Vandaag heb ik voor de achtste keer meegedaan als jurylid bij de Nationale Wijnkeuring. De keuring begon jaren geleden als Nederlandse Wijnkeuring, heette Nationale Wijnkeuring toen er Belgische wijnen meededen en heet nu Wijnkeuring der Lage Landen omdat er Nederlandse, Belgische en ook Duitse wijnen meedingen naar medailles.
Er wordt twee dagen door twee proefpanels blind geproefd. Ons panel proefde zo’n 40 wijnen: droog wit, zoet wit, droog rosé, halfdroog rosé, witte en rosé Sprankel (mousserend), droog rood en rood met hout. In totaal stonden er 157 wijnen op de proeftafels.
Nederland telt inmiddels zo’n 180 wijnboeren die samen ongeveer 250 hectare wijngaard bestieren. Ook in België is de wijnbouw met inmiddels 80 wijnboeren (met ca. 130 ha) in opkomst. De Nederlandse en Belgische wijnbouw is, vergeleken met de overige wijnbouwlanden in Europa, zeer duurzaam. Dit komt met name door, naast de klassieke rassen, ook druivenrassen te planten die resistent zijn tegen schimmelziekten. De Nederlandse en Belgische wijnboeren produceren verschillende wijnsoorten die in de loop der jaren een steeds betere kwaliteit hebben gekregen. Regelmatig vallen de wijnen in de prijzen bij internationale wijnkeuringen.
Ons proefpanel heeft 19 keurzegels, zes bronzen medailles en twee zilveren medailles uitgekeerd. In totaal hebben de vier proefpanels in twee dagen 42 medailles (waarvan 1x goud, 11x zilver en 30x brons) uitgedeeld en kregen 70 wijnen een keurzegel (zeg maar een soort aanmoedigingsrijs). Op zich geen slecht resultaat. Wit was aardig, rosé acceptabel, de bubbels wit hebben erg veel zuren en de rosébubbels zijn redelijk. Rood vind ik nog steeds het lastigste en dat is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Heel erg onrijp, vegetaal. Soms ronduit drogend, soms medicinaal. En het hout mag naar mijn smaak nog voorzichtiger gebruikt worden.
Ik blijf me afvragen waarom je hier niet gewoon wit produceert! Maar met de klimaatopwarming komt het in de toekomst best allemaal goed…
De officiële prijsuitreiking is 23 september a.s. in het koetshuis van Kasteel Amerongen. Benieuwd wie er medailles in de wacht sleept…
Geef een reactie