Dakgalbi (닭갈비) is een heerlijk en populair gerecht uit de Koreaanse keuken. Het gerecht is ontstaan in de stad Chuncheon, gelegen in de noordoostelijke regio van Zuid-Korea. Het gerecht was oorspronkelijk bekend als ‘maeun dak bokkeum’. Dat betekent ‘pittig geroerbakte kip’, maar later werd het gerecht ‘dakgalbi’ genoemd, ‘kip gegrild op een bord’, omdat het traditioneel op een groot bord wordt geserveerd. Vervolgens wordt het onder de gasten verdeeld en kan iedereen zo veel pakken als hij wil.
Dakgalbi is een pittige Koreaanse wokschotel met kip en groenten. Ik koos voor sugarsnaps en bimi, maar je kunt naar hartenlust variëren met de keuze van je groenten. Wij dronken er een Koreaanse pruimenwijn bij die bij de jeugd heel geliefd is.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kipfilets, in blokjes of dunne plakjes
- 2EL sojasaus
- Versgemalen peper
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 3cm geraspte verse gember
- 1 rode ui, in partjes
- 150gr sugarsnaps, in reepjes
- 200gr bimi, stronkjes en bovenkant apart
- Olie om in te bakken, b.v. arachideolie of zonnebloemolie
- Voor de garnering: sesamzaadjes, bosuiringetjes en (optioneel) een chilipepertjes in dunne ringetjes
En voor de saus:
- 4 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 theelepel geschilde en fijngehakte gember
- 1-2EL gochujang (Koreaanse chilipasta), naar eigen smaak
- 1EL ssamjang
- 2EL rijstwijn of mirin
- 1TL gochugaru (Koreaanse chilivlokken; of vervang ze door gewone gedroogde chilivlokken; of laat ze weg, want door de gochujang wordt het gerecht al pittig)
- 2EL sojasaus
- 2EL donkerbruine suiker of rijstsiroop of honing
- 1EL vissaus
- 1½ TL Koreaans kerriepoeder (Karegaru, 카레가루) (in Korea vaak van het merk Ottogi, maar ook zelf maken door te vermengen: kurkuma, ketoembar / gemalen korianderzaadjes, komijn, fenegriek, venkelzaad, uienpoeder, knoflookpoeder)
- Versgemalen peper
Bereiding
- Marineer de kipstukjes een half uurtje in de sojasaus met wat versgemalen peper. Dep dan droog.
- Braad de kipstukjes aan in de hete olie en haal uit de pan/wok.
- Wok de ui en daarna de knoflook en gember. Voeg dan de reepjes sugarsnaps en bimistronkes toe. Wok ca. 2 minuten. Voeg dan de bimistronkjes toe en wok nog een minuut.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus en zet opzij.
- Voeg de saus toe en laat een minuut doorkoken.
- Voeg dan de kipfilet toe en laat samen nog een minuut doorkoken.
- Geef er gekookte witte basmatirijst bij en garneer de dakgalbi met sesamzaadjes, bosuiringetjes en de chilipeper. De Koreanen eten dit ook wel met garaettok (가래떡), gekke vingerdikke geperste rijststaafjes die eerst in water worden geweekt. Je kunt ze kant-en-klaar koken, inmiddels ook in Nederlandse Aziatische winkels.
Wijntip: Wij dronken er een Koreaanse pruimenwijn bij die bij de jeugd heel geliefd is, maar een fruitige rosé met milde zuren past ook goed en blust – net als de zoete pruimenwijn – de pittigheid goed.
Geef een reactie