Ik heb een heerlijke panzanella gemaakt. Om in zomerse sferen te komen. De perfecte panzanella, zomerse Toscaanse broodsalade.
La cucina povera, de armeluis keuken uit Italië. Oud brood, veel rijpe tomaten, komkommer, ui, basilicum en azijn, dat zijn de hoofdingrediënten. Weer zo’n klassiek rustiek gerecht uit Italië dat in feite weinig kost en supersmakelijk is. Oud brood en tomaten heeft iedereen in Italië wel in huis. En de overige ingrediënten hangen dan af van wat er verder nog in huis voorhanden is. Als je topproducten hebt, wordt je beloond met een prachtig gerecht met een rijke volle smaak.
La cucina povera, de armeluis keuken uit Italië. Oud brood, veel rijpe tomaten, komkommer, ui, basilicum en azijn, dat zijn de hoofdingrediënten. Weer zo’n klassiek rustiek gerecht uit Italië dat in feite weinig kost en supersmakelijk is.
Ingrediënten (2 personen):
- een half ciabatta-brood of een half rustiek boerenbroodje (ca. 180-200gr; oud!), in kleine stukken gescheurd
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd
- ½ komkommer of 4 mini-snoepkomkommers, zaadlijsten eruit en in blokjes van 1 cm
- 400 gram kerstomaatjes (gehalveerd) en/of rijpe tomaten (in blokjes, leuk om verschillende soorten en kleuren te gebruiken)
- 2EL kappertjes
- Een handje vol basilicum, in stukjes gescheurd of in reepjes gesneden
- 8-10EL witte balsamico-azijn (die is wat zachter dan gewone witte wijnazijn, maar gebruik wijnazijn als je geen witte balsamico hebt, maar dan iets minder). Gebruik ongeveer gelijke delen azijn en water.
- Olijfolie naar smaak (zeker 4EL; gebruik goede kwaliteit extra vergine)
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: 2 kipfilets, met zout en peper en gebakken/gegrild, in repen (of ‘leftover; kip of kant-en-klare gebraden kip). Ik heb nog wat gerookt paprikapoeder toegevoegd.
Panzanella is een geweldige lunchsalade in de zomer. Om er een maaltijdsalade van te maken, heb ik dit keer een variant gemaakt: panzanella als maaltijdsalade met gebraden kip. De naam panzanella komt trouwens van een samentrekking van ‘pane’ (brood) en ‘zanella’ (kom).
Bereiding
- Breek het brood met je handen in stukjes. Als je geen oud brood hebt, de gescheurde stukjes brood even licht roosteren in de pan of 10 minuten in de oven op 180 graden.
- Besprenkel het brood met de balsamico-azijn en wat water. Daarna een kwartiertje laten intrekken. Wees niet bang om zoveel azijn te gebruiken! Het gerecht heeft het echt nodig.
- Voeg dan blokjes komkommer, de uienringen, het gesnipperde knoflookteentje, de gehalveerde kerstomaatjes en tomatenblokjes, de kappertjes en basilicumblaadjes toe.
Tip: hou je niet zo van rauwe ui, snij de ui dan in ringen en maak de smaak dan wat zachter door de ringen een half uur tot een uur in (lauw) water in te weken. De scherpte gaat er dan af. Giet het water af en dep de uienringen droog. Als alternatief kun je bosuitjes in ringetjes snijden. - Voeg tenslotte rijkelijk olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Hussel (met de hand) alles voorzichtig door elkaar.
- Het gerecht wordt lekkerder als je het een half uurtje tot een uur laat staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Bak/gril ondertussen de kipfilets, laat afkoelen en snij in plakken of repen.
- Geef de repen gebraden kip bij de panzanella.
Variatietips
- Wil je de panzanella als (vegetarische) lunchsalade gebruiken? Laat dan de kipfilet (stap 6 en 7) weg.
- Lekker rokerig met ½TL gerookt paprikapoeder of wat pittiger met wat chipotle. Voor ‘panzanella alla greca’ doe je er feta en zwarte olijven of taggiasche olijven bij voor een Grieks accent.
- Wil je het funky, doe er dan stukjes polpo (gekookte of gegrilde inktvis) bij. Doe de ‘panzanella al polpo’ in serveerringen en leg er stukjes inktvis bovenop. Garneer met een blaadje basilicum en een kerstomaatje.
- Met stukjes tonijn uit blik krijg je een panzanella à la salade niçoise.
- Je kunt er ook andere groenten bij doen, zoals gele en rode paprika, selderij etc.
Wijntips: kies bij panzanella en panzanella met kip voor aromatische witte wijnen. Bijvoorbeeld:
- Aromatisch wit uit Alto Adige / Südtirol: een müller-thurgau, traminer of sauvignon blanc.
- Witte wijn uit Toscane, zoals vernaccia di San Gimignano
- Rosé (rosato) uit Toscane of andere Italiaanse wijngebieden
- Inzolia, cataratto of grillo (allemaal wit) uit Sicilië.
- En rood? Kies dan bijvoorbeeld een elegante Chianti of een Cerasuolo di Vittoria.
Ik koos de 2017 Toscana, vermentino van San Jacopo van Castello Vicchiomaggio. Een volle witte wijn uit het warme Maremma. Fraicheur, citrustonen en 4 maanden ‘sur lie’ (op de gistdroesem gerijpt waardoor voller van structuur.
Buon appetito!
Geef een reactie