Bietengazpacho is heerlijk in de zomer, maar kan ook prima als voorgerechtje in de herfst of winter geserveerd worden. Gebruik dit lekkere koude bietensoepje in de zomer bijvoorbeeld als onderdeel van een uitgebreide Midden-Oosten mezzetafel, compleet met gevulde wijnbladeren, olijven, lamsgehaktspiesjes (kebab), tabouleh of quinoasalade, en dipjes als tzatziki (komkommerjoghurtdip), hummus (kikkererwtendip) en baba ganoush (auberginedip). Uiteraard serveer je daar Turks brood bij (of fattoush, de Libanese broodsalade).
Wij aten de bietengazpacho tijdens ons kerstdiner, bij de voorgerechten. Thema was bieten en zalm. We maakten bietengazpacho, gravad lax gemarineerd in rode bieten en gin, en blini’s met wilde zalm, crème fraiche en kaviaar.
Ingrediënten (voor 6 personen in amuseglaasjes)
- 3 middelgrote bieten, in groffe blokjes (ca. 350gr, om te pureren)
- 1 bietje, in kleine blokjes (om te garneren)
- 1 klein rood uitje, in groffe blokjes
- 200 gram Turkse joghurt
- 3EL sherry-azijn (PX)
- Scheutje water + zout & peper
- Paar sprietjes bieslook, fijngesnipperd
Bereiding
- Doe 3 middelgrote bietjes, het uitje, de joghurt, 3EL sherry-azijn, een scheutje water en zout en peper in de blender en pureer tot een gladde massa.
- Giet over in de amuseglaasjes
- Garneer met enkele blokjes biet en wat bieslook
Wijntips
Een druivenras dat heel goed bij de smaak van rode bieten past is de Siciliaanse frappato.
Bij de mezzetafel serveer je liefst een zachte rode wijn, bijvoorbeeld een rijpe Roussillon, een sappige Cannonau di Sardegna (grenache uit Sardinië) of Zuid-Italiaans rood (van druiven primitivo, nero d’avola of negroamaro). Maar ook een stevige rosé kan in de zomer goed passen.
Bij de combi met bietengazpacho en zalm kun je het beste wit of rosé serveren, bijvoorbeeld godello uit Spanje, vermentino uit Sardinië, witte Rhône (zoals Saint Joseph blanc, Hermitage blanc), droge chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika, of een lichte rosé. Wil je extra feestelijk? Kies dan voor droge champagne of mousserende wijn.
Geef een reactie