
Dukkah is een noten-specerijenmengsel dat van oorsprong uit Egypte komt. Dukkah wordt in het Midden-Oosten meestal gebruikt als dip bij brood of verse groenten. Maar het is niet alleen heerlijk als dip voor brood, maar ook over salades, warme groenten, in soepen en zelfs op een smoothie.
Je kunt tegenwoordig voor veel geld een klein bakje in de supermarkten kopen. Maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken! Dat is niet alleen veel goedkoper, maar nog lekkerder ook, èn je kunt er je eigen draai aan geven. Dukkah wordt gemaakt van noten, sesamzaad en specerijen zoals korianderzaad, komijnzaad en chilivlokken. Kies gewoon die noten en specerijen die jij lekker vindt!

dukkah met geroosterde noten en specerijen maken

dukkah

dukkah - de smaakmaker uit het MIdden-Oosten
Ingrediënten
- 75gr hazelnoten of amandelen of pistachenoten (maar nog beter is een mix van alle drie; dat deed ik)
- 2EL sesamzaad (b.v. witte en zwarte)
- 1EL korianderzaad
- 1EL komijnzaad
- 1EL venkelzaad (optioneel)
- 1TL zwarte peperkorrels
- ½TL grof zeezout
- Optioneel: ½TL gedroogde chilivlokken (voor een pittige variant)
Bereiding
- Rooster de noten
- Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur.
- Rooster de noten enkele minuten tot ze lichtbruin zijn en lekker geuren. Schud regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Laat afkoelen en wrijf de vliesjes eraf (bij de hazelnoten).
- Rooster de specerijen
- Doe het korianderzaad, komijnzaad, en venkelzaad (indien gebruikt) in dezelfde koekenpan.
- Rooster enkele minuten tot de zaadjes lichtbruin zijn en hun aroma vrijkomt.
- Rooster sesamzaad
- Voeg het sesamzaad toe en rooster dit kort mee.
- Malen of vijzelen
- Laat alles afkoelen.
- Maal de noten en specerijen grof in een keukenmachine of met een vijzel. De mix moet een (grof)korrelige textuur houden, geen poeder worden.
- Meng het zout en de zwarte peper erdoor. Voeg chilivlokken toe als je wat pit wilt.
- Bewaren
- Bewaar de dukkah in een luchtdichte pot. Het blijft minstens twee weken goed op een koele, droge plek.

pompoensoep met dukkah en pompoenpitolie
Tips voor het serveren
Dukkah is zowel een smaakmaker als dip (met olijfolie) of topping. Klassiek is als dip voor brood. Maar ook als toppping is dukkah geschiekt (zie bijvoorbeeld mijn pompoensoep hier op de foto). Wat suggesties voor het gebruik van dukkah:
- Klassiek: met brood en olie
- Serveer dukkah met vers (boeren- of Turks) brood en een schaaltje olijfolie. Dip het brood eerst in de olijfolie en vervolgens in de dukkah voor een lekkere krokante bite.
- Over gegrilde groenten
- Strooi dukkah over gegrilde wortelen, bloemkool(steak), aubergine of pompoen net voordat je ze serveert. De mix geeft extra textuur en diepte aan geroosterde smaken.
- Op feta of labneh
- Bestrooi een blok feta of romige labneh met dukkah en een scheutje olijfolie. Zo heb je een heerlijk borrelhapje of mezze. Je kunt ook van labneh balletjes rollen en door de dukkah rollen.
- Op vis of kip
- Gebruik dukkah als een korst voor gegrilde of gebakken vis, kip of lamskoteletjes. Dep de kip of vis in olijfolie en bedek het met dukkah voordat je het bakt of grilt.
- Door salades
- Voeg dukkah toe aan een salade met gegrilde groenten, rucola, granaatappelpitjes en feta voor extra crunch en smaak. Of gebruik het over de Libanese broodsalade fattoush.
- Op hummus of baba ganoush
- Strooi wat dukkah over hummus of baba ganoush voor een knapperige en kruidige topping.
- Door rijst of couscous
- Meng dukkah door een kommetje rijst, bulgur of couscous samen met wat olijfolie en verse kruiden.
- Als smaakmaker voor eieren
- Strooi dukkah over een zachtgekookt of gepocheerd ei, of meng het door roerei voor een Midden-Oosterse twist.
- In yoghurt als dipsaus
- Roer een beetje dukkah door Turkse yoghurt en serveer het als dip voor gegrilde groenten of vlees.
- Op avocado-toast
- Beleg een snee geroosterd brood met geprakte avocado en bestrooi met dukkah voor een hartige, kruidige bite. Werk af met een kneepje limoensap.
Geef een reactie