De laatste tijd heb ik veel platbroden uit allerlei windhoeken ontdekt. Met gewoon meel (Libanees platbrood), met kikkererwtenmeel (Provencaalse socca) of met maïsmeel (Venezuelaanse arepa). Vandaag stuitte ik weer op een nieuwe variant: Baskische talo. Populair in onder andere Navarra en Leitza.
Talo con chistorra
Talo. Ik had er nog nooit van gehoord. Talo wordt van maïsmeel gemaakt. Net als de Mexikaanse tortilla en de Venezuelaanse en Colombiaanse arepa. Je hebt er alleen maïsmeel, water en wat zout voor nodig en je kunt de platte maïsbroden in de pan bakken. Goedkoop en snel dus! Ik heb P.A.N. maïsmeel gebruikt die ik laatst ook voor de Venezuelaanse arepa gebruikte. Lekker makkelijk, want het meel is voorgekookt.
Lekker beleggen…
Traditioneel wordt talo veel gegeten met chistorra, een soort dun chorizo-achtig worstje die je even bakt, in de talo legt en dan uit de hand eet als snack. Je kunt als alternatief een ander knoflook-paprikaworstje zoeken (zoals dunne chorizo-worstjes), of eet er lekkere merguez-worstjes van de grill of BBQ bij. Andere varianten:
- Met ansjovis
- Met tonijn uit blik en avocado. Eventueel aangevuld met witte asperges en veldska of babymaïs.
- Als ‘MacTalo’ met een burger van Euskal Okela-vlees (rundvlees met beschermde oorsprong uit Baskenland), kaas en sla ertussen.
- Je kunt de talo ook beleggen met een plak mooie kaas (b.v. manchego of de Baskische schapenkaas Idiazabal), pancetta, tomaat/koriander, chocolade (b.v, Nutella) of honing.
- 350gr maïsmeel
- 250ml warm water
- Snufje zout
- NB P.A.N. werkt met de Amerikaanse hoeveelheidsmaat ‘cup’: 2 cup meel op 2,5 cup water. Ik heb dat bij de arepas moeilijk zitten omrekenen en heb nu voor de talo een eenvoudige manier gekozen, en dat werkte prima! Voor twee middelgrote talos heb ik twee espressoglaasjes maïsmeel genomen en 2 ½ glas lauwwarm water. Snufje zout erbij.
Bereiden
- Zoals gezegd: voor twee middelgrote talos heb ik twee espressoglaasjes maïsmeel genomen en 2 ½ glas lauwwarm water. Dan een snufje zout erbij.
- Het deeg even kneden, in een bal vormen en drie minuten laten staan.
- Deel het deeg doormidden en bak de talos 5 minuten per kant in een droge pan of op een gietijzeren plaat totdat ze goudbruin zijn.
- Beleg de warme talos, bijvoorbeeld met kort gebakken chistorra- of chorizoworstjes en eet uit de hand.
Wijntip: drink er een lekkere Spaanse cider (sidra) of witte wijn uit Baskenland (de Txacoli) bij.
İBuen provecho! Eet smakelijk!