Snelle marinade voor heerlijke oosterse biefstukspiesjes

Biefstuk, ik ben er eigenlijk niet eens zo gek op; zo’n dik stuk vlees in z’n geheel waar het bloed soms nog uit loopt. Maar als je de biefstuk in reepjes doet, zoals de Italianen doen met hun ‘tagliata di manzo’ (rundvleesreepjes met ruccola en Parmezaanse kaas) of als spiesje, ja dat vind ik wel heel fijn. Vlak voor het eten bedacht ik me ineens dat ik nog een marinade voor mijn biefstukjes moest maken. Het werd een rapraprap snelle variant van ingrediënten die ik in huis had. Iets met sojasaus leek me wel lekker, een beetje Oosters en een beetje van mezelf. Zo ontstond de onderstaande snelle marinade voor heerlijke oosterse biefstukspiesjes. Friet erbij en een gezellige ‘retro’ witlofsalade en een mooie rode Portugese wijn maakten de avond compleet.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 biefstukjes (400-500gr), in blokjes

Voor de marinade:

  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • 2EL sojasaus
  • Sap van een halve citroen
  • 1EL Worcestershiresaus
  • 1TL dijon-mosterd
  • 1TL uienpoeder
  • 1EL bruine basterdsuiker
  • 2EL (olijf)olie
  • Versgemalen peper

Bereiding

  • Vermeng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Leg de blokjes biefstuk in een schaal of doe ze in een plastic zak. Giet de marinade bij de biefstukblokjes en verdeel de marinade goed. Laat minstens een half uur, maar liever een paar uur, marineren.
  • Week satéprikkers een half uur in water zodat ze niet verbranden.
  • Haal de biefstukblokjes uit de marinade of giet de marinade af. Rijg 3-4 blokjes aan een satéprikker.
  • Bak of gril de biefstukspiesjes in ca. 4 minuten in een (gril)pan of op de BBQ. Langer hoeft echt niet bij dit malse vlees.
  • Serveren: geef er gebakken aardappeltjes of frietjes bij en een lekkere ‘retro’ witlofsalade of een groene salade met tomaatjes.
Prazo de Roriz Douro P+S

Wijntip: de biefstukspiesjes verdienen een lekkere rode wijn. Wij kozen voor Portugees rood (2016 Prazo de Roriz uit de Douro van P+S | Prats & Symington). Van 30% touriga franca, 30% touriga nacional, 15% tinta roriz en 25% andere druivensoorten. 6 maanden rijping op 400L-vaten van Frans eikenhout. Sappig rood fruit (kersen, frambozen en wat pruimen) met lichte kruidigheid, een pepertje, wat mineraliteit, mid zuurgraad en rijpe tannines. Gewoon weer zo’n fijne Portugees die heel lekker is bij de oosterse biefstukspiesjes.

Eet smakelijk!