De meeste Nederlanders zijn dol op pannenkoeken. Ik niet. Als kind al niet. Maar nu heb ik een variant gevonden die ik wilde uitproberen: de Dutch Baby. Ik kocht er speciale gietijzeren pannetjes voor. Het resultaat: Dutch Baby met rood fruit en Licor 43. Ik geef je onderaan diverse andere serveersuggesties voor zoete, maar ook voor hartige varianten!
‘Dutch Baby’ (of ‘Dutch Baby pancake’) wordt ook wel ‘German pancake’ genoemd. Het gerecht heeft niets met babies te maken, maar is een soort luchtige broodachtige pannenkoek; de Amerikanen noemen dat dan weer een ‘popover’. Ik had nog nooit van Dutch Baby gehoord, maar kwam het ineens tegen. Het is de Amerikaanse versie uit de 19e eeuw van Nederlandse pannenkoeken, c.q. de Duitse Pfannkuchen. Ze verwarden Deutsch, diets en Dutch en zo werd het een Dutch Baby. Andere namen zijn Bismarck of Dutch Puff. De Dutch Baby is waarschijnlijk bedacht in Mancás Cafe, een restaurantje van Victor Manca in Seattle.
Dutch Baby is de Amerikaanse versie uit de 19e eeuw van Nederlandse pannenkoeken, c.q. de Duitse Pfannkuchen. Ze verwarden Deutsch, diets en Dutch en zo werd het een Dutch Baby. Het gerecht heeft niets met babies te maken, maar is een soort luchtige broodachtige pannenkoek.
.
.
Gietijzer
Verschil met pannenkoek is dat je het beslag in een loeihete gietijzeren ovenschaal (eigenlijk: steelpannetje) giet en dan in de oven bakt, in plaats van aan beide kanten bakt in een pan op het fornuis. In die zin lijkt het wel een beetje op een reuzen-Yorkshire pudding, hoewel je die nooit zoet serveert en die met ‘beef dripping’ wordt gemaakt. Meestal maak je van de Dutch Baby wel een zoete versie. Optioneel zijn naast bloem, eieren en melk bijvoorbeeld vanille en kaneel. Na het bakken kun je de Dutch Baby beleggen met boter en poedersuiker. De combinatie met boter, poedersuiker en citroensap is een klassieker in Amerika. Je kunt de Dutch Baby eten als ontbijt met bijvoorbeeld jam, lunch of bij het diner.
De gietijzeren pan heet in het Engels een ‘iron skillet’. Hij moet ovenvast zijn, dus let op eventuele handgrepen. Meestal wordt een 9- of 10-inch gietijzeren pan gebruikt, dat is 22,86cm (9”) of 25,40cm (10”) als je Amerikaanse pannen koopt of Amerikaanse recepten ziet. Zo’n wat grotere pan van 9” of 10” is dan genoeg voor 2 personen. Ik kocht speciaal voor dit gerecht twee gietijzeren pannetjes van 20cm doorsnede (Nederlandse maat, dus omgerekend is dat bijna 8 inch), maar iets kleiner (15cm of ongeveer 6” voor lunch of diner en 10-12cm of 4” à 5” voor ontbijt) kan ook. Omdat de Dutch Baby als je ‘m goed maakt heel luchtig is, is wat mij betreft een panmaat van 20cm doorsnede voor 1 persoon prima. Je hebt dan dus twee pannetjes nodig. Na elkaar maken en telkens samen delen werkt niet, want de bereiding kost teveel tijd: de pan moet dan eerst afkoelen, schoongemaakt worden, in de oven gloeiend heet worden en daarna moet je de Dutch Baby nog maken. Al met al kost je dat meer dan een half uur wachttijd tussen de twee Dutch Babies in, maar het kan natuurlijk wel. Ik raad je aan om of een wat grotere pan te nemen voor 2 personen (bijvoorbeeld minimaal een 10 inch = ca. 25cm) of twee aparte pannetjes te nemen. Voor onderstaande hoeveelheid nam ik dus twee pannetjes van 20cm doorsnee (hoofdgerecht). Wil je het gebruiken als dessert, dan kun je 4 kleinere pannetjes nemen voor vier personen.
Beslag
Ingrediënten zijn altijd eieren, bloem en melk en soms suiker in het beslag. Daarnaast kun je er na het bakken vanille of kaneel aan toevoegen als je een zoete versie maakt. Het beslag maak je volgens de geleerden door 1/3 cup bloem en 1/3 cup melk op 1 ei. Amerikanen werken met cups als inhouds- of gewichtsmaat. Een derde cup bloem = 43gr (1 cup = 130gr). Een derde cup melk = 80ml (1 cup = 240ml). Net als bij andere baksels, blijf ik mij erover verbazen hoezeer de hoeveelheden en de verhoudingen bij de diverse recepten afwijken. Zo ook hier weer. Ik probeerde diverse verhoudingen uit, maar deze is voor mij uitstekend. Het deeg blijf lekker luchtig en de Dutch Baby is heerlijk licht op deze manier.
