Alweer een mooie zomerdag! Dat vraagt wederom om een fris en vrolijk gerecht. Ideaal weer dus voor deze heerlijke gazpacho andaluz (koude Spaanse tomaten-groentesoep). De naam gazpacho komt van het Griekse ‘caspa’ dat kleinigheid of restje betekent. Als iemand zegt dat hij niet kan koken, moet hij de gazpacho maar eens maken. Dit kan iedereen! Je hoeft namelijk niet te koken, alleen maar wat te snijden en pureren.

Klassieke variant
Er bestaan vele varianten van gazpacho, maar klassiek is toch wel ui, knoflook, 500 gram tomaten (heel rijp!!!, ontveld en ontpit), een komkommer, een groene paprika (waarvan de zaadlijsten verwijderd zijn), 2-3EL sherry- of wijnazijn, 6El olijfolie, zout en peper (en een schepje suiker als de tomaten niet optimaal rijp zijn.

Snij alles in grove stukken. Hou een deel van de paprika, tomaat en komkommer achter voor de garnering en pureer de rest in de blender of met een staafmixer. Voeg er zout, versgemalen peper, azijn en olijfolie aan toe en zet in de koelkast tot de soep ijskoud is. Serveer in kleine kommetjes als voorgerecht of amuseglaasjes (bijvoorbeeld als onderdeel van een tapasbuffet of tapasdiner) met eromheen schaaltjes met (zelfgemaakte) knoflookcroûtons en hele kleine blokjes komkommer, paprika en tomaten zodat iedereen zijn eigen soep kan garneren. Druppel er nog wat olijfolie over en smullen maar!

Lekker variëren
Hierop kun je natuurlijk makkelijk variëren. Als de soep te dik is, voeg je wat tomatensap toe (1-3dl, maar nodig moet dat eigenlijk niet zijn, als je tenninste echt rijpe tomaten kunt vinden). Als je van wat dikkere soep houdt, kun je de soep ook ‘binden’ met een (oud) sneetje witbrood die je mee pureert (dat wordt sowieso veel gedaan), of voeg een avocado toe voor een vol en romig resultaat. Het brood geeft trouwens ook wat meer diepgang en samenhang aan de gazpacho. De groene paprika kun je vervangen door zoetere rode puntpaprika of je neemt een groene en een gele paprika. Je kunt ook een snufje Spaans paprikapoeder, Piment d’espelette of gerookt paprikapoeder toevoegen, gesnipperde bosui, prei en/of stukjes bleekselderij. Ook een stukje groene appel erbij komt in sommige Spaanse recepten wel voor. Wil je het pittiger, voeg dan wat verse klein gesnipperde Spaanse peper toe, een snufje chili- of cayennepeper of een scheutje rode of groene Tabasco. Je kunt ook nog garneren met wat verse basilicum, koriander of platte peterselie. Verwoede vleesliefhebbers kunnen nog kleine blokjes ham toevoegen of er – heel artistiek en culinair – een gegrilde gamba aan een minispiesje bij serveren, maar een echte gazpacho is traditioneel vegetarisch. Is het smoorheet buiten, dan kun je nog een paar ijsblokjes in je soepkommetje doen.

Mijn recept
Mijn eigen favoriete variant is met rode ui, knoflook, tomaat, komkommer, groene paprika en zoete rode puntpaprika, twee stengels bleekselderij, vijf grote tomaten, een bosui, een beetje pment d’espelette, een klein chilipepertje, drie plakjes stokbrood en een scheutje groene Tabasco. Alle ingrediënten goed pureren. Op smaak brengen met 3EL sherry-azijn, 6El olijfolie, zout en peper. Dan enkele uren in de koelkast koelen. En eromheen aparte kommetjes met blokjes tomaat, komkommer en paprika, wat ringetjes bosui, knoflookcroutons en reepjes basilicum ter garnering en de persoonlijke touch.


Gazpacho en tapas
Om er een echte maaltijd van te maken, stonden verder op tafel: stokbrood, olijfjes, Ibérico-ham, gambas à la plancha, saffraanaïoli en honingmeloen.

Wijntip: drink er een lekkere sappige rosado (Spaanse rosé) bij of maak een zomerse sangria.

¡Buen provecho!