cocktailvariant is met Double Dutch pomegranate & basil, wat granaatappelpitjes en een blaadje basilicum.

Ecuador
Ecuador presenteerde zich op gastronomisch gebied met wat gerechtjes en producten. Het land is onder foodistas al een trend aan het worden, maar bij het grote publiek nog niet zo bekend.
Als je er drie producten/gerechten zou moeten uitlichten, dan kom je op: ceviche, soep en donkere chocolade. Maar ook vis (voor de ceviche) en quinoa komen er veel voor.
Is ceviche niet Peruaans? Mwah. Er zijn meer Zuid-Amerikaanse landen die daar een specialiteit van maken, zoals Peru en Chili. Maar de versie in Ecuador is net even anders, onder andere door het gebruik van Dijon-mosterd, tomatenpasta en soms een combinatie van limoen- en grapefruitsap. Het maakt de ceviche uit Ecuador net wat zoeter dan de varianten uit Peru of Chili. Ik proefde ceviche van corvina met grapefruitsap, Dijon, tomatenpuree, pindapuree en een plakje geroosterde zwarte quinoa.
Wie Ecuador zegt, zegt soep. Het land kent minstens 150 verschillende soepen! En Ecuador is een van de belangrijkste exporteurs van cacao, dus je hebt er vast al wel eens kennisgemaakt met pure chocolade uit Ecuador.

Vonkelwijn
Ter afsluiting proefde ik enkele vonkelwijnen. Dat zijn bubbelwijnen die op dezelfde manier worden gemaakt als champagne, de méthode traditionelle. In Zuid-Afrika noemen ze dat Methode Cap Classique. Het mooie ervan is dat het krachtige wijnen zijn met meestal dezelfde druivenrassen als champagne (chardonnay en pinot noir), maar dat ze door het klimaat net wat zachter zijn. Daardoor zijn ze voor veel Nederlanders heel aangenaam. En ook nog eens met een goede prijs en een geweldige kwaliteit. Wat wil je nog meer. Ik proefde de geweldige Graham Beck brut, de smaakvolle Genevieve blanc de blanc 2012, de krachtige Nabygelegen Beulah rosé en de gerijpte Avondale Armilla blanc de blancs 2009. Stuk voor stuk serieuze mousserende wijnen waar je blij van wordt.

Het was weer een mooie culinaire happening. Nu aan de slag met de recepten uit de kookboeken en producten uit onze ‘foodiebag’. Inspiratie genoeg…!