Wat eet je met dit warme weer? Iets lichts. Iets fris. Iets vrolijks. Ik maakte een lekkere ceviche van gambas met mango. Echt fantastisch voor een warme zomeravond in de tuin. Als wijn koos ik voor een Txakoli uit Spaans Baskenland. Basken drinken deze frisse wijn bij vis, nou dat komt dus mooi uit. En bij ceviche past ie uitstekend.
Hoewel het nu, nu ik dit post, alweer bijna 20 graden gekelderd is in Den Haag en het regent, was het gisteravond wederom een heerlijke zomeravond. Zo eentje waar je lekker buiten wilt eten en lekker relaxt wilt tafelen. Die zomeravonden komen wel weer, en dus alle tijd om deze zomer nog een keer te genieten van deze ceviche van gambas met mango. Of van de Txakoli.
Wat eet je met dit warme weer? Iets lichts. Iets fris. Iets vrolijks. Ik maakte een lekkere ceviche van gambas met mango.
Ingrediënten (maaltijd voor 2-3 personen, snack voor 4 personen)
- 15 verse gambas of tijgergarnalen
- Sap van 2-3 limoenen
- 1 rode ui, in dunne partjes
- 1 rode puntpaprika, in blokjes
- Een halve komkommer, zonder zaadlijsten en in kleine blokjes
- 1 mango, in dunne reepjes of kleine blokjes
- 2 rijpe tomaten, zonder zaadlijsten en in blokjes
- 1 groen jalapeñopepertje, in dunne plakjes (evt. zonder zaadlijsten)
- Een handvol koriander (of platte peterselie als je geen koriander lust), midfijn gehakt
- 1 avocado, in blokjes en meteen bedruppelt met limoensap tegen het verkleuren; doe dit als laatste, vlak voor het serveren!)
- Versgemalen peper
- Zout
- Optioneel: serveer er tortillachips bij
Bereidingswijze
- Maak de garnalen schoon: pel ze en verwijder het darmkanaal. Dep ze dan goed droog.
- Snij de garnalen vervolgens in de lengte doormidden en leg ze op een platte schaal. Besprenkel de rauwe garnalen met limoensap, zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat een uurtje intrekken. Keer de gambahelften na een half uur en besprenkel eventueel nog met wat extra limoensap. Ik ‘vlinderde’ de gambas, maar je kunt ze ook gewoon in stukjes snijden en in een kom doen met limoensap en na een half uur even doorelkaar husselen.
- Leg de uienpartjes in heet water en laat ze 30 minuten rusten. De ui wordt hierdoor minder scherp. Laat achterwege als je dat niet nodig vindt. Dep de uienpartjes droog met keukenpapier.
- Als de garnalen een uur in de limoensap hebben gelegen, kun je ze samen met het limoensap, de paprika, de rode ui, de komkommer, de mango, het pepertje, de avocado en de koriander of peterselie in een schaal doorelkaar husselen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Eventueel voeg je ook nog wat extra limoensap toe. Als je wilt, kun je de ceviche nu nog even een half uur laten intrekken.
- Serveer de ceviche in aparte schaaltjes of op een bord en geef er partjes limoen en tortillachips bij.
Variatie:
- Voeg een theelepel cayennepeper, gerookt paprikapoeder of chilivlokken of een ragfijn gehakt rood cayennepepertje aan de marinade van limoensap toe als je het nog wat pittiger wilt.
- Doe er wat kokosmelk door.
- Serveer de ceviche of mini-tostadas.
Wijntip: wij dronken er een frisse witte wijn uit Spaans Baskenland bij, de 2020 Bizkaiko Txakolina van Gorka Izagirre. Van 50%n hondarribi zurri en 50% hondarribi zerratia. Wie kent ze niet!? Grapje. Je komt ze alleen maar tegen in Spaans en Frans Baskenland. De wijn is fris, met levendige zuurgraad en citrustonen en een kleine knipoog naar tropisch fruit. Heerlijk, en paste perfect bij onze ceviche.
Andere frisse witte wijnen die je zou kunnen proberen zijn o.a. sauvignon blanc, grüner veltliner, albariño / Rías Baixas, Portugese alvarinho, pinot grigio of een droge riesling. Eventueel Een droge mousserende wijn (b.v. champagne, cava of Sekt) kan ook. Zoek in elk geval wijnen met frisse zuren. En als er ook nog citrustonen inzitten, dan zit je altijd goed, want bij ceviche ga je als het ware je rauwe vis of gambas ‘koud garen’ door middel van citroen- of limoensap.
Op een mooie zomer! Geniet ervan!
Geef een reactie