quiche-tomaat-camembert-collage-img_0186Quiche & Crémant. Voor het Foodblogevent december 2016 met thema “Bubbles & Bites” maakte ik quiche met tomaat en Camembert en serveerde er een fijne Crémant d’Alsace van Boeckel bij.

Gelukkig, aan het einde van het jaar een gezellig en passend thema voor het foodblogevent van de Facebookpagina “Foodbloggers Benelux”! Dit keer uitgeschreven door foodblogger Lindsey Vesters van “Do me a flavour” (www.domeaflavour.nl). Het foodblogevent is een maandelijks event rondom een nieuw thema. Foodbloggers sturen een recept met link naar hun eigen blog in en aan het einde van de maand wordt een winnend recept gekozen. De winnaar is host van de volgende maand. Lindsey won de inzending voor november rond het thema Voedselverspilling en bedacht het nieuwe thema Bubbles & Bites voor december.

Lindsey schrijft over haar thema als volgt op haar blog: “Ik ben heel benieuwd waar jullie aan denken bij het thema ‘Bubbles & Bites’. Je kunt er alle kanten mee op. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een recept voor een lekkere mousserende cocktail, smakelijke borrelhapjes of misschien wel aan een combinatie van beide.”

Veelzijdig
Bubbles & Bites … een borrelhapje ligt inderdaad voor de hand. Maar ik zou ik niet zijn, als ik het thema lekker eigenwijs anders invul, bij de maaltijd dus. Mousserende wijnen zijn namelijk veelzijdiger dan als aperitief op het 50-jarige huwelijk van je ouders, of één keer per jaar rond middernacht bij Oud & Nieuw. En er zijn zoveel soorten mousserende wijn, dat je altijd wel een passende wijn voor jouw smaak en gelegenheid vindt. Of dat nu prosecco op het terras in de zomer is of de duurste champagne.

Meestal worden bubbels als aperitief geschonken. Je staat met je glaasje prik in de hand op een receptie en klokt de bruiswijn min of meer achteloos achterover. Voor dit soort gelegenheden, waar een divers publiek rondloopt, kies je het beste een wat neutralere zachtere wijn, want hij moet alle mensen aanspreken. Daarom is Moët & Chandon – het bekendste champagne-merk – ook zo populair: een vriendelijke champagne die niet overheerst, een tikje aan de zoete kant is en geen uitgesproken karakter heeft. Ideale ‘crowdpleaser’. En in de zomer op een zwoel terrasje is er niks mis met een gekoeld glaasje prosecco.

Méthode traditionelle
Maar serieuze mousserende wijn biedt zoveel meer dan als aperitiefwijn ingezet te worden! En dan heb ik het over bubbeltjeswijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Een eis daarvoor is de tweede gisting op fles, ‘méthode traditionelle’ genoemd (de term ‘méthode champenoise’ is inmiddels verboden voor wijnen die niet uit de Champagne-streek komen!).Heel in het kort: je maakt stille wijn, doet die met suiker en gist in een fles, daardoor ontstaat in de fles een tweede gisting, de mousse (de belletjes) die dan tijdens die gisting ontstaan kunnen niet weg en daardoor krijg je de bubbels in de fles. Wijnen die volgens de méthode traditionelle zijn gemaakt zijn: champagne, crémant uit Frankrijk en Luxemburg, cava uit Spanje, spumante uit bijvoorbeeld Franciacorta (Italië; maar let op: niet alle Italiaanse spumantes krijgen 2e gisting op fles, sommige krijgen 2e gisting in een tank en dat levert een minder krachtige mousse op), Winzer-Sekt uit Duitsland, vonkelwijn uit Zuid-Afrika (heet dat Méthode Cap Classique) en tal van wijnen waar bijvoorbeeld ‘bottle fermented’ op staat.

Crémant d’Alsace
In Frankrijk worden mousserende wijnen die volgens de méthode traditionelle gemaakt zijn crémant genoemd. Zo is er Crémant d’Alsace, Crémant de Loire en Crémant de Bourgogne. De eisen en de toegestane druivenrassen wijken soms af van die van champagne, maar ze hebben allemaal 2e gisting op fles gehad. Crémant d’Alsace is sinds 1976 een officiële herkomstbenaming. De wijn kan gemaakt worden van de druivenrassen pinot blanc, pinot gris, pinot noir, riesling, auxerrois en chardonnay (voor rosé alleen pinot noir). Mousserende wijn is nu voor de Elzas-wijnproducenten een aanzienlijk deel van hun wijnproductie.

Ik koos voor het foodblogevent voor de 2011 Crémant d’Alsace, extra brut, chardonnay van Emile Boeckel. De Boeckel-familie is al 400 jaar gevestigd in Mittelbergheim. In 1853 richtte de gerenommeerde Frédéric Boeckel het huidige wijnhuis op. Op dit moment wordt het bedrijf geleid door de vijfde generatie, de broers Jean-Daniel en Thomas Boeckel. De extra brut chardonnay 2011 is een droge ‘blanc de blancs’, een wijn dus van alleen witte druivenrassen, in dit geval van 100% chardonnay. De wijn ligt gemiddeld 2-3 jaar in de kelders te rijpen, maar mijn fles had de code 5/15 dus neem ik aan dat hij in mei 2015 op de markt is gekomen en dus wat langer heeft gerijpt. Gelig, in de neus rijp steenfruit met mooie tonen van brioche en toast. In de mond schoon, fris en droog, maar niet strakdroog zoals je van een ‘extra brut’ zou verwachten. Eerder vol, rijk en rijp. Licht toasted, mineralig, fijne mousse. Geen beginnersbubbel, maar eentje voor kenners. Waardige champagne-vervanger; ***(*) en goed tot zeer goed. Gekozen tot Finalewijn van het Proefschrift Wijnconcours. [€18,95, www.champagnist.nl]

Mousserende wijn als maaltijdbegeleider
Ik zei het al: goede mousserende wijnen zijn heel veelzijdig. Nederlanders doen het meestal niet, maar je kunt ze prima als maaltijdbegeleider inzetten! Welke wijn je dan kiest, hangt uiteraard af van je gerecht. En ook de zoetheid (denk aan zéro dosage, brut of demi-sec) maakt heel veel uit. Een strakdroge champagne bij oesters, een volle rosé bij lam bijvoorbeeld, een demi-sec bij het dessert. Nee, en dus straks die droge champagne NIET bij de zoete oliebollen!

De Crémant d’Alsace van Emile Boeckel kan prima bij oesters, schaal- en schelpdieren of jonge geitenkaas. Ik bedacht een lekkere quiche met tomaat en Camembert met een frisse salade erbij en dat combineerde heerlijk! Het rijke bijna zoete van de quiche werd goed in harmonie gehouden door de rijke wijn die een mondschonend effect had.

Recept quiche met tomaat en Camembert

bubbles-en-bites-quiche-en-cremant-ingredienten-img_0171-logoIngrediënten (4 personen):

  • 6 plakken bladerdeeg
  • 2 grote preien, in ringetjes
  • 1 chilipepertje, fijngesneden
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • Bakje créme fraiche à 125ml
  • 2 eieren
  • Takje tijm
  • 1EL grove mosterd
  • 200gr rijpe Camembert, in reepjes van ca. ½ cm
  • 300gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • Zout, peper

Bereiding

  • quiche-tomaat-camembert-voorbereiding-img_0174Verwarm de oven voor op 200°
  • Ontdooi de bladerdeeg.
  • Fruit de prei en de knoflook in een koekenpan of wok en laat een paar minuten zachtjes stoven. Doe op het laatst de chilipeper erbij en breng op smaak met zout en peper. Ik deed er een kwart bouillonblokje (met een scheutje water) bij om er iets meer smaak aan te geven, maar dat hoeft niet. Laat het vocht in dat geval wel verkoken, anders wordt de quiche straks te nat!
  • Laat de preimassa wat afkoelen.
  • Roer de crème fraiche los met de eieren. Breng het mengsel op smaak met zout en peper, gehakte tijmblaadjes en roer er een eetlepel mosterd door.
  • Leg bakpapier op een ovenplaat en bekleed met de bladerdeeg. Prik met de vork enkele gaatjes in de bladerdeeg.
  • Verdeel de preimassa over het bladerdeeg. Leg er dan de halve kerstomaatjes (open kant naar boven) op en leg dan de reepjes Camembert ertussen. Verdeel er tenslotte het crème fraiche – eiermengsel over.
  • Bak de quiche in ca. 30-35 minuten in de oven goudbruin.
  • Snij de quiche in vieren en serveer met een frisse salade.

quiche-en-cremant-img_0181-logoWijntip: Maak deze vegetarische quiche extra feestelijk met een fijn glas mousserende wijn, bijvoorbeeld de 2011 Crémant d’Alsace, extra brut, chardonnay van Emile Boeckel. Je kunt ‘m dan ook prima als lunch serveren op een van de feestdagen. Geen zin in bubbels erbij? Kies dan bijvoorbeeld een pinot blanc uit de Elzas.

Santé et bon appétit!