10 juli - National Piña Colada Day in Puerto Rico

Een van de meest bekende zomercocktails is denk ik wel de Piña Colada. Ik heb ‘m al heel vaak gemaakt, maar gek genoeg ontbrak deze vrolijke cocktailklassieker nog op vinissima.nl. Dus hier komt ie, met recept èn de boeiende geschiedenis achter de nationale drank van Puerto Rico. Supereasy. Superlekker. Je hebt nodig: witte rum, ananassap en kokosroom. En natuurlijk een heerlijk zomerzonnetje! Want bij Piña Colada denk je meteen aan de Caraïben. En vandaag is het extra leuk om deze heerlijke cocktail te maken of te bestellen, want 10 juli is National Piña Colada Day in Puerto Rico! 🍹☀️

In 1954 vroeg het Caribe Hilton Hotel in San Juan hun barman “Monchito” om voor hun Beachcomber Bar een ‘signature cocktail’ te bedenken die de geest en smaken van het eiland het beste weergaven. Dat werd de Piña Colada. In 1978 werd de Piña Colada officieel uitgeroepen tot de nationale drank van Puerto Rico. Het eiland viert jaarlijks op 10 juli National Piña Colada Day.

National Piña Colada Day
Piña Colada betekent letterlijk ‘gezeefde ananas’. Diverse mensen claimen het ontstaan, maar volgens overlevering werd de cocktail in 1954 bedacht door barman Ramón “Monchito” Marrero Pérez in het Caribe Hilton Hotel in San Juan. Het hotel had hem gevraagd om voor hun Beachcomber Bar een ‘signature cocktail’ te bedenken die de geest en smaken van het eiland het beste weergaven en hij heeft drie maanden lang honderden varianten uitgeprobeerd om de juiste cocktail te mixen.
Hollywood-legende Joan Crawford schijnt na het proeven ervan gezegd te hebben dat het beter was dan haar concurrente Betty Davis in het gezicht te slaan.
In 1978 werd de Piña Colada officieel uitgeroepen tot de nationale drank van Puerto Rico. Het eiland viert jaarlijks op 10 juli National Piña Colada Day. Monchito heeft zijn creatie 35 jaar lang bij het hotel geserveerd, tot zijn pensioen in 1989.
Ook Monchito’s collega Ricardo García claimt het bedenken van de Piña Colada. En de Spaanse mixologist Ramon Portas Mingas zegt dat hij de cocktail in 1963 bedacht voor restaurant Barrachinas. Om de claim kracht bij te zeggen, hangt er een plaquette bij de ingang van het restaurant. Wat is waar? Niemand weet het precies.

El Pirata Cofresí
Maar het was de Puertoricaanse piraat Roberto Cofresí (‘El Pirata Cofresí) die al in de 19e eeuw het moreel van zijn mannen wilde opkrikken door een drankje met kokosnoot, ananas en witte rum. Cofresí was welgesteld en een soort Caraïbische Robin Hood die gestolen goederen verdeelden onder de armen van Puerto Rico. Met zijn executie in 1825 verdween ook het recept voor deze mixdrank.

Overigens werd de cocktail nog populairder door het liedje Escape (The Piña Colada Song) van Rupert Holmes uit 1979 met het bekende zinnetje “if you like Piña Coladas and getting caught in the rain”.

Er bestaan veel recepten van de Piña Colada. Met name met meer of minder ananassap. De IBA (International Bartenders Association) gebruikt een verhouding van 30ml witte rum, 90ml ananassap en 30ml kokosroom en blendt dat met ijs in de blender en giet dat in een goblet- of hurricaneglas. De verhouding van Monchito was vermoedelijk genereus: 85ml kokosroom, 170ml ananassap en 45ml witte rum in een blender met ijs of shaken met ijs. Garneren met een stukje ananas en/of een cocktailkers.
Nu neemt men aan dat de oorspronkelijke verhouding was: 60ml witte rum, 30ml kokosroom, 30ml ‘heavy cream’ (slagroom), 180ml vers ananassap en 1/2 cup (= ca. 120ml) crushed ice. Deze verhouding is het “Caribe Hilton’s Original Piña Colada Recept”. Ik moet zeggen dat ik dat wel erg veel sap vind in verhouding tot de overige ingrediënten; ik hou dus hieronder mijn eigen verhouding aan; lekker eigenwijs. Ga vooral zelf ook nog eens met de verhoudingen en witte rum, bruine rum en kokosrum (Malibu) experimenteren om te kijken wat je het lekkerste vindt!
Oh ja, en zonder de uitvinding van elektrische blenders en de kant-en-klare ingeblikte kokosroom Coco López was de Piña Colada er nooit geweest.

Ingrediënten (variant 1)

  • 50ml witte rum
  • 10ml bruine rum
  • 90ml ananassap (of iets meer naar wens)
  • 25ml kokosroom
  • 5ml limoensap

Tip van topbartender Tess Posthumus: als je geen vers ananassap gebruikt, kun je 10ml vers limoensap toevoegen om het friszure van verse ananas te benaderen. En ik heb een klein beetje donkere rum gebruikt voor een krachtiger effect.

Ingrediënten (variant 2)
Andere verhoudingen kunnen ook. De tweede Piña Colada die ik maakte, is wat lobbiger (meer kokosroom) en heeft door de Malibu ook meer kokossmaak. Variant 2 heeft de volgende verhouding:

  • 45ml Malibu (kokosrum)
  • 15ml witte rum
  • 90ml ananassap (of iets meer naar wens)
  • 55ml kokosroom
  • 5ml limoensap
Razz Colada by Vinissima

Bereiding

  1. Shake de rum, het ananassap en de kokosroom met ijsblokjes en giet in een cocktailglas (hurricane- of gobletglas of – heel decoratief – in een ananasglas) met crushed ice.
  2. Garneer met een stukje ananas en een cocktailkers en een ananasblaadje. Geef er een vrolijk rietje bij.

Varianten
Zoals altijd zijn er ook varianten:

  • Voor een Blue Hawaii voeg je nog wat Blue Curaçao toe.
  • Voor de Staten Island Ferry laat je de kokosroom weg en giet je gelijke delen Malibu-kokosrum en ananassap over ijsblokjes. Makkelijk als je geen kokosroom hebt, maar je mist het lobbige en romige van de originele Piña Colada.
  • In de Kahlua Colada vervang je de rum door Kahlua.
  • In de Amaretto Colada vervang je de rum door amaretto.
  • De Chi Chi is een Piña Colada met wodka, ananassap en kokosroom.
  • Voor de 0% Virgin Colada (of Piñata) laat je simpelweg de rum weg. Eventueel kun je nog een bolletje vanille-ijs toevoegen.
  • En tenslotte mijn eigen experiment: de Razz Colada (raspberry = framboos).
    Doe 30ml Malibu-kokosrum, 15ml witte rum, 15ml bruine rum, 45ml kokosroom, 90ml ananassap en 5 verse frambozen met ijsblokjes in de blender en mix. Giet in een glas met crushed ice of ijsblokjes. Garneer met een cocktailkers en een framboos.
    Tip: in plaats van gepureerde frambozen, kun je ook een scheutje (7,5ml) frambozensiroop nemen of wat frambozenlikeur (15ml) toevoegen.

Njoy!