Na mijn blogje over Rum Day vorige week en alle heerlijke rumcocktails die ik daarvoor maakte, ben ik nog helemaal in hogere rumsferen. Niet gek dus dat ik ineens besloot om weer eens met rum te gaan koken. Lekker stoven vraagt om kippendijtjes. En met wat chipotle en zwarte knoflook die ik nog had, levert dat een heerlijke kip op. En wat erbij? Een lekkere tropische rijst leek me wel passen, met verse mango en ananas. Het resultaat van mijn combinatie is chipotle-rum kip met romige Caraïbische mango-kokos rijst. Lekker zomers!
Bij de kip maakte ik een foutje. Ik deed er per ongeluk wat van de kokosmelk bij die voor de rijst bedoeld was. Oeps. Maar dat bleek uiteindelijk een prima combinatie, dus die houden we erin. En voor de rijst was er nog voldoende kokosmelk over. Pas het gerecht vooral zelf lekker aan naar eigen smaak en experimenteer wat; daar komen vaak de lekkerste creaties van.
Ingrediënten (2-3 personen)
Voor de kip:
- 6 kippendijtjes
- 4 zwarte knoflooktenen
- 2EL chipotle-peper in adobesaus (La Morena diced chipotle pepper, pot à 230gr; meer of minder afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)
- 2EL bruine suiker
- 1 rode ui, in partjes
- 50ml bruine rum
- 125ml ananassap
- 250ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
- 200ml kokosmelk, van 1 blik à 400ml
- 1EL honing
- 15ml citroensap (ongeveer ½ citroen)
- Olijfolie
- Zout en versgemalen peper
Bereiding rum-chipotle kip
- Verwarm je oven voor op 160 graden.
- Maak een mengsel van de knoflook, chipotle en bruine suiker. Voeg er zout en peper aan toe. Tip: het mengen tot een glad papje gaat wat lastig, omdat de zwarte knoflookteentjes nogal kleverig zijn. Ik heb het in de vijzel gedaan en dat ging uiteindelijk het beste.
- Wrijf de kip in met het mengsel.
- Fruit eerst de uipartjes en haal ze uit de pan.
- Braad de kippendijtjes aan in olijfolie in een ovenbestendige gietijzeren pan of ovenschaal. Kan ook in een pan, maar dan moet je ze daarna overdoen in een ovenschaal. Ik ga hier uit van een ovenbestendige pan.
- Voeg de ui bij de kippendijtjes erbij en voeg de rum, het ananassap, de bouillon, kokosmelk en de honing toe.
- Bak de kippendijtjes in ca. 40 minuten gaar in de oven. Draai de dijtjes tussentijds een keer om.
- Haal de pan uit de oven en kijk of de saus mooi ingedikt is. Zet de pan anders nog even op het vuur en kook de saus nog wat in tot je een mooie stroperige saus hebt. Breng de saus op smaak met zout en peper en knijp er wat citroensap naar smaak in.
Ingrediënten (2-3 personen)
Voor de rijst:
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 50gr rozijnen
- 75-100gr rijst pp
- 1 rode (punt)paprika, in kleine blokjes van ca. 0,5 à 1cm
- 250ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
- 200ml kokosmelk, van 1 blik à 400ml
- 100gr verse ananas, in kleine blokjes van ca. 0,5 à 1cm
- 150gr verse mango, in kleine blokjes van ca. 0,5 à 1cm
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken
- Koriander en/of bosuitjes in ringetjes
- Olijfolie
Bereiding romige Caraïbische mango-kokos rijst
- Fruit een gesnipperde rode ui. Voeg daar rozijnen, de rijst, de blokjes paprika, de bouillon en de kokosmelk bij. Tip: kijk uit voor het overkoken! Kooktijd: volgens de gebruiksaanwijzing van de rijst.
- Voeg er de laatste 2 minuten de blokjes ananas bij. Giet af als de rijst gaar is. Voeg nu de mango erbij.
- Breng op smaak met peper en naar smaak de chilivlokken. Bestrooi met de bosuitjes en/of koriander.
Eet smakelijk!
Geef een reactie