Ingrediënten (2 personen als hoofdgerecht; twee pannetjes van ca. 20cm doorsnee)
- 85gr bloem
- 160ml melk
- 2 eieren
- Zout
- 2EL (room)boter of ghee
- Benodigdheden: een grote gietijzeren pan of twee kleine gietijzeren pannetjes die in de oven kunnen.
- Beleg naar wens (zie voorstellen, b.v. fruit, Grand Marnier, Licor 43 en crème fraiche of ijs)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet er een gietijzeren pan (of pannen) in of verwarm de pan(nen) op het hoge hitte op het vuur. De pannen moeten echt gloeiend heet worden!
- Vermeng bloem, melk en eieren en klop met een garde tot een glad mengsel.
- Breng op smaak met een snufje zout (en optioneel een schepje suiker en vanille en/of kaneelpoeder, maar als je er later toch poedersuiker bovenop strooit, is de suiker niet nodig, zeker niet als je een hartige variant maakt!).
- Als de gietijzeren pan gloeiend heet is, haal de pan uit de oven en leg er een klontje boter in. Tip: ik koos voor kant-en-klare ghee omdat dat niet spat. Je kunt ook kiezen voor zelfgemaakte geklaarde boter.
- Laat de boter/ghee snel smelten en giet het beslag in het midden van de pan. Draai de pan rond zodat het deegmengsel de pan bedekt (denk aan een ovenwant!!!) en zet de pan snel terug in de oven.
- Bak de Dutch Baby in ca. 16-20 minuten goudbruin. De tijd hangt af van je oven, hou het dus even in de gaten. Ik had twee pannentjes op verschillende hoogtes in de oven en de bovenste ging echt veel harder dan de onderste! Hou daar rekening mee.
- Garneer de Dutch Baby (zie hieronder voor garneersuggestiers). Ik koos voor bramen, bosbessen, aardbeien en frambozen, crème fraiche, een scheutje Licor 43 en poedersuiker. De Licor 43 beviel me veel beter dan de Grand Marnier (we probeerden beiden versies), want deze vanillelikeur is lekker zoet en de vanille sluit prachtig aan bij de overige smaken.
Garneren: Je kunt de Dutch Baby nu garneren naar wens. Traditioneel komt er wat gesmolten roomboter, citroensap (van een halve citroen per pancake) en tenslotte poedersuiker op. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke(re) variaties voor een zoete of hartige Dutch Baby.
- Vers fruit: denk aan bramen en frambozen, of bosbessen en aardbeien, of perziken, of appelschijfjes met kaneel. Je kunt er een bolletje ijs of wat slagroom of crème fraiche bij serveren en eventueel wat citroensap erover of likeur (Cointreau, Grand Marnier, Licor 43). Bestrooi daarna met poedersuiker.
- En je kunt het fruit ook combineren met kaas: bosbessen en mascarpone, peren en gorgonzola picante, verse vijgen en geitenkaas.
- Maple syrup (ahornsiroop), honing of chocoladesaus c.q. Nutella is natuurlijk ook een optie. Of vanille-of kaneelijs met chocoladesaus.
- Als ontbijt: beleg met bacon en (gebakken) eieren of met plakken belegen kaas. Of met jam. Of met banaan en ahornsiroop.
- Voor hartige versies: beleg met prosciutto, Taleggio- of Fontina-kaas en tijm. Of met gerookte zalm, wat gesnipperde bosuitjes of bieslook en crème fraiche; of zalm, avocado, crème fraiche, dille en een kneepje citroensap. Of met gehalveerde kerstomaatjes, buffelmozzarella en basilicum.
- Leuk voor iedereen, zeker voor de kids, is als je schaaltjes met verschillende toppings op tafel zet, zodat iedereen zijn eigen variant kan maken. Denk aan verschillende soorten fruit, jam, Nutella, chocoladesaus, honing, ahoornsiroop, lemon curd, slagroom, crème fraiche, ijs, citroensap, Cointreau of Grand Marnier, Licor 43 etc. En vergeet gesmolten roomboter en poedersuiker niet.
Tip: als je een Dutch Baby met fruit wilt, kun je ook het fruit op de bodem van de pan leggen (nadat die gloeiendheet uit de oven komt en er een klontje boter in ligt) en daarna het beslag erover gieten. Dan afbakken.
Eet smakelijk!
Wat erbij drinken?
Normaal geef ik hier een wijntip. Dat is wat lastig bij dit zoete gerecht. Als je de Dutch Baby met vers rood fruit (bramen, bosbessen, frambozen en aardbeien), Licor 43, citroensorbet, crème fraiche en poedersuiker maakt, zoals ik en zoals je hier op de foto ziet, dan moet daar een zoete drank bij. Als je de Dutch Baby als dessert eet, dan kun je er Brachetto d’Acqui bij drinken. Dat is een lichtzoete mousserende rode wijn uit Noord-Italië met maar 5% alcohol. Feestelijk en ideaal bij dit gerecht. Eet je een Dutch Baby zoals deze als hoofdgerecht, dan zou ik een (peren)cider met rood fruit adviseren. Ik dronk er de perencider van Rekorderlig Wildberries bij. Dat is een Zweedse perencider met wilde bessen. Aangenaam zoet met lekker veel vers rood fruit. Heerlijk bij de Dutch Baby met vers rood fruit en Licor 43!
Geef een reactie