Tastin’France BIO 2024

Tastin’France BIO 2024 stond gisteren op het programma. Michèle Lainé van Business France haalde daarvoor 20 Franse wijnproducenten uit tien Franse wijnregio’s naar Amsterdam. Bordeaux, Elzas, Loire, Bourgogne, Beaujolais, Bugey, Languedoc, Provence, Zuidwest, en veel Rhône konden we proeven. Allemaal bio (‘organic’), voorzien van het Europese biologische keurmerk dat sinds 2012 bestaat (blad met twaalf witte EU-sterren op een groen vlak). En daarnaast ook nog andere keurmerken, zoals AB (certifié agriculture biologique), Demeter (biodynamisch) of Vin Méthode Nature. Het geeft meteen het woud aan keurmerken aan die er binnen en buiten de EU gehanteerd worden. Maar als dat Europese biologische keurmerk erop staat, weet je in elk geval dat ze aan een bepaald aantal voorwaarden voldoen.

bio-wijnen in Frankrijk

Bio-wijnen in Frankrijk
Stéphane Becquet, technisch en wetenschappelijk directeur van het Syndicat des Vignerons Bio d’Aquitaine, hield een lezing over bio-wijn. In 2022 was 8% van de wijngaarden in de wereld bio. De afgelopen tien jaar steeg het percentage 78%. Frankrijk, Spanje en Italië vormen de top 3 met resp. 159.863ha (21,5%), 152.177ha (18%) en 117.378ha (16%) van hun wijngaarden als biologisch. In 2023 is in Frankrijk 131.790ha biologisch en nog eens 39.475ha in conversie naar bio. Driekwart van de bio-wijngaarden bevinden zich in Occitania, PACA (Provence – Alpes – Côte d’Azur) en Nouvelle-Aquitaine. PACA (34% van de wijngaarden bio) en Corsica (33%) zijn koploper.

Franse bio-wijnen

Milieu
Wat consumenten betreft die bio drinken, was een onderzoek onder Fransen, Engelsen en Duitsers wellicht toch rolbevestigend. Bio-drinkers zijn vaker hoger opgeleid, hebben betere banen, verdienen meer, zitten vaker in stedelijke omgevingen dan op het platteland, zijn iets jonger en iets vaker man. Alleen dat laatste verbaasde me.

En waarom kiezen ze voor bio? In eerste instantie vanwege het milieu (54%). Maar ook om iets nieuws te proberen, omdat het om een eerlijkere productiemethode gaat en pas als vierde vanwege gezondheidsredenen (32%). En tja, de smaak maakt kennelijk niet zoveel uit. Maar 13% geeft aan bio-wijn te kopen omdat men van mening is dat de smaak van bio-wijn beter is.

Ook onderzocht men wat mensen tegenhoudt om bio-wijn te kopen. Voor de Fransen is dat gebrek aan info. Voor de Engelsen is dat gebrek aan info en de (hogere) prijs. En voor de Duitsers is dat vooral de prijs. Ook zijn Engelsen en Duitsers wat teleurgesteld in het feit dat bio-wijn niet beter smaakt dan niet-bio. Hm, mooi, kennelijk maakt smaak toch iets uit?

Gevraagd naar wat consumenten zoeken in een bio-wijn, is er een duidelijke voorkeur: 44% geeft aan dat de wijn geen sulfiet moet bevatten. Op nr. 2: fair / eerlijk, en lokaal geproduceerd (beide 32%). 10% wil graag dat bio-wijn ook vegan is.

Daarna konden we op de beursvloer tal van bio-wijnen uit tien Franse wijnregio’s proeven. Eerlijk? LekkerDER dan niet bio-wijn smaakten ze niet. Maar uiteraard heb ik een aantal zeer fijne wijnen geproefd. En met het bio-label erop, hebben ze toch een streepje voor tegenwoordig. Want laten we wel zijn, biologische wijn zit zeker in de lift en er is steeds meer vraag naar, niet alleen in de Randstad.

Wat is biowijn?
Nog even een toelichting op biologische wijn. Wat is het nou eigenlijk? Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur. Dus zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De adviesorganisatie IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) vat het samen onder de termen gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg. Sinds 2012 valt niet alleen het telen van druiven onder biologische regelgeving, maar ook de vinificatie (= het maken van wijn). Wel logisch eigenlijk. Daaronder valt o.a. het toevoegen van sulfiet. Er mag bij biowijnen wel iets sulfiet gebruikt worden, maar het sulfietgehalte moet bij biowijnen substantieel lager zijn dan bij gewone wijn. Gist toevoegen mag wel. Er bestaan diverse keurmerken voor biologische wijn (c.q. bio, eco/eko, organic) waarvoor wettelijke eisen gelden. Veel wijnliefhebbers zien echter door alle keurmerken en benamingen vaak de bomen door het bos  niet meer. Zo heb of had je ‘Europees biologisch’, het Franse Ecocert of Agriculture Biologique (AB; werd formeel tot 2012 gebruikt maar zie je toch nog wel), het Duitse Bio of het Italiaanse ICEA.

Daarnaast zie je tegenwoordig steeds vaker het nieuwe Europees biologisch keurmerk (het ‘blaadje met de sterren’). Nou ja nieuw, het logo bestaat al sinds 2012 (!), maar is eigenlijk nog best onbekend. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld. Het Europees biologisch keurmerk (het blad met twaalf witte EU-sterren op een groen vlak) maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels en eisen voor biologische productie. Het logo staat nu verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Op biologische producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht.
NB Producten met het Demeter en EKO-keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met het Europees biologische keurmerk, maar stellen daarbovenop aanvullende eisen. EKO staat voor biologische producten van Nederlandse herkomst die voldoen aan extra eisen op het gebied van biodiversiteit, dierenwelzijn en klimaat.