Sinds mijn recente tripje naar Spanje en Portugal, ben ik weer extra geïnspireerd om Spaanse en Portugese tapas / petiscos en gerechten te maken. Zo maakte ik uit Spanje pollo al chilindrón (kip uit Aragón met o.a. ui, knoflook, tomaat, paprika en gerookt paprikapoeder), calamares en escabeche (inktvis met friszure marinade), arroz verde con gambas (groene rijst met tijgergarnalen), bombas de arroz (gefrituurde rijstballetjes met de leftover groene rijst), en uit Portugal een borrelhapje met kabeljauw uit blik en de overheerlijke arroz de pato (rijstschotel met eend) waar de meeste Portugezen glinsterende oogjes van krijgen. En tenslotte ik schreef een inspiratiegidsje voor tapas en petiscos (de Portugese variant van tapas). Nu had ik zin in konijn. Nou heb ik al talloze recepten met konijn gemaakt, ook uit Spanje (conejo con salsa de jerez e mostaza met sherry-mosterdsaus), zelfs Andorra (conill amb tomàquet met tomatensaus), en Malta (stuffat tal-fenek), en ook al eerder Portugees getint konijn met witte port, maar ik wilde nu een nieuwe Portugese variant maken. Dat werd: Coelho com porto branco e laranja – Portugees konijn met witte port en sinaasappel. Een lekkere stoofschotel met krieltjes en bosuien erin. Echt bijna zomers, maar vooral herlijk.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 konijnenbouten
- 75ml vers geperst sinaasappelsap
- 150ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
- 1 sinaasappel
- 300gr jonge krieltjes in de schil (liefst kleine, anders doormidden)
- 6 bosuien (maar stukken prei kunnen ook)
- Optioneel: een scheutje olijfolie
Voor de marinade:
- 125ml witte port
- 75ml vers geperst sinaasappelsap
- 2 knoflookteentjes, grof gehakt
- Zout en versgemalen peper
- 1TL paprikapoeder (naar voorkeur mild paprikapoeder of gerookt; ik nam de gerookte pimentón de la Vera)
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes peterselie, grof gehakt
Bereiding
- Maak een marinade van de witte port, 75ml sinaasappelsap, de gehakte knoflook, zout, peper, (gerookt) paprikapoeder, laurier en de gehakte peterselie. Laat de konijnenbouten hierin 1 à 2 uur marineren. Tip: dat gaat heel makkelijk in een stevige zipper-zak met ritssluiting (b.v. van Toppits).
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Leg de konijnenbouten met marinade in een ovenschaal. Leg de krieltjes eromheen. Giet 75ml sinaasappelsap en de (verwarmde) bouillon erover.
- Snij de sinaasappel in plakken en dan doormidden leg de partjes ertussen.
- Besprenkel met wat olijfolie (optioneel) en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
- Laat een uurtje zachtjes in de oven sudderen met de aluminiumfolie over de ovenschaal. Keer de bouten halverwege om en dek weer af met aluminiumfolie.
- Haal de folie van de ovenschaal en leg de bosuitjes bij de konijnenbouten en krieltjes. Laat onafgedekt nog een half uur in de oven sudderen. Hierbij dikt de saus nog wat in.
- Kijk of je een mooie volle dikke saus hebt. Zo niet, giet de saus dan in een pannetje met dikke bodem en dik de saus nog wat verder in (of gebruik 2TL maïzena). Breng de saus op smaak met peper (zout zal waarschijnlijk niet nodig zijn).
- Giet de saus over de ovenschotel.
- Serveer de konijnenbouten met de saus, de krieltjes en bosuien.
Wijntip: door het zoete van de witte Port en friszure tropische van de sinaasappelsap heb je een witte wijn met milde zuren (dus van warmer klimaat) nodig en een klein zoetje misstaat ook niet. Je kunt natuurlijk de witte port erbij drinken, maar die bevat wat meer alcohol (ca. 19-20%) dan wijn. Wij probeerden dezelfde witte port erbij als in het gerecht, de Fine White Port “White Heights” van Cockburn’s (19%). Zoetje, maar ook fraicheur dankzij de hoge ligging van de wijngaard, en met tropisch fruit in de aroma’s. prima optie.
Daarnaast hadden we een gekke Italiaanse wijn uit Sicilië van ingedroogde grillo-druiven (appassimento-methode). Ik had de wijn wat zoeter verwacht, maar op zich ging die ook.
Alternatief is een viognier uit Zuid-Frankrijk, pinot gris of gewurztraminer uit de Elzas, of off-dry (feinherb) riesling uit Duitsland.
Geef een reactie