In aanloop naar het maken van het nationale gerecht van Dominica, had ik alvast zin om een gerecht met kip van dit kleine Caraïbische eilandje te maken. Dat bleek aanvankelijk best lastig om te vinden, want als je zoekt op recepten of gerechten uit Dominica, kom je vaak uit bij recepten uit de Dominicaanse Republiek. En het ligt in het Caraïbische gebied ook nog eens niet zo ver af van elkaar, dus zo gek is die verwarring niet. Maar Dominica is een onafhankelijk land dat ligt ten zuiden van Guadeloupe en ten noorden van Martinique en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Ik ben er zelfs al eens geweest! Vooral mooie natuur, en een vulkaan die we hebben beklommen.
Ik vond uiteindelijk in elk geval twee kipgerechten uit Dominica: Reef Chicken (ook wel Caribbean Reef Chicken) met bruine rum en mangochutney, en Calypso Chicken met gember, uien, paddenstoelen, rode wijn en cashewnoten. Beide gerechten leken me lekker, maar ik begon met de Caribbean Reef Chicken uit Dominica. De Calypso Chicken volgt vast nog wel eens binnenkort, en het inmiddels verboden gerecht van Dominica van mijn prohject @NationalDishes ook..
Reef Chicken is pikant, friszuur, ‘sticky’ èn zoet.
Reef Chicken
Reef Chicken is een traditioneel gerecht dat oorspronkelijk uit Dominica komt. Hoewel er een paar variaties op het gerecht zijn, wordt het meestal gemaakt met een combinatie van kip, bruine rum, gember, mangochutney, hot pepper saus, knoflook, kaneel, kruidnagel, limoensap, bruine suiker, zout en peper. Het is een beetje pikant – afhankelijk van hoeveel hete saus je erdoor gooit – , friszuur door de limoen, en verder lekker ‘sticky’ en zoet door de mangochutney.
Over de naam van het gerecht kon ik niets vinden. De naam Reef Chicken verwijst mogelijk naar de prachtige koraalriffen die de wateren rond het eiland Dominica kenmerken. Dominica staat ook bekend om zijn spectaculaire onderwaterleven en kleurrijke riffen die zowel toeristen als locals aantrekken. De naam ’reef’ in de naam van het gerecht symboliseert misschien ook de tropische (met rum en mangochutney) en maritieme sfeer van het eiland.
Ingrediënten (2 personen)
- 4 kippendijen met vel en bot of 4 drumticks
- Zout en peper
- 2EL donkerbruine basterdsuiker
- 1 knoflookteentje, fijngesneden of geraspt
- Een stukje gember van 2cm, geraspt (of 1TL gemberpoeder)
- ½TL kruidnagelpoeder
- ½TL kaneelpoeder
- Zest van een halve citroen
- 2EL vers limoensap
- Optioneel: ½EL hot sauce (of meer/minder naar eigen smaak)
- 3EL bruine rum (2EL + 1EL) (ik nam Havana Club 7 años; 7 jaar oude rum)
- 3 el mangochutney (pagina 32 van )
- Platte peterselie (grof gehakt) en limoenpartjes als garnering
- Erbij bijvoorbeeld rijst en een tropische salade
Bereiding
- Smeer zout en zwarte peper onder en op het vel van de stukken kip (dijen of drumsticks) en masseer even. Zet het vlees apart.
- Meng in een vijzel de bruine suiker met de knoflook, gember, kruidnagelpoeder en gember(poeder), citroenzest, limoensap, hot sauce en bruine rum (2EL). Smeer dit mengsel onder en op het vel van de stukken kip, en marineer minstens een uur, maar liever langer (2-8 uur) in de koeling.
- Haal de kip tijdig uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de gemarineerde drumsticks met het vel naar boven in een ovenschaal. Bak de drumsticks in de voorverwarmde oven ongeveer 35 minuten.
- Klop ondertussen in een kom de mangochutney met de resterende rum los.
- Haal de ovenschaal uit de oven en bestrijk de huid van de kip met in met de rum-chutney. Zet de ovenschaal terug in de oven tot de chutney warm is en er een mooi gekarameliseerd laagje op de kip ontstaat.
- Serveer met peterselie en geef er een limoenpartje bij.
- Als bijgerechten hadden wij er wat witte rijst en een tropische salade bij met romainesla, mango, avocado en kerstomaatjes.
Wijntip: door het zoete en pikante heb je een witte wijn met milde zuren (dus van warmer klimaat) nodig. Geen houtrijping. Wij kozen voor een aromatische witte wijn uit de IGP Côtes Catalanes (onderdeel van Languedoc-Roussillon en grenzend aan Spanje) van druivenras viognier. De wijn is mild en de aroma’s van viognier zijn floraal met perzik en mango. Perfect dus bij de mangochutney en de salade met mango! Alternatief is een pinot gris of gewurztraminer uit de Elzas of off-dry (feinherb) riesling uit Duitsland.
Geef een reactie