Croque Truffe de luxe

Soms heb je van die dagen waarop je écht geen zin hebt om te koken, maar waarop je wél iets lekkers, warms, romigs en troostrijks wilt dat je op een stromachtige herfstdag in Den Haag toch het gevoel geeft dat je per ongeluk een Parijse bistro bent binnengelopen. Zo ontstond deze Croque à la Truffe de Luxe – een fluweelzachte variant op de Franse ‘tosti’, nu met briochebrood, jambon de Bayonne, plakken Comté en een meer dan royale lik truffelmayonaise. Snel en délicieux!

Croque à la Truffe de Luxe – Franse bistroklassieker op briochebrood. Geen verse truffel, geen opsmuk; dit is gewoon luxe in ‘eenvoud’. De brioche zorgt voor die heerlijke, lichtzoete toets, de truffelmayo voegt toch een licht decadente toets toe, en samen leveren ze pure, luie elegantie op. Dus stiekem toch een echte croque de luxe, ook zonder verse truffel of béchamelsaus.

De geplande frites met Parmezaan en truffelmayo heb ik gisteravond uiteindelijk toch maar laten schieten (de puf was op, maar jullie houden het recept tegoed…). Het werden truffelchips. Want eerlijk: soms geeft makkelijke luxe nog meer voldoening. En als je jezelf daarbij verwent met een glaasje Crémant de Bourgogne (of champagne), dan kan je avond helemaal niet meer stuk…

Ingrediënten (voor 1 croque monsieur)

  • 2 sneetjes briochebrood
  • 2TL roomboter, op kamertemperatuur
  • 2EL truffelmayonaise
  • 2 plakjes Jambon de Bayonne (of Parmaham, of goede gekookte beenham). Let op: liefst dun gesneden.
  • 2–3 plakjes Comté (of Gruyère)
  • Zwarte peper

Bereiding

  • Beleg de sneetje briochebrood ongebakken. Besmeer eerst de binnenkanten van de sneetjes met een laagje truffelmayo.
  • Leg op beide sneetjes de kaas.
  • Leg op een sneetje de ham en klap de sneetjes op elkaar zodat de ham in het midden komt.
  • Smeer de buitenkanten van de sneetjes brioche in met zachte roomboter.
  • Bak op matig vuur in een droge pan met anti-aanbaklaag, 3–4 minuten per kant, met een deksel op de pan of met een gewicht erbovenop (zoals een tweede pan). Let op dat de sneetjes niet verbranden, dat gaat bij brioche sneller dan bij gewoon brood.
  • Snijd het brood diagonaal doormidden.
  • Serveer met een klodder truffelmayo ernaast en eventueel wat rucola of een paar Frites de Luxe (met Parmezaan en truffelmayo).

Wijnadvies: Crémant de Bourgogne of Champagne Brut; de bubbels snijden door het vet en accentueren de truffel. Of een chardonnay met lichte houtrijping.

voorbereiding croque truffe met brioche Comté en jambon de Bayonne

voorbereiding croque truffe met brioche Comté en jambon de Bayonne