Ik had een courgette gekocht, maar hou eigenlijk helemaal niet zo van courgette. Daarom keek ik wat ik ermee kon doen. Uiteindelijk werd dat een heerlijke ovenschotel met courgette, tomaat en aardappel. Wat gewokte ossenhaaspuntjes erbij en een mooie bijpassende Côtes du Rhône maakten de culinaire avond weer tot een compleet feestje.
Grappig genoeg zie je min of meer vergelijkbare ovenschotels of groentestoofschotels in de diverse mediterrane landen, telkens met net een kleine nuance.
Ingrediënten (2 personen)
- 1 courgette, in blokjes
- 1 rode ui, grof gesnipperd
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 400gr ratte-aardappeltjes of krieltjes
- 2 takjes kerstomaatjes
- 1EL Provençaalse kruiden (vers of gedroogd)
- Zout en peper
- Olijfolie
Historie Europese groentenschotels
Grappig genoeg zie je min of meer vergelijkbare ovenschotels of groentestoofschotels in de diverse mediterrane landen, telkens met net een kleine nuance. Frankrijk kent natuurlijk de ratatouille, maar ook de minder bekende tian, een Provençaalse ovenschotel van laagjes dunne groenteschijfjes die je afwisselend rangschikt in de ovenschaal. Griekenland heeft de briam, een ovenschotel met allerlei groenten, maar meestal courgette, aubergine, tomaat, paprika en soms aardappel. De Italianen/Sicilianen hebben peperonata (vooral paprika met ui en knoflook) en caponata dat meer lijkt op de Franse versies, met aubergine (en soms courgette), paprika en aardappel, tomaten(saus) en bleekselderij, olijven en kappertjes. Marokko heeft z’n eigen varianten van de groentetajine, soms met abrikozen en/of kaneel. En de Catalanen beweren dat ratatouille afstemt van het Catalaanse gerecht samfaina, hoewel in dit gerecht alleen aubergine, paprika, ui en knoflook wordt gebruik en geen courgette. Al deze gerechten kunnen warm, lauwwarm of koud worden gegeten. En vaak eet men het als vegetarische maaltijd, met een frisse salade of met brood. Maar uiteraard kun je het ook als bijgerecht bij vlees (beef, varken of lam) of kip eten.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de aardappeltjes wat voor, ca. 8-10 minuten. Tip: Je mag ze ook meteen in de ovenschotel doen en samen 30 minuten in de oven bakken, maar ik vind het fijn als de aardappeltjes al een beetje gaar zijn voordat ze in de oven gaan.
- Doe de courgetteblokjes, de ui en knoflook in een ovenschaal. Bestrooi met de kruiden en zout en peper en een paar eetlepels olijfolie. Bak ze 10 minuten in de oven.
- Giet de aardappeltjes af en snij de grotere aardappeltjes schuin doormidden.
- Hussel de aardappeltjes door de courgette, ui en knoflook.
- Leg de takjes kerstomaatjes op de groentenschotel. Sprenkel er nog wat olijfolie over en zet de schotel weer in de oven. Bak nog 20 à 25 minuten.
- Serveren: als groentenschotel met brood of een salade of als bijgerecht bij vlees of kip.
Wijntip: een rode wijn uit Zuid-Frankrijk. Bijvoorbeeld Provence, Rhône, Roussillon of Languedoc. Ik koos voor de 2014 Côtes du Rhône Villages, Séguret, “Les Coteaux Schisteux” van Paul Boutinot. Van schistbodem en hooggelegen wijngaarden. De wijn van vooral grenache met wat syrah heeft 22 maanden houtrijping gehad op 228L- en 600L-vaten van Frans eikenhout. Een krachtige rode wijn met fijne fraicheur, elegant bessenfruit en lichte kruidigheid.
Bon appétit!
Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl
Geef een reactie