Een mooie zondag voor een mooie zomerse cocktail: de Casablanca.
De cocktail Casablanca is natuurlijk vernoemd naar de romantisch-dramatische filmklassieker uit 1942 met barman Humphrey Bogart en zijn ex-geliefde Ilsa (Ingrid Bergman). Barman Rick (Bogart) noemt zijn kroeg Rick’s steevast een “gin joint”. Je komt talloze cocktails tegen die refereren aan deze film, onder andere met champagne en gin, zoals de French 75. Die werd ook echt in de film besteld. Daarnaast bestelt Victor Laszlo, de man van Ilsa, een “Champagne Cocktail” ofwel champagne met Cognac, suikersiroop en een dash bitters. Onder de naam Casablanca vind je veel verschillende cocktails. Ik koos voor de onderstaande.

Ingrediënten

  • 75ml witte rum (ja, echt waar, best veel maar dat is het recept!)
  • 15ml Luxardo marasquin likeur (dat is iets anders dan cherry likeur!)
  • 15ml Cointreau / triple sec
  • 15ml vers limoensap

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten met ijs.
  • Dubbel strainen en in een cocktail-/Martiniglas gieten (via strainer van je shaker en extra zeefje).
  • Garneer met een limoenschilletje.

Daiquiri

De Casablanca zoals hierboven is een variatie op de overbekende Daiquiri, een vrij straffe droge cocktailklassieker. IBA (de International Bartenders Association) noemt ‘m “Unforgettable”. Zie voor een recept van de Daiquiri hier. Deze Daiquiri is strakker dan de Casablanca die wat meer zoete elementen van de marasquin-likeur en de triple sec krijgt.

Cheers!