marmitako - Baskische stoofschotel met tonijn

Marmitako betekent in het Baskisch braadpan, of casserole; de Fransen noemen zo’n pan ‘marmite’; denk aan de gietijzeren pannen met deksel van Le Creuset. Het gerecht ‘marmitako de atún’ is een stoofschotel met verse tonijn, aardappelblokjes, groene paprika en gerookt paprikapoeder (de pimentón de la Vera), gegaard in een saus van tomaten en visbouillon. De tonijn wordt er pas op het laatste moment bijgevoegd. Weer zo’n heerlijk eenvoudig gerecht met een paar vaste simpele basisproducten (en tonijn natuurlijk) waar de mediterrane keuken bekend om staat.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 tonijnmoten (ca. 250gr), in blokjes van ca. 2cm
  • 1 witte of rode ui, grof gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 2 groene paprika’s, in blokjes
  • 3 grote of 4 middelgrote aardappelen, in blokjes van ca. 2cm
  • 2 grote tomaten, geraspt
  • 200gr kerstomaatjes
  • Optioneel: chilipeper, zonder zaadlijsten (naar eigen smaak; ik nam 1 Spaans pepertje en 2 rawits)
  • 300ml visbouillon (van bouillonblokje)
  • 1TL gedroogde tijm
  • 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • 75ml brandy (of witte wijn)
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • Peterselie, gehakt (voor de garnering)
ingrediënten voor Baskische marmitako

Bereiding

  • Fruit de ui 5 minuten zachtjes in de olijfolie. Voeg de knoflook erbij en fruit die een minuut mee.
  • Fruit vervolgens de paprikablokjes 2 minuten mee en daarna de chilipeper nog een minuut.
  • Fruit vervolgens de tomatenpuree kort mee en voeg daarna de geraspte tomaat toe. Roer goed om.
  • Voeg nu toe: aardappelblokjes, kerstomaatjes, visbouillon, brandy, tijm en gerookt paprikapoeder. Laat 25 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de tonijnblokjes toe en roer ze voorzichtig door de stoofpot. Laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveren: schep in diepe borden (als je stoofpot redelijk dun is, is het een beetje soepachtig) en garneer met peterselie. Tip: je kunt er nog een frisse groene salade (al dan niet met tomaat) bij geven en knapperig boerenbrood om de tomatensaus mee op te dippen.

*Tip: De Basken gebruiken ook ‘pimientos choriceros’ (kleine gedroogde pepertjes), maar als je die niet hebt, kun je ze vervangen door verse Spaanse pepertjes of rawits of door gedroogde chilivlokken. Ik gebruikte een rood Spaans pepertje en twee rawits.

Wijntip: bij tonijn vind ik meestal een elegante rode wijn met weinig of geen tannines heel lekker. En deze stoofpot heeft door de tomaten ook best wat zuren. Bij deze tonijnstoofpot adviseer ik een elegante frisse pinot noir

Eet smakelijk!