Mijn slager had weer salsiccia di finocchio, Italiaanse venkelworsten. Dat vind ik altijd een feest. In een lekkere ragù levert dat een hartverwarmende pasta op. Niet al teveel poespas ermee uithalen, maar gewoon redelijk puur houden. Met ui, knoflook, tomaat en rucola dit keer. Hmmm, buonissimo!
Ingrediënten (4 personen)
- 4 venkelworsten (3 verkruimeld, zonder vel)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 1EL tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (ik nam een blik met kleine kerstomaatjes)
- 200ml groentenbouillon (van bouillonblokje)
- Olijfolie
- 400-500gr pasta (gebruik een stoere pasta, bijvoorbeeld penne rigatoni of mafaldine, en niet een fijne spaghetti, linguine of tagliatelle, want je hebt ribbels nodig om de saus vast te houden)
- 75gr rucola
- Parmezaanse kaas, geraspt
- Optioneel: beetje citroensap (zie stap 9)
- Optioneel: 12 verse kerstomaatjes
Bereiding
- Fruit het uitje 5 minuten zachtjes.
- Voeg de gesnipperde knoflook toe en fruit 1 minuut mee.
- Voeg het verkruimelde worstenvlees van drie worsten toe.
- Als alles een beetje aangebraden is, fruit de tomatenpuree kort mee en voeg dan het blikje tomaten en de bouillon toe.
- Laat liefst minstens een uurtje zachtjes sudderen, dan wordt de saus lekker dik en vol van smaak. Heb je geen tijd, kan het ook korter.
- Kook ondertussen het vierde worstje in water zachtjes gaar (ca. 10 minuten). Snij het afgekoelde worstje in plakjes en bak die vlak voor het opdienen met wat olijfolie in een pan.
- Kook op tijd de pasta beetgaar (al dente). Bewaar wat pastawater voordat je de pasta helemaal afgiet! (zie hieronder)
- Voeg wat pastawater aan de pruttelende saus toe als die dreigt aan te bakken. Maar … als je een goede gietijzeren pan met dikke bodem (zoals Le Creuset) gebruikt en een klein vlammetje of een vlamverdeler gebruikt, zal dat niet nodig zijn.
- Proef de saus en breng pas aan het einde op smaak met zout en peper. De saus moet dik en geconcentreerd zijn. Tip: Wil je de saus wat frisser? Voeg dan een beetje citroensap toe.
- Roer vlak voor het opdienen de rucola door de saus.
- Dien de pasta op met de saus en een paar plakjes gebakken venkelworst. Geef er geraspte Parmezaanse kaas bij.
Tip: erg lekker erdoor zijn verse kerstomaatjes die je in de oven hebt gebakken. Hussel er een beetje olijfolie, grof zeezout en gesnipperde knoflook door en zet ze 25 minuten in een voorverwarmde oven (ca. 180 graden).
Wijntip: Natuurlijk kies je een lekkere rode Italiaan hierbij. Neem bijvoorbeeld een Chianti of een wijn uit Zuid-Italië (bijvoorbeeld Puglia of Sicilië) van druivenrassen als primitivo, negroamaro of nero d’avola.
Een andere variant van pasta met venkelworst vind je hier: pasta met venkelworst en cantharellen, pasta al ragù met venkelworst en saffraan of mijn favoriet: gnocchetti sardi con sugo di salsiccia, funghi e pomodoro.
Buon appetito!
Geef een reactie