spicy-soba-pink-moscato-vinissimaIn aanloop naar Oud & Nieuw – dé gelegenheid voor de meeste Nederlanders om weer eens mousserende wijn te drinken – doen we een kleine serie ‘Bubbles & Bites’ (*). Om te laten zien dat je heel uiteenlopende mousserende wijnen hebt in allerlei smaken en prijscategorieën, maar ook om te laten zien dat mousserende wijnen uitstekend bij de maaltijd passen.

Zoet met zoet of pittig
Ik kreeg een fles Pink Moscato van Barefoot. Officieel heet de wijn Barefoot Bubbly Pink Moscato. Nader onderzoek leverde op dat de wijn erg zoet zou moeten zijn, dus dan heb je twee mogelijkheden voor gerechten: de dessertkant op met cake en veel fruit, of juist de pittige kant op. Ik koos voor het laatste en maakte ‘Spicy soba noodles met kip en mango’.

Barefoot Wine & Bubbly
Barefoot is in 1965 opgericht door de Californische wijnmaker Davis Bynum. Hij maakte een wijn die hij Barefoot Bynum Burgundy noemde. Barefoot verwees naar het persen van de wijnen met blote voeten. In 1986 namen ondernemers Michael Houlihan en Bonnie Harvey het roer over. Zij doopten het bedrijf om in Barefoot Cellars en ontwierpen het logo met de voetafdruk. De stijl van Barefoot is vanaf het begin ongedwongen. De uitspraak “Wijn smaakt beter in een T-shirt dan in smoking“ is typerend voor hoe het wijnhuis tegen wijn aankijkt. Geen snobisme, gewoon fun en genieten. Sinds 2005 is Barefoot onderdeel van E. & J. Gallo Winery, een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Tegenwoordig heet het huis Barefoot Wine & Bubbly.

Barefoot Bubbly Pink Moscato
In 1998 maakte Barefoot voor het eerst een ‘Barefoot Bubbly’ wijn. De Pink Moscato bestaat voor 76% uit moscato-druiven, aangevuld met 24% andere niet nader genoemde druivenrassen. Daar moet in elk geval wat roods bijzitten, want van moscato kun je geen roségekleurde wijn maken. Wat verdere gegevens:

Naam wijn: Barefoot Bubbly Pink Moscato
Producent: Barefoot Wine & Bubbly
Land/gebied: USA/California
Type: sweet sparkling wine
Jaar: –
Kleur: lichtzalm
Zoetheid: zoet (72gr/L)
Alcoholpercentage: 8% alc.
Druivenrassen: 76% moscato, 24% andere
Productie: Charmat-methode (2e gisting op tank).
Smaakprofiel: in de neus veel zoet rijp fruit. Zuurstok en rijp zomerfruit. Mandarijn en mango. Kersen op zware siroop. Voorjaarsbloesem. In de mond zachte schuimende mousse. Zoet, maar met aangenaam zuurtje. Milde zuren.
Houdbaarheid: 1 jaar na aanschaf (je wilt ‘m per slot van rekening lekker fris, fruitig en bruisend in je glas!)
Waardering: *** prima. Mij te zoet om zo te drinken en ìk zal er zeker niet mijn nieuwe jaar mee inluiden, maar voor velen is dit waarschijnlijk een aangename binnenkomer op een party. Prima in te zetten bij desserts met fruit of bij pittige gerechten. En als je toch op oudejaarsavond een oliebol met mousserende wijn wilt…dan past de Barefoot Bubbly Pink Moscato daar een stuk beter bij dan een droge champagne
Wijn-spijs: bij milde kazen, pepperoni-pizza, pittige Aziatische gerechten, sorbets en fruitsalades, cake met fruit of in de cocktail Pinkatini.
Meer info: www.barefootwine.nl
Prijs en verkrijgbaarheid: €7,99 bij PLUS, Perfectewijn.nl, buyyourwine.com

barefoot-bubbly-pink-moscatoCalifornian Champagne???
Ik keek ook even op de Amerikaanse site van Barefoot en zag daar doodleuk de Amerikaanse etiketten die de Barefoot Bubbly “Californian Champagne” noemden. Huh!? Californian Champagne? Dat mag toch niet!? Even nagevraagd en Gallo zei dat het kocht. Maar eh … champagne is alleen maar champagne als het uit de Noord-Franse wijnstreek Champagne komt. Hoe zit dat dan? Ik ben erin gedoken, en ja, het mag. Onder bepaalde voorwaarden!

Het mag absoluut NIET! Ook niet in de VS. Maar er is een escape in een oude wet van 1919 (Versailles). In 2005 hebben de EU en de VS pas een akkoord daarover gesloten. Komt erop neer dat die Amerikaanse wijnproducenten die vóór 10 maart 2006 foutief namen als Californian Champagne, sherry of Chablis gebruikten, dat mogen blijven doen. Absurd, maar het mag dus, en Champagne is woedend over dat akkoord.

Gallo heeft dus gelijk, maar niet in het algemeen voor alle mousserende wijnen in de VS (alleen voor degenen die het al veel langer zo noemen, en ze moeten erbij zetten waar het vandaan komt, dus bijvoorbeeld moet er duidelijk staan “Californian Champagne”). En die etiketten met “Californian Champagne” mogen alleen in de VS en niet daarbuiten. Weer wat geleerd.

pinkatiniCocktail Pinkatini
Voor het eten maakte ik eerst een lekkere cocktail met de Barefoot Bubbly Pink Moscato. Wel echt eentje voor zoetekauwen: de Pinkatini.

Shake 30ml aardbeienlikeur (b.v. Wild Strawberry van De Kuyper) met ijs en giet in een Martini-glas. Vul op met 90ml gekoelde Pink Moscato. Deze ‘strawberry sparkler’ kun je zo als aperitief drinken, of bij cake met aardbeien of framboosjes en slagroom.

Recept ‘Spicy soba noodles’
Ik at bij bij Pink Moscato een ‘spicy soba noodles’ met kip en mango. De zoetheid van de wijn harmonieert goed met het pittige van het gerecht.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 kipfilets, in blokjes
  • 1 mango, in blokjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1EL Thai Red Curry (Original Spices)
  • 1 blik kokosmelk
  • 1EL mirin
  • 1-2EL sriracha chilisaus (of meer naar eigen smaak als je dat aankunt)
  • Sap van een halve limoen
  • 4 x 90gr soba noodles (zitten in pakjes van 3x30gr)
  • 4 partjes limoen voor de garnering
  • Sesamzaadjes (zwart en/of garlic) ter garnering

Bereiding

  • Ui fruiten. Dan kipfiletblokjes erbij doen en aanbraden.
  • Bestrooien met de Thai Red Curry. Mirin en sriracha toevoegen.
  • Blikje kokosmelk toevoegen en zo’n 5 minuten laten sudderen.
  • Aan het einde de mangoblokjes toevoegen en het geheel opwarmen. Op smaak brengen met zout & peper.
  • Soba noodles 4 minuten koken en afgieten.
  • Noodles door het kip-mango mengsel mengen.
  • Opdienen en garneren met een partje limoen en wat sesamzaadjes erover strooien.

Eet smakelijk!

(*) De aanleiding voor Bubbles & Bites is het foodblogevent van de maand december van de Facebookgroep “Foodbloggers Benelux”. Ik trapte eerder af met een quiche met tomaat en Camembert bij een fijne Crémant d’Alsace (zie hier).