Onlangs maakte ik als afsluiting van een heerlijke High Wine deze Brownies met port en dronken kersen. Uiteraard dronk ik daar ook een glaasje bijpassende port bij.
Brownies met port en dronken kersen? Ik verklap al: je kookt gedroogde kersen (of rozijnen of cranberries, als je geen gedroogde kersen kunt vinden) een paar minuten in ruby-port en giet ook in je brownie-beslag wat mooie port. Ik koos voor Warre’s Warrior finest reserve port en dronk er natuurlijk ook een glaasje van deze heerlijke volle ruby-port bij. Deze ‘finest reserve’ is zacht en fruitig met aroma’s van kersen en pruimen. En laat deze port nou ook nog eens heel goed bij chocolade passen. Geen wonder dat die fantastisch past bij mijn brownies met port en dronken kersen!
Ik heb voor je twee recepten: eentje waarbij je het brownie-beslag zelf maak, en een makkelijke versie met een pak brownie-mix.
Warre’s Warrior finest reserve port is een zachte en fruitige ruby port met aroma’s van kersen en pruimen. Die past dus fantastisch bij mijn brownies met port en dronken kersen.
Zelf brownies maken
Ingrediënten (9 brownies)
Voor de dronken kersen:
- 75gr gedroogde kersen (eventueel te vervangen door rozijnen of gedroogde cranberries)
- 100ml port voor de kersen (TIP: na het koken kun je het restant gewoon gebruiken voor het beslag!)
Voor het beslag:
- 160gr zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- 180gr pure chocola (>70%), in stukjes gebroken of grof gehakt
- 120gr roomboter, op kamertemperatuur en in kleine blokjes
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 200gr basterdsuiker (lichte of een mix met donkere of alleen maar donkere basterdsuiker). PS Zoetekauwen mogen iets meer gebruiken (200-250gr)
- 50gr cacaopoeder (ongezoet)
- 100ml rode port (ruby of LBV; ik nam Warre’s Warrior finest reserve) voor het beslag
- 100gr chocolate chips (of hak een stuk pure chocolade van >70% cacao in stukjes)
Nodig: bakvorm van 20x20cm en bakpapier
Bereiding
- Laat de gedroogde kersen een uur weken in ca. 100ml verwarmde port. Of kook de kersen een paar minuten zachtjes in de port. Laat de kersen dan uitlekken. Snij de kersen in stukjes.
TIP: vang de port op en gebruik die voor het beslag! Je zult wat extra nodig hebben omdat een deel verkookt is, maar het scheelt weer. En: de port smaakt extra krachtig naar de kersen. - Verwarm de oven voor op 170-180°C (afhankelijk van je oven).
- Bekleed je bakblik met bakpapier.
- Vermeng zelfrijzend bakmeel en zout.
- Doe de chocolade en roomboter samen in een (glazen of metalen) kom en verwarm ze ‘au bain-marie’ (dat is in de kom op een pan met kokend water). Laat de chocolade en roomboter zo langzaam smelten.
- Haal de schaal van de pan, roer tot een glad mengsel en laat het chocolade-roombotermengsel wat afkoelen.
- Klop daarna de eieren er een-voor-een door.
- Voeg suiker en cacaopoeder toe en roer het geheel door.
- Roer het zelfrijzend bakmeel met het zout erdoor en roer goed door tot een glad mengsel.
- Voeg nu de chocolate chips, de kersen en 100ml port toe en spatel alles voorzichtig met een spatel door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en strijk glad.
- Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de brownies gaar in ca. 50 minuten.
De brownies zijn klaar wanneer de bovenkant mooi glanzend is, het geheel iets ingezakt is en de binnenkant nog licht vochtig is. - Laat de brownies goed afkoelen in de vorm. Snij ze dan in 9 stukken. Serveer met een glaasje ruby-port.
Brownies met port en dronken kersen, makkelijke versie (met brownie-mix)
Wil je het jezelf makkelijker maken, neem dan gewoon een pak Brownie Mix van Dr. Oetker. Ga dan als volgt te werk:
Ingrediënten (voor 9 brownies)
- Oetker Brownie Mix 360g
- 50gr roomboter, op kamertemperatuur
- De 100ml water vervang je door 100ml rode port (ruby of LBV; ik nam Warre’s Warrior finest reserve)
- Optioneel toevoegen: 100gr chocolate chips (of hak een stuk pure chocolade van >70% cacao in stukjes)
- 100gr gedroogde kersen (eventueel te vervangen door rozijnen of gedroogde cranberries)
- Extra: cq. 100ml port voor de kersen (TIP: na het koken kun je het restant gewoon gebruiken voor het beslag!)
Bereiding
- Laat de gedroogde kersen een half uur weken in ca. 100ml verwarmde port. Of kook de kersen een paar minuten zachtjes in de port. Dan laten uitlekken. Hak de kersen in stukjes.
TIP: vang de port op en gebruik die voor het beslag! Je zult wat extra nodig hebben omdat een deel verkookt is, maar het scheelt weer. En: de port smaakt extra krachtig naar de kersen. - Verwarm de oven voor. Elektrische oven op 180°C, heteluchtoven op 160°C, gasoven op stand 4. (*)
- Maak eerst het beslag. Doe de boter in een beslagkom en klop het handmatig met een garde (of mixer met garde) zacht en romig.
- Voeg de Brownie-mix en de port toe en meng alles met de mixer op de laagste stand goed door elkaar.
- Mix nog 1 minuut op de laagste snelheid door tot een glad beslag. Voeg nu de chocolate chips en de uitgelekte kersen toe en spatel alles voorzichtig met een spatel door het beslag.
- Giet het mengsel in een bakvorm (bij Oetker wordt die meegeleverd). Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven. Bak de brownies gaar in ca. 35-40 minuten.
(*) PS Wij gebruikten onze elektrische oven op 180°C, maar dat bleek veel te hoog en de brownies dreigden te verbranden. Ja, ik kan dat, een Dr. Oetker mix (bijna) laten verbranden, ahum. Check dus altijd zelf even hoe jouw oven is en zet ‘m eventueel toch wat lager of hoger dan aangegeven. - De brownies zijn klaar wanneer de bovenkant mooi glanzend is, het geheel iets ingezakt is en de binnenkant nog licht vochtig is.
- Laat de brownies goed afkoelen in de vorm, voordat je deze verwijdert. Snij ze dan in 9 stukken.
- Serveer de brownies met port en dronken kersen met een lekker glas bijpassende ruby-stijl port.
Geniet ervan!
Geef een reactie