IMG_4601

Gisteren hadden we met wijnclub de Haagse WijnSociëteit weer zo’n bijzondere proeverij. Ik was regisseur van de avond met sherry. Normaal neemt iedereen een eigen fles mee, de regisseur zet alle meegebrachte flessen in de juiste volgorde en we proeven blind.

Maar ook wijnliefhebbers hebben niet veel sherry liggen en de meesten kozen ervoor dat ik de wijnen inkocht. Toen heb ik het ook maar op mijn eigen manier gedaan met een heuise sherry-masterclass en een proeverij waarbij alle stijlen aan bod kwamen. Lekkere kleine tapasknabbels maakten de avond compleet. We hebben niet blind geproefd, om alle diversiteit niet nog ingewikkelder te maken.

We hebben een manzanilla, twee finos, twee amontillados, een palo cortado, twee olorosos en vier dessertwijnen van ingedroogde monastrell en PX geproefd. De proeverij liet weer eens te meer zien hoe bijzonder en hoe divers sherry is! Van de strakdroge-ziltige manzanilla die lekker is bij haring, sushi en amandelen tot krachtrige amontillado die het goed doet bij bijvoorbeeld Indiase gerechten, van oude palo cortado die je bij wildgerechten kunt inzetten tot zoete PX bij blauwschimmelkaas, chocoladedesserts en zelfs spekkoek. En het mooie is: sherry heeft een waanzinnige prijs-kwaliteitverhouding, zeker als je ook nog eens bedenkt dat het productieproces in het solerasysteem best arbeidsintensief is en tijd kost.

sherry proeverij 11sept13 banner
We proefden de volgende wijnen:

FLIGHT 1 Manzanilla en fino amandelen
Manzanilla (beendroog en ziltig met flor uit San Lucar de Barramedo)
1| Lustau, manzanilla “Papirusa”, very dry
15%alc, palomino fino, Rijping in solera onder flor, in Amerikaans eiken, van albarizabodem (kalk); bij Amandelen, haring, sushi, Serranoham, schaal- en schelpdieren >>> lichtgeel, notig, ziltig-zoutig, fris, zuren, lange afdronk, citrus, zacht

Fino (beendroog met flor)
2| Lustau, Fino del Puerro, almacenista José Luis González Obregón
15%, palominon fino, Rijping in een solera van 143 vaten onder flor, in Amerikaans eiken, van albarizabodem (kalk); Aperitief, vis, sushi, sashimi >>> lichtgeel, krachtige neus, duidelijke houttonen / getoast, vol, complex, rijk, verrassend, smooth maar droog; het dominante hout levert voor en tegenstanders op
3| El Maestro Sierra, fino, botteling mei 2013
15%, palominon fino, 4 jaar rijping in een solera onder flor, in Amerikaans eiken, bij Zeevruchten, tempura, gefrituurde vis, olijven >>> lichtgeel, droog, zuren, balans maar minder spannend dan de vorige

FLIGHT 2 Amontillado chorizo en amandelen
Amontillado (rijpe fino met gedeeltelijke flor)
4| Lustau, Rare Amontillado “Escuadrilla”
18,5%, palomino fino, Rijping in solera: begint onder flor, dan verder oxidatief, 87 Peñin-punten, bij Hartige soepen, ansjovis, voorgerechten met vlees en pittige Indiase gerechten >>> midbruin, gebrand, caramel, mooie balans, lange afdronk, geconfijt fruit, hopjes
5| Lustau,Single Cask Amontillado el Caro (inbreng Willem W)
18,5%, palominon fino, rijping begint onder flor maar eindigt oxidatief >>> midbruin, rokerig in de neus, mooie zuren, frisser dan vorige, maggi, paddenstoelen

FLIGHT 3 Palo Cortado oude kaas
Palo Cortado (beoogde amontillado waar flor vroegtijdig is afgestorven; ruikt als amontillado, smaakt als oloroso)
6| Gonzalez Byass, Palo Cortado viejo 30 años “Apostoles”
Palo cortado, 20% alc. VORS:
Vinum Optimum Rare Signatum = Very old Rare Sherry (30+)’ Palomino fino + vleugje PX!!!, Voorbestemd tot amontillado, maar flor sterft vroegtijdig /. Wijn rijpt >30jr. in vaten. Solera uit 186 ter ere van Kon. Isabel II. >>> prachtig! De winnaar van de avond. Mahoniebruin, vol, complex, lange afdronk, zoetje door toevoeging van een beetje PX maar ook strak

FLIGHT 4 Oloroso oude kaas en blauwschimmel
Oloroso (geurig, geen flor)
7| Lustau, Dry Oloroso “Don Nuño”
20%, palomino fino, >12 jaar gerijpt in solera van Am. Vaten.
Aperitief bij noten en gedroogd fruit; oude kaas, vlees en wild in rijke saus, ossobuco, gerookt vlees, consommé van wild of rund, terrine van wildgevogelte >>> mahoniekleurig, fris, caramel, wat scherp, dadels, vijgen, sinasschil. Mooi!
8| Bertola, Oloroso 12 años
19%, palomino fino, >12 jaar gerijpt in solera van Am. Vaten, Rijping in solera >12 jaar in Amerikaans eiken. Beetje off-dry. Bij Wildgerechten, stoofschotels, blauwschimmelkaas, paddentoelen, gevogelte >>> valt wat tegen na de Lustau. Mahonie, fris, dadels, vijgen, caramel, hazelnoot, hopjes

FLIGHT 5 Zoet blauwschimmel en spekkoek
Hijos de Jiménez Varela, Dulce superior, Puerto de Santa Maria
10 Hijos de Jiménez Varela, Dulce Superior.
Gegevens onbekend want gekregen en etiket aangetast. >>> droof, caramel, koffie, caramel, gedroogd fruit, veel zuren (ouderdomszuren?)

Moscatel (ingedroogde druiven)
9| Lustau, Moscatel las Cruses 100 años Centenario
17%, moscatel, van ingedroogde druiven, bij Crema catalana, sinasappelsorbetijs >>> donkerbruin/ketjapkleurig, heel andere dan PX, bijna fruitig, wordt vergeleken met geur van cola. Kruidenbitter, sinasappel, chocolade

Tussenvorm oloroso – PX
11| Lustau, East India Solera sherry, een mix van aged dry oloroso en aged sweet Pedro Ximenez
20%, 85% oude oloroso (van palomino) + 15% PX, Blend van indiv. in soleras opgevoede palomino (oude oloroso) en PX, daarna samen >3 jaar gerijpt in solera van 50 Am. vaten., 90 Peñin, 94 Parker,
De unieke stijl van deze sherry werd per ongeluk ontdekt. Sherry’s van palomino-fino aangezoet met een beetje px gingen in vaten als ballast mee op reizen naar ‘East India. Aan boord ontwikkelde hij een geconcentreerde smaak, vooral te danken aan de hete temperaturen op en rond de evenaar. Die omstandigheden bootst Lustau nu na. >>> donkerbruin/ketjapkleurig, mooie wijn, goede combinatie van weelderig zoet en voldoende fraicheur, appelstroop, dadels, vijgen

PX (zoet van zongedroofde/ingedroogde pedro ximenez-druiven)
12| A.R. Valdesopino, Pedro Ximenez “El Candado”
18%, PX, Van zongedroogde PX. Solera van 10-12 jaar >>> donkerbruin/ketjapkleurig,dik, vol, zoet, rozijnen, appelstroop, te weinig balans, mist zuren waardoor de wijn ‘plakkerig’ en log wordt

Het was weer een mooie proeverij.
¡Salud!