Cranberrysap en bourbon-whiskey is een heerlijke combinatie. Ik maakte er een cocktail mee en noemde die Bardstown’s Cranberry. Het is een variant op The Bardstown Sling. The Bardstown Sling verenigt cranberrysap en bourbon in een mooie maar nogal heftige friszure cocktail. Naast cranberrysap en bourbon zit er ook Cointreau en limoensap in. Maar mij was het originele recept net iets te zuur (‘tart’ noemen de Engelsen en Amerikanen dat, ofwel scherp door de zuren), dus paste ik het recept iets aan en deed er een scheutje suikersiroop bij en wat meer cranberrysap. Dat maakt The Bardstown Sling net iets zoeter, fruitiger en voor mij aangenamer. Omdat mijn recept toch net iets anders is en teveel afwijkt van het origineel, heb ik de cocktail anders genoemd, namelijk Bardstown’s Cranberry.
In Bardstown wordt het jaarlijkse Kentucky Bourbon Festival gehouden. En Bardstone heeft zichzelf uitgeroepen tot “Bardstown, Bourbon Capitol of the World”.
The Bardstown Sling was trouwens de winnaar van de 2004 Kentucky Bourbon Festival’s Mixed Drink Challenge. In het originele recept zijn de verhoudingen aldus: 1¾ oz bourbon (= 55,5ml; ik nam 45ml), 1 oz triple sec (= 30ml; ik nam Cointreau), 1 oz cranberry juice cocktail (30ml; ik nam 45ml) en juice of ½ lime (or less, if too tart). Ik veranderde de verhoudingen dus wel wat.
Ingrediënten (1 cocktail
- 45ml bourbon (b.v. Maker’s Mark)
- 15ml Cointreau
- 45ml cranberrysap
- Sap van een halve limoen
- 15ml suikersiroop (meer of minder naar eigen smaak)
- IJsblokjes
- Garneren met sinaasappelzest
Bereiding
- Shake alle ingrediënten behalve de sinaasappelzest met ijs.
- Giet het via de zeef van de cocktailshaker èn een apart fijn zeefje (= dubbelstrainen) in een – liefst gekoeld! – elegant martini- of cocktailglas.
- Garneer met sinaasappelzest.
Bardstown, Kentucky
Overigens lees ik onder de naam The Bardstown Sling ook een heel andere cocktail, eentje met perzik. Hierover staat op de website www.visitbardstown.com het volgende te lezen: “The Bardstown Sling was created by renowned bar professional and master mixologist, Tony Abou-Ganim, to show off the unique flavor profile of Maker’s Mark® Bourbon. Abou-Ganim likens his Bourbon creation’s flavor to that of ripe peaches, making it a superb cocktail to enjoy on summer evenings with friends.
Ingredients: 2 oz. Kentucky Bourbon, 1 oz. Peach brandy, 1 oz. Peach puree, 2 oz. Fresh lemon sour, 2-3 Dashes peach bitters, Ground nutmeg for garnish.
Directions: In an ice-filled cocktail shaker, pour the Bourbon, peach brandy, peach puree, fresh lemon sour, and add a few dashes of bitters. Shake until well-blended, then strain over fresh ice in a rocks glass. Garnish with a sprinkle of nutmeg and enjoy!” (1 oz. ≈ 30ml)
Kentucky Bourbon
De versie met perzik is ook het proberen waard. Het is niet duidelijk welke de oorspronkelijke of eerste versie is. Beide cocktails zijn in elk geval vernoemd naar Bardstown, een plaatsje in Kentucky. Als je weet dat de Amerikaanse bourbon-whiskey zijn naam dankt aan Bourbon County in Kentucky en dat daar nog steeds veel distilleerderijen zijn, dan is het niet zo gek dat er cocktails genoemd worden naar stadjes in Kentucky.
In Bardstown wordt het jaarlijkse Kentucky Bourbon Festival gehouden. En Bardstone heeft zichzelf uitgeroepen tot “Bardstown, Bourbon Capitol of the World”. In Bardstown vind je bijvoorbeeld Willett, de Bardstown Bourbon Company en Sazerac en het stadje ligt aan de Kentucky Bourbon Trail, met onder andere Maker’s Mark en Jim Beam vlakbij.
Geef een reactie