zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze

Vanavond alweer deel 7 van mijn WK Voetbal kookinspiratie: zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze. De avondwedstrijd ging tussen Kroatië en Denemarken. Kroatië heb ik vorige week al gehad. Dus werd het Denemarken. Wat te koken? Typisch Deens zijn onder andere: gravad laks (gerookte zalm) en smørrebrød (belegde sneetjes roggebrood). Gerechten met gerookte paling. Frikadeller. Haring op diverse manieren bereid. Vissoep. Veel vis dus. Vandaar mijn inspiratie. Het hielp niet; Denemarken ging na een flitsende start (doelpunt in de eerste minuut!) uiteindelijk in de strafschoppen-serie ten onder.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de zalm-spinaziepakketjes:

  • 2 zalmfilets à ca. 125gr, zonder vel
  • 100gr verse spinazie, grof gesneden
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
  • 75gr roomkaas
  • Zest van een citroen en sap van een halve citroen
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • Zout en versgemalen peper

Voor de dilleroom:

  • 100gr zure room
  • 10 takjes dille, fijngesneden
  • 1TL dijon-mosterd

Bereiding

De zalm-spinaziepakketjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200°
  2. Ontdooi de bladerdeegvelletjes.
  3. Wok een gesnipperd uitje met de knoflook. Doe de spinazie erbij, roer goed om en laat in twee minuten slinken. Breng op smaak met zout en peper en roer nog eens goed door. Laat iets afkoelen.
  4. Vermeng de roomkaas met het citroenzest en –sap en meng daarna de spinazie erdoor.
  5. Leg een zalmfilet op een velletje bladerdeeg en bestrooi met zout en peper.
  6. Schep op elke zalmfilet de helft van het spinaziemengsel.
  7. Bestrijk de bladerdeegranden in met ei en leg er weer een velletje bladerdeeg op. Druk de randen aan.
  8. Bestrijk de bovenkant van de bladerdeegpakketjes met ei en prik er enkele gaatjes in met een vork zodat de hete lucht kan ontwijken.
  9. Leg de pakketjes op een bakplaat met bakpapier. Bak de zalm-spinaziepakketjes in ca. 25 minuten in de oven goudbruin.

De dilleroom:

Maak ondertussen de dilleroom.

  1. Klop de gehakte dille door de zure room.
  2. Voeg er 1TL dijon-mosterd bij en breng op smaak met zout en peper.

Serveren
Serveer de zalm-spinaziepakketjes met de dilleroom.

Tip: Je kunt er nog wat extra gewokte spinazie bij serveren. Maak die als in stap 3 hierboven (wok 200gr spinazie met 1 uitje en 1 knoflookteentje en breng op smaak met zout en versgemalen peper), en serveer meteen.

Wijntip: een milde witte wijn. Ik koos voor de 2017 pinot blanc van Dr. Loosen uit de Mosel.

Nyd dit måltid! Eet smakelijk!

WK kookinspiratie
Dit is een gerecht uit mijn WK Voetbal 2018 kookinspiratie. Hier staan alle twaalf gerechten uit de wereldkeuken op een rijtje:

Argentijnse churrasco met chimichurri
Portugese garnalen met ui en tomaat
Dalmatische stoofschotel van tonijn
Arroz con pollo – kip met rijst uit Costa Rica
Panamese ropa vieja con arroz de coca (rundvlees met kokosrijst uit Panama)
Uruguay – tuco de carne (pasta met gehakt-tomatensaus)
Ploughman’s Lunch: snaaien op z.n Engels
Zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze
Vlaams konijn met pruimen en bier op grootmoeders wijze met witloofslaatje
Klassiek Frans genieten: Parmentier de confit de canard
Liver & Onions: gebakken lever en uienjus uit Engeland
Provençaalse pissaladière, de Franse uientaart

gewokte spinazie
zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze
zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze