bubbles-en-bites-ugnspannkaka-med-blabar-en-brachetto-img_0446De laatste blogpost van het jaar gaat weer over Bubbles & Bites (*). Voor het kerstdiner wilde ik voor mijn Zweedse tante een Zweeds dessert maken. Nou blijken die Zweden dus helemaal geen ‘toetjes’ te hebben, maar vooral heel veel dingen met fruit of met bakken. Of met allebei. Ik maakte dus uiteindelijk Zweedse ‘ugnspannkaka med blåbär’, ofwel oventaart met bosbessen. Ik serveerde daar een heerlijke feestelijke Brachetto d’Acqui bij.

Brachetto d’Acqui
Italië kent veel mousserende wijnen. Franciacorta voorop, maar ook tal van zoetere en/of eenvoudigere varianten. Denk aan de bekendste: prosecco of Asti Spumante. Daarnaast zijn er ook allerlei minder bekende Italiaanse bruiswijnen, zoals de Trentodoc (altijd méthode traditionelle en een heel serieuze champagnevervanger!) of de vrij onbekende Brachetto d’Acqui. Brachetto d’Acqui komt uit Piemonte en heeft sinds 1996 een DOCG-status. De donkerrode (!) bruiswijn wordt gemaakt van het druivenras brachetto. De wijn is vaak een eenvoudige frizzante (eenvoudige manier van maken en minder druk), maar er is ook spumante die 30 dagen 2e gisitng op tank heeft gehad. Dat noemen we de méthode Charmat, of in Italië ook wel de Martinotti-methode, genoemd naar de oenoloog Federico Martinotti.

Brachetto d’Acqui is donkerrood en lichtzoet en heeft vaak maar zo’n 5 à 6% alcohol. Daarmee is het een ideale afsluiter van een mooi diner. Serveer deze rode bruiswijn bij aardbeien, rijpe perzikken, kaas, chocolade, risotto met perzik en Bd’A, risotto met Bd’A en rozeblaadjes of bij sorbet met rood fruit. Wij deden de 2015 Brachetto d’Acqui, “Valle delle Rose” van Acquesi bij de Zweedse oventaart met bosbessen en dat paste heel goed. De wijn is mooi donkerrood en barst van het rijpe rode fruit. Aangenaam zoet, licht en elegant met een fijn subtiel zuurtje.

Recept ugnspannkaka med blåbär (voor ca. 10 personen)
Het recept doet een beetje denken aan Franse clafoutis (hoewel clafoutis altijd met kersen is en je een ‘clafoutis’ met bosbessen eigenlijk ‘flaugnarde’ moet noemen!). Daar liggen de verhoudingen echter anders en de flaugnarde bevat altijd suiker. Die ga ik dus binnenkort ook maar eens proberen!

Ingrediënten

 • 450gr bloem
 • 9 dl melk
 • 5 eieren
 • 1 theelepel zout
 • 400gr verse bosbessen (bevroren bosbessen kan eventueel ook)

ugnspannkaka-med-blabar-img_0308Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 225 C en vet het bakblik in.
 • Doe melk, bloem en zout door elkaar (beetje melk per keer).
 • Klop de eieren er een voor een door.
 • Giet het beslag op de bakplaat. Strooi bosbessen erover.
 • 30 minuten bakken
 • Bestrooien met poedersuiker.

Wijntip: Brachetto d’Acqui past hier qua kleur en qua smaak uitstekend bij. Als alternatief kun je een Australische Sparkling Shiraz nemen. Eventueel kan een Moscato d’Asti ook, maar die mist het feestelijke rode/roze en de smaak van rood fruit.

Geniet van de jaarwisseling!

(*) De aanleiding voor Bubbles & Bites is het foodblogevent van de maand december van de Facebookgroep “Foodbloggers Benelux”. Ik trapte eerder af met een quiche met tomaat en Camembert bij een fijne Crémant d’Alsace (zie hier